Vijesti / Sport
Sport
ŠAHOVSKA NADA Anamarija Radiković je međimurskih korijena

ŠAHOVSKA NADA Anamarija Radiković je međimurskih korijena

Na nedavno održanom Trećem otvorenom prvenstvu Čakovca, sa 186 sudionika iz Hrvatske, Slovenije i BIH, bilo je jedno od najbolje organiziranih šahovskih festivala u okolici.

Ovdje se je osjetio sav trud, energija i ljubav prema šahu međimurskih šahovskih klubova. Iz tog je razloga na to natjecanje došla 14- godišