BUDI FIT i vježbaj uz Borka Bana: Rehabilitacija u teretani

Svakodnevno se u teretani susrećem s osobama koje imaju neku vrstu ozljeda i bolova, najčešće u leđima i koljenima. Srećom,u današnje doba liječnici sve više shvaćaju važnost vježbanja u teretani i preporučuju svojim pacijentima s takvim zdravstvenim problemima da na najbolji i najprirodniji način kroz jačanje mišića pokušaju riješiti svoje tegobe, odnosno otkloniti uzrok tih tegoba.

Primjerice kod bolova u leđima i koljenima najčešći uzrok su preslabi mišići koji stabiliziraju taj određeni dio tijela ili zglob te umjesto da vam liječnici prepišu neki lijek koji će samo zamaskirati bolove i neće otkloniti direktan uzrok tegoba, oni vam savjetuju da ojačate mišiće te na taj način otklonite zdravstvene probleme.

Ako su mišići leđa i trbuha preslabi i neaktivni vrlo je vjerojatno da ćete prije ili kasnije razviti loše držanje tijela, a također i da ćete osjećati veće ili manje bolove u leđima. To je u mojoj praksi jedan od najčešćih razloga zbog kojeg ljudi krenu s treninzima u teretani te je vrlo bitno i da se točno utvrdi da li postoji neka kronična ozljeda kralježaka, diskova ili živaca.

Naravno, jačanje mišića dolazi posljednje u procesu oporavka nakon što liječnici i fizioterapeuti osposobe osobu za trening i nikako nije preporučljivo požurivati taj proces da nebi došlo do još veće ozljede. Kod problema s leđima se redovitim vježbanjem i specifičnim zadanim vježbama dodatno ojačaju trbušni i leđni mišići da se stabilizira trup i poboljša držanje gornjeg dijela tijela dok je to kod problema s koljenom jačanje kvadricepsa ili prednjeg dijela natkoljenice te jačanje zadnje lože, a poželjno je ojačati i listove nogu.

Naravno da nije dobro forsirati samo te mišićne skupine već treba raditi i na ostalim mišićima, samo s malo većim naglaskom i pažnjom na ovima zbog čije slabosti dolazi do problema i bolova. Od samog početka treniranja već u roku od nekoliko dana ili tjedana dolazi do znatnog poboljšanja te uklanjanja simptoma.

Osobe koje su imale operativne zahvate na tim dijelovima tijela znaju da je oporavak puno brži i lakši ako su prije toga bili fizički aktivni pogotovo u teretani te ako su im prije operacije mišići bili snažniji i u boljoj formi od mišića neke prosječne osobe.

Postoje ozljede koje nisu toliko teške te je moguće ojačati mišiće i u takvom stanju pa se u dosta slučajeva operacija može izbjeći ili odgoditi a ukoliko je operacija neizbježna mišići se jačaju nekoliko mjeseci ranije da atrofija ili propadanje mišića nakon operacije ne bude toliko izražena. I na kraju, imajte na umu da je skoro nemoguće ne imati neku manju ili veću ozljedu kroz bavljenje sportom, a pogotovo kod ozbiljnog treninga te stoga to prihvatite kao sastavni dio fizičke aktivnosti.

>>> Facebook stranica fitness kluba Aurora

Ukoliko imate pitanje za Borka, slobodno mu se javite na email fitnessklubaurora@gmail.com – na neka pitanja će odgovarati u narednim člancima.

Borko Ban je bodybuilder i voditelj u fitness klubu ‘Aurora’ Čakovec. Studirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu na smjeru Fitness. Imao je uspjeha i u natjecateljskom bodybuildingu na tridesetak natjecanja u periodu od osam godina.

Do sada objavljeni članci:
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Dodaci prehrani
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Izvođenje vježbi i pauze
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Tjelesna masa i masno tkivo
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Aerobni trening u teretani
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Muškarci i žene u teretani
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Prehrana u body buildingu
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: 1. dio – Savjeti za početnike
>>> Budi fit: Prati savjete Borka Bana i vježbaj s nama!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije