IZVRŠNI ODBOR MNS

Leteće izmjene, Comet sustav i nedostatak sudaca

U Miklavcu je održana sjednica Izvršnog odbora Međimurskog nogometnog saveza. Teme su bile brojne, rasprava konstruktivna, a donesene su brojne odluke koje će zanimati nogometne zaljubljenike u Međimurju

Predsjednik Međimurskog nogometnog saveza Mato Kljajić najprije se osvrnuo na svjetsko srebro zlatnog sjaja naših nogometaša te nastavio o odrađenim aktivnostima od protekle sjednice. Najvažnija je bila završnica prvenstva koja je bila vrlo napeta i neizvjesna u mnogim ligama. Za 4. ligu skupina Čakovec – Varaždin Kljajić je istaknuo da razumije klubove koji ne žele u 3. HNL istok kao i klubovi koji zbog takvih odluka ispadaju te je naglasio da je želja i namjera da se iduće godine opet formira 3. HNL sjever.

Što se tiče 4. HNL poznato je da je nogometni savez iz Varaždina tražio proširenje lige na 18 klubova, na kako je na sastanku devet međimurskih nogometnih klubova to odbilo ostaje se na formatu lige 16 sa devet međimurskih klubova i sedam varaždinskih. Istekao je četverogodišnji ugovor pa je potpisan novi prema kojemu će narednu sezonu ligu i dalje voditi naš savez pa varaždinski i tako će se izmjenjivati svake godine. Takse sudaca u ovoj ligi su 380 kuna glavni sudac, 280 kuna pomoćnici i delegat, dok je kotizacija za sezonu 4 000 kuna. Povjerenik za suđenje će biti Ivan Kozina, za sigurnost Dražen Posavec, za natjecanje Darko Jambrović, disciplinski sudac Zoran Hajdinjak te komisija za žalbe u sastavu Vjekoslav Jaklin, Miroslav Novinščak i Boris Novak.

U izvješću za proljetni dio sezone u međimurskim nogometnim ligama iznesen je podatak da je bilo čak 320 javnih opomena manje u seniorskim ligama i pet isključenja manje, a isti trend je bio i kod mlađih uzrasta i kod veterana. Bitna novost za klubove je da se ide u rad s Comet sustavom u prvoj i dvije druge lige te će to svakako biti novina od naredne sezone.

Robert Čižmešija se uključio u raspravu i postavio nekoliko konkretnih pitanja: bilo je puno odgođenih susreta u mlađim dobnim kategorijama i pojavljuje se problem da unatoč osnivanjima škola nogometa nema dovoljno djece. U 1. ŽNL se događa da treneri na klupi nisu treneri kluba, već se samo tako vode. U mlađim dobnim skupinama se događa da na poluvremenu ulaze igrači koji nemaju knjižice i znatno su stariji te nemaju pravo nastupa. Za Comet je još bilo pitanje jesu li delegati educirani na što je odgovoreno da će uskoro biti organizirana edukacija u organizaciji saveza.

Za naše nogometne klubove još je na žalost loša vijest da je Ženski nogometni klub Trnava iz Goričana nakon ispadanja iz Prve hrvatske nogometne lige za žene odustala od natjecanja. Kod mlađih uzrasta i veterana novina će biti leteće zamjene.

Ono što klubovima sigurno neće biti drago jest povećanje taksa sudaca i delegata u sezoni 2018./2019. U 1. ŽNL glavni sudac će dobivati 370 kn, pomoćni i delegat 300 kn, u 2. ŽNL glavni sudac 300 kn, pomoćni i delegat 250 kn i u 3. ŽNL glavni sudac 250 kn te pomoćni i delegat 200 kn. Kotizacije su nepromijenjene, za 1. ŽNL 3 000 kn, za 2. ŽNL 2 000 kn i za 3. ŽNL kotizacije nema.

Suci na utakmicama početnika 50 kuna, limača, mlađih pionira i pionira 100 kuna, juniora 150 kuna i veterana 200 kuna. Kvalitetne lige U17 150 kuna, U10 i U12 80 kuna i U14 120 kuna.

Turnir prvaka međimurskih nogometnih liga odigrat će se u Draškovcu jer tamošnji klub slavi 70 godina djelovanja. Nogometnoj školi Međimurje Čakovec dodijeljeno je 2 000 kuna za roganizaciju međunarodnog turnira za djevojčice. Planira se u skoro vrijeme redizajniranje web stranica Međimurskog nogometnog saveza i još je donesena odluka o isplati regresa trojici djelatnika saveza u iznosu od 1 250 kuna.

U nastavku donosimo izvješća i sastave liga za sezonu 2018./2019.

IZVJEŠĆE POVJERENIKA ZA NATJECANJE ČETVRTE NOGOMETNE LIGE SKUPINA ČAKOVEC – VARAŽDIN DARKA JAMBROVIĆA ZA PROLJETNI DIO SEZONE  2017./2018.
 
20.02.2018. u Nedelišću, prostorija MESAP-a je održan plenum klubova kojem se odazvalo od 16 klubova njih 14. Na plenumu je konstatirano da su svi klubovi svoje financijske obveze iz jesenskog dijela sezone prema sjedištu lige i službenim osobama podmirili u cijelosti.

Kako je veljača što se tiče vremenskih uvjeta i velikih količina snijega bila nemilosrdna odmah na plenumu klubova je dogovorena odgoda početka proljetnog dijela prvenstva. Početak je bio 17.03.2018. sa 16. kolom uz napomenu da se četiri utakmice nisu odigrale, a odigrane su 11.04.2018. tri utakmice, a jedna 17.04.2018. Dva odgođena kola odigrana su 01.05.2018.(utorak) i 31.05.2018.(četvrtak). Bilo je još promjena termina odigravanja utakmica koje su klubovi sporazumno dogovorili, a ja kao povjerenik natjecanja sam ih odobrio. Svi klubovi se natječu sa najmanje tri mlađe uzrasne kategorije u Središtu sjever HNS-a ili svojim županijskim savezima.

Sve utakmice, a odigrano ih je tijekom proljeća 120, vode se kroz COMET sustav. Svi klubovi su kotizacije za natjecanje za proljetni dio kao i novčane kazne podmirili. U 30. kolu imao sam žalbu NK Zelengaj Donji Kućan na nastup NK Sloga Čakovec u Novom Marofu pod suspenzijom. Nakon utvrđenih svih okolnosti odbio sam žalbu kao neosnovanu.
 
Seminar delegata održan je prije samog početka proljetnog dijela prvenstva 26.02.2018. u Čakovcu. Od 24 delegata nazočno je bilo njih 22, dvoje delegata su se opravdala za svoj nedolazak. Kod delegata nisam uočio nikakve nepravilnosti u njihovom radu. Problema oko otkazivanja utakmica nisam imao, ako ih je i bilo ona su bila pravovremena. Javljanje rezultata unutar 10 minuta po završetku utakmice bilo je u redu. Izvješća s utakmica su uredno na vrijeme od strane delegata dostavljana u sjedište lige u Čakovec.

Tijekom proljetnog dijela prvenstva 15 delegata imalo je po 5 utakmica obavljanja svoje dužnosti, 5 delegata imalo je po 6 utakmica, 2 delegata po 7 utakmica, a 1 delegat 1 utakmicu.

U proljetnom dijelu prvenstva nisam od strane niti jednog kluba imao zamjerki na rad delegata. Bilo je nekoliko situacija na utakmicama koje nisu primjerene, ali ih je sve disciplinski sudac sankcionirao.

Službeno glasilo izlazi srijedom i nalazi se na internetskim stranicama Međimurskog nogometnog saveza. Zahvaljujem klubovima, delegatima, sucima, povjereniku za suđenje, disciplinskom sucu i članovima IO MNS na pomoći u obavljanju ove dužnosti. Smatram da je proljetni dio natjecanja dobro vođen. Novi početak prvenstva predviđa se 18/19.08.2018., a završetak 25.11.2018.

IZVJEŠĆE MIJE HORVATA O ODREĐIVANJU SUDACA U PROLJETNOM DIJELU SEZONE 2017./2018.

Završila je proljetna polusezona, nikad teža za suđenje prepuna neizvjesnosti do posljednjeg kola. Proljetnu polu sezonu započeli smo testiranjem sudaca fizičke izdržljivosti.  Isto smo obavili u tri navrata,  zbog obaveza sudaca na svojim radnim mjestima što smatram korektnim odnosom prema sucima. Stariji suci imali su prilagođene norme prema uputama komisije HNS-a , dok su mlađi trčali norme prema naputku navedene komisije.

Mogu se pohvaliti da je suradnja mene kao povjerenika i sudaca  bila na vrlo visokom nivou. Komunikaciju  prilikom otkazivanja utakmica obavljali smo uglavnom telefonskim putem, što je funkcioniralo vrlo dobro. Svakako moram pohvaliti mlade suce koji se redovito javljaju svaki ponedjeljak da bi me obavijestili kad mogu suditi, pošto još uvijek igraju nogomet. Ja sam kao povjerenik imao puno razumijevanja prema njima  jer oni su naša budućnost i novi temelji na kojima se treba graditi naša sudačka organizacija.

Tijekom proljetne  polusezone dobio sam jedan  pisani prigovor na suđenje. Nakon analize te pisanih očitovanja svih aktera  utvrdio sam da je sudac doista pogriješio te je isti bio sankcioniran. Bez obzira što nije bili više pisanih prigovora  još četvoricu sudaca sam sankcionirao nesuđenjem određenog broja utakmica shodno pogreškama koje su učinili. Sankcionirani su  na osnovu izvještaja delegata ili sam ja osobno prisustvovao tim utakmicama.

Mišljenja sa  da smo kvalitetu suđenja digli na zavidan nivo, iako još ima mjesta za poboljšanje kvalitete suđenja. Vjerojatno je bilo još nekih sudaca koji su trebali biti sankcionirani, no delegati nisu bili na nivou te nisu pogreške upisali u zapisnik pa nisam imao osnove da ih sankcioniram. Stalnom edukacijom delegata vidljiv je napredak, no to još uvijek nije na željenoj razini.

Velika većina klubova  su konačno prihvatili moj način rada te gotovo da i nemam telefonskih poziva. Moram svakako spomenuti da pojedinci teško prihvaćaju takav način rada te konstantno vrše pritisak na mene kao povjerenika, a i suci mi se žale da iste osobe vrše pritisak na njih. Zbog spomenutog zadnja dva kola delegiranje sam stavljao na Internet tek u nedjelju popodne. Jedini cilj mi je bio da zaštitim suce bilo kakvih pritisaka.

Suci su vrlo dobro prihvatili takav način objavljivanja delegiranja, osim jednog koji je nakon objave delegiranja iznenada ‘dobio virozu’, dok je u zadnjem kolu imao ‘obiteljske obaveze’. Jasno je time pokazao da bojkotira moj način delegiranja , no mora znati da je bio jedinka te da ne može on određivati način rada povjerenika.

Bilo je još moram reći pojedinaca iz komisije sudaca  koji se nisu  bili za takav način delegiranja, no moram ih razočarati te reći da je velika većina  to zdušno prihvatila. Moram se zahvaliti svim sucima na podršci tijekom cijele sezone. Posebno bih se htio zahvaliti našim najkvalitetnijim sucima koji su iznijeli većinu tereta proljetne  polusezone.

Smatram da oni kao nositelji kvalitete to mogu i moraju. Isti su bili delegirani i subotu i nedjelju zbog težina utakmica koje su bile pred nama. Moram reći da su klubovi bili vrlo zadovoljni takvi načinom delegiranja te mi davali maksimalnu podršku.  Moj rad nadzirala je i sudačka komisija te smo svakih par kola napravili analizu.

Komisija je bila vrlo konstruktivna tako da smo se manje više u svemu usuglasili, no to ne znači da se ne može  bolje čime moramo težiti svi zajedno. Još jednom moram naglasiti da je nedostatak sudaca gorući problem  čime bi se najviše trebalo  baviti novoizabrano vodstvo sudaca jer s ovim brijem sudaca delegiranje je prava ‘magija’. Početak je obećavajući te trebaju nastaviti raditi sa sucima, poglavito mlađim.   

Na kraju mog izvješća htio bih zahvaliti kancelariji MNS-a koja mi je bila potpora  tijekom cijele sezone. Zahvalio bih se svim klubovima na vrlo dobroj suradnji koju sam uspostavio te na njihovoj korektnosti  koju su pokazali. Posebno bih se htio zahvaliti predsjedniku Mati Kljajiću te  svim kolegama članovima IO na svesrdnoj podršci koju sam  imao tijekom  proljetne  polusezone.

IZVJEŠĆE KOMISIJE ZA DELEGIRANJE DELEGATA SVIH MEĐIMURSKIH LIGA I KUP NATJECANJA ZA PROLJETNI DIO SEZONE  2017./2018. KOJU ČINE DARKO JAMBROVIĆ, ŽELJKO BACINGER I STJEPAN PERKO
 
Na listi je bilo ukupno 39 delegata. 18 delegata s viših lista i 21 delegat s lista Međimurskih liga podijeljeni u dvije skupine. Seminar delegata održan je prije samog početka prvenstva 12.03.2018. u Zasadbregu. Tijekom proljeća u prvenstvu je odigrano ukupno 411 utakmica, a u kup natjecanju 10 utakmica. Delegati koji su imali nepravilnosti u svom radu sankcionirani su prema kriteriju za ocjenjivanje.

Treba pohvaliti proljetni rad delegata, mada je to njihova obveza jer brojke sve govore. U odnosu na jesen kada su svi skupili 482 negativna boda, brojka o proljetnih 154 negativnih bodova je stvarno pohvalna. Komisija je na plenarnim sastancima stalno ukazivala na pogreške koje se najviše rade.

Problema oko otkazivanja utakmica nismo imali, ako ih je i bilo ona su bila pravovremena. Javljanje rezultata unutar 30 minuta po završetku utakmice bilo je u redu. Izvješća s utakmica su uredno na vrijeme u roku od 2 sata od strane delegata dostavljana u sjedište lige u Čakovec.

Pregled broja utakmica delegata za proljeće 2017./2018.:
18 utakmica 1 delegat
16 utakmica 8 delegata
15 utakmica 5 delegata
14 utakmica 11 delegata
10 utakmica 13 delegata

Uz to su svi delegati imali po dvije kup utakmice.

IZVJEŠĆE POVJERENIKA IGORA KRIŽARIĆA ZA NATJECANJE U MEĐIMURSKIM LIGAMA ZA PROLJETNI DIO SEZONE 2017./2018.
        
Iza nas je turbulentno proljeće redom od liječničkih pregleda, vremenskih neprilika, velikog broja odgođenih utakmica pa na kraju ono zbog čega se nogomet i na kraju igra nikad  neizvjesnijeg prvenstva. Pred sam početak prvenstva nakon preregistracije bilo je dosta upita, polemika i prijepora od strane klubova oko načina rješavanja liječničkih pregleda, s obzirom da novi način iziskuje značajna financijska sredstva, čak je bio upitan i nastavak prvenstva. Međimurski nogometni savez na čelu s predsjednikom Kljajićem aktivno se uključio u rješavanje goruće problematike.

Sve utakmice 16. i 17. kola I. i II. Međimurskih liga odgođene su zbog vremenskih neprilika (snijeg). Utakmice 16. kola odigrane su 11.04.2018., a 17. kola 02.05.2018. Prvenstvo je započelo 18.03.2018. 18. kolom uz napomenu da se sedam utakmica nije odigralo zbog poplavljenih terena.

Odgođene utakmice su odigrane 31.05.2018. Bilo je još promjena termina odigravanja utakmica koje su klubovi sporazumno dogovorili, a ja kao povjerenik natjecanja odobrio.

Tijekom proljetnog dijela sezone 2017./2018. u svim seniorskim ligama ukupno je odigrano 411 utakmica. Dogodila su se dva prekida i nekoliko manjih ispada pojedinaca što je disciplinski sudac sankcionirao u skladu s Disciplinskim pravilnikom, a ja kao povjerenik prema Propozicijama o natjecanju. NK Dubrava Sivica odustala je od daljnjeg natjecanja pa je II. Međimurska liga Skupina A brojila 15 klubova. Prvak I. Međimurske lige je NK Omladinac Novo Selo Rok koji se plasirao u viši stupanj natjecanja odnosno u Četvrtu ligu Čakovec-Varaždin.

Na utakmici 29. kola II Međimurske lige skupina A između NK Kraljevčan 38 Donji Kraljevec i NK Drava Kuršanec došlo je do prekida utakmice. Naime, gostujuća momčad NK Drava Kuršanec pri rezultatu 12:0 ostala je s nedovoljnim brojem igrača. Prvaci II. Međimurskih liga su NK Kraljevčan 38 Donji Kraljevec i NK Bratstvo Jurovec.

Utakmica 16. kola III. Međimurske lige NK Drava Donji Mihaljevec – NK Napredak Gornji Kraljevec prekinuta je u 83. minuti pri rezultatu 10:2 za domaćina također zbog nedovoljnog broja igrača gostiju. Utakmica je registrirana postignutim rezultatom. Prvak III. Međimurske lige je NK Draškovec-Geothermae, dok je NK Borac Donji Hrašćan kao drugoplasirana momčad izborila viši stupanj natjecanja.

U veteranskoj konkurenciji natjecanje se odvijalo u tri skupine. Skupina veterana sjeverozapad kompletno je odustala od natjecanja zbog nemogućnost rješavanja liječničkih pregleda. Isto tako momčadi NK Bratstvo Savska Ves i NK Pobjeda Gornji Hrašćan su odustale od natjecanja. Održana je završnica u kojoj je momčad NK Budućnost Podbrest izborila nastup na završnom turniru veterana Hrvatske.

Prije početka proljetnog dijela prvenstva 2017./2018. u kvalitetnim ligama održan je plenum klubova i škola nogometa. Na plenumu se raspravljalo o problemima s kojim se suočavaju pojedine škole i klubovi kao i o početku proljetnog dijela prvenstva.

Od sezone 2017./2018. na području naše županije formirano je 16 škola nogometa koje su nastupale u kategorijama U-7, U-8, U-10, U-12, U-14 i U-17. Uz škole nogometa u Međimurskim ligama natjecali su se i klubovi u konkurenciji limača, pionira i juniora. Zbog vremenskih neprilika utakmice prvog proljetnog kola svih mlađih dobnih kategorija odgođene su i odigrane po završetku prvenstva.

Samo natjecanje proteklo je u znaku velikog broja neodigranih utakmica posebno u kategorijama U-17 i juniora koje su odigrane po završetku prvenstva. U nekoliko navrata utakmice nisu odigrane zbog premalog broja igrača ili su bile prekidane zbog nedovoljnog broja igrača.

