SVJETSKO PRVENSTVO Svaki 25. Međimurac je ribolovac

Organizirani ribolov u Međimurju postoji još od 1912. godine, kad je s radom počelo najstarije društvo Glavatica iz Preloga

Nakon što je 2014. godine ugostila reprezentacije 37 država na 61. Svjetskom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak, Međimurska će županija ove godine biti domaćin još jednog natjecanja svjetskog ranga.

Predstavnici četrdesetak reprezentacija iz dvadeset država okupit će se na 20. Svjetskom ribolovnom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak u kategoriji veterana i 11. Svjetskom ribolovnom prvenstvu u kategoriji invalida te Masters kategorije. Ribolovna natjecanja odvijat će se 16. i 17. lipnja na tzv. staroj Muri u Žabniku kod Svetog Martina na Muri, staroj Muri kod Podturna i ribnjaku Selnica.

Plus za kontinentalni turizam

– Ovo je prvi put u povijesti da je potvrđen tako velik broj sudionika, otprilike 360 natjecatelja, na što smo vrlo ponosni – rekao je Zoran Pfeifer, predsjednik Saveza sportskih ribolovnih društava Međimurske županije, koji je zahvalio županu Matiji Posavcu i njegovu zamjeniku Josipu Grivcu, gradonačelniku Murskog Središća Draženu Srpaku, te načelnicima Selnice i Podturna Ervinu Vičeviću i Perici Hajdaroviću na pomoći oko suorganizacije natjecanja.

Svečano otvorenje bit će u Murskom Središću.

– To je doprinos i kontinentalnom turizmu jer su svi kapaciteti u vrijeme održavanja prvenstva puni – zadovoljan je Srpak. Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica, podsjetio je da na tamošnjem novouređenom ribnjaku već održana prva liga natjecanja i da su prvi dojmovi odlični.

– Uloženo je više od 100.000 kuna u uređenje staze koja će ostati i budućim generacijama. Želja mi je da za koju godinu ribnjak u Selnici postane športski i turistički centar u Međimurju – napomenuo je Vičević, dok je njegov kolega Hajdarović dodao da je u Podturnu uloženo oko 80.000 kuna.

Župan Matija Posavec čestitao je organizacijskoj ekipi na čelu sa Z. Pfeiferom. Nastavlja se, rekao je, tradicija ribolova u Međimurju, a uložen novac vratit će se kroz popunjene kapacitete.

– Organizacijom ribolovnog SP-a pokazujemo da smo spremni uhvatiti se izazova organizacije ovakvih velikih događaja – zaključio je Posavec koji je s Pfeiferom potpisao ugovor o pokroviteljstvu u iznosu od 200.000 kuna.

Svaki 25. Međimurac ribolovac

Organizirani ribolov u Međimurju postoji od 1912. godine, kad je s radom počelo društvo Glavatica iz Preloga, najstarije u toj županiji koja ima čak 2200 hektara voda sa 66 vrsta riba, među kojima je velik broj šarana, no ima i pastrve.

U 36 ribolovnih udruga registrirano je čak 4500 članova u raznim kategorijama, što znači da je svaki 25. stanovnik Međimurja ribolovac. Loviti ribu može se na sedamdesetak lokacija na rijekama Muri i Dravi, akumulacijskim jezerima, ribnjacima i šljunčarama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije