Vijesti / Sport
Sport

Što je makotokai karate?

Prenijeli smo vijest o uspehu naših sporaša u Ljubljani na 5. Makotokai Cupu Slovenija. Ovo je dobra prigoda da pitamo o čemu se tu uopće radi, a pojasnio nam je Tomislav Ovčar iz Shotokan karate klub "Čakovec":


"Makotokai karate je kontakni karate, koji već poznati Shotokan stil nadopunjuje i nadograđuje. Moderni karateke rabe tvrde i zgrčene pokrete izvedene u zraku najvećom snagom koji ih ustvari oslabljuju i ozljeđuju, onemogućuju protok vitalne energije. A karate je mnogo više od golog sporta.


Makotokai karate nije moderni karate, to je inovativni stil koji preuzima znanje Naha-te i Shuri-te iz Okinawe. Upotrebljava kružne pokrete kao u kineskim stilovima, tehnike kontakta, osviještene promjene sile i brzine. Služi se vježbama energije i disanja koje su potrebne za zdravlje unutarnjih organa i za djelotvorniji udarac, nastoji opustiti tijelo, a udarci se proučavaju na različite načine što je „moderni“ karate zaboravio.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Svrha mu je održati tijelo zdravo i snažno još dugo u starosti. Federaciju Makotokai, osnovao je 2004. godine velemajstor Paolo Bolaffio (9. DAN) poslije 40 godina istraživanja i proučavanja djelotvornih principa starih i pravih - borilačkih umjetnosti. Danas živi u talijanskome gradu Trstu gdje je njegov centar "Makoto" u koji se redovito dolaze usavršavati majstori iz cijeloga svijeta, pa tako i iz Hrvatske.


U Republici Hrvatskoj Makotokai karate podučava se u dva karate kluba koji su osnovali organizaciju Makotokai Hrvatska:


"Muraken" iz Murskog Središća (treneri: Dinko Šarić i Patrik Končić) - mob.: 099 831 6482 ili email muraken.dojo@yahoo.com. Treninzi se održavaju u poslovnom centru Nedeljko, Tekstilna 2, M. Središće - srijeda i petak (od 20:30 sati), te subotom (od 14 sati)


Shotokan karate klub "Čakovec" iz Čakovca (treneri: Robert Miholček i Tomislav Ovčar) - mob.: 091 360 1050 ili email makotokai.croatia@gmail.com ili nas možete posjetiti na Facebooku. Treninzi se održavaju u dječjem vrtiću "Cipelica", Vukovarska bb (kod Hotela Park), Čakovec - utorak, srijeda i četvrtak (od 19 sati)


Pozivamo sve zainteresirane da dođu i vježbaju s nama Makotokai karate."

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!