Kod predpočetnika prvak je Sloga Čakovec, početnika Međimurje-Čakovec, U-10 Sloga Čakovec, U-12 Dinamo Domašinec, U-14 Dinamo Domašinec, U-17 Sveti Martin. U konkurenciji limača Nogometaš 13, pionira Sveti Martin i juniora Nogometaš 13.  Pobjednik kup natjecanja u juniorskoj konkurenciji je NŠ Međimurje Čakovec i seniorskoj konkurenciji NK Međimurje Čakovec.
                                                                       

SASTAVI LIGA – SENIORI, SEZONA 2018./2019.

I. HNLŽ
1. ŽNK KATARINA ZRINSKI – Čakovec

II. HNL  
1. MEĐIMURJE (Čakovec)

Četvrta nogometna liga, skupina Čakovec – Varaždin
1. POLET (Sveti Martin na Muri)
2. RUDAR (Mursko Središće)
3. MLADOST KOMET (Prelog)
4. SLOGA (Čakovec)
5. MEĐIMUREC
6. OMLADINAC (Novo Selo Rok)
7. PUŠĆINE
8. NEDELIŠĆE
9. DINAMO (Domašinec)

I. međimurska nogometna liga
1. PODTUREN
2. SPARTAK (Mala Subotica)
3. POLET (Pribislavec)
4. TRNAVA (Goričan)
5. GRANIČAR (Kotoriba)
6. MLADOST (Sveta Marija)
7. DINAMO (Palovec)
8. SLOBODA (Slakovec)
9. KRALJEVČAN 38 (Donji Kraljevec)
10. BSK (Belica)
11. CENTROMETAL (Macinec)
12. BRATSTVO (Jurovec)
13. HODOŠAN
14. SLOGA (Štrigova)
15. GALEB (Oporovec)
16. JEDINSTVO (Gornji Mihaljevec)

II. međimurska nogometna liga – A
1. BORAC PMP (Turčišće)
2. VIDOVČAN (Donji Vidovec)
3. OMLADINAC (Držimurec-Strelec)
4. MLADOST (Ivanovec)
5. DUBRAVČAN (Donja Dubrava)
6. CROATIA (Orehovica)
7. RADNIČKI (Gardinovec)
8. BUDUĆNOST (Podbrest)
9. ČSK (Čehovec)
10. DRAŠKOVEC-GEOTHERMAE
11. NAPRIJED (Cirkovljan)
12. JADRAN (Štefanec)
13. DRAVA (Kuršanec)
14. MLADOST (Dekanovec)
15. JEDINSTVO (Novo Selo na Dravi)
16. BORAC (Donji Hrašćan)

II. međimurska nogometna liga – B
1.  BUDUĆNOST (Miklavec)
2.  TRNOVEC
3.  VENERA PMP (Sveti Juraj na Bregu)
4.  POBJEDA (Gornji Hrašćan)
5.  DONJI KONCOVČAK
6.  HAJDUK (Štrukovec)
7.  BRATSTVO (Savska Ves)
8.  SOKOL (Vratišinec)
9.  MURA (Hlapičina)
10.  SLOBODA (Mihovljan)
11.  MALI MIHALJEVEC
12.  PLAVI (Peklenica)
13.  ŠENKOVEC
14.  HAJDUK (Brezje)
15.  STRAHONINEC                                                                                                     
16. OMLADINAC (Mačkovec)

III. međimurska nogometna liga
1. NŠ MEĐIMURJE-ČAKOVEC
2. OTOK
3. VUČETINEC
4. NAPREDAK (Gornji Kraljevec)
5. TORPEDO (Križovec)
6. DINAMO (Žiškovec)
7. MLADOST (Selnica)
8. BRATSTVO (Preseka)
9. PARAG
10. DRAVA (Donji Mihaljevec)
11. ZASADBREG 77
12. DUBRAVA (Sivica)
13. ZEBANEC 1986

Za kraj još donosimo nekoliko fotografija domaćina NK Budućnosti iz Miklavca, neke fotografije od prije nekoliko desetljeća i one s proslave pet desetljeća djelovanja kluba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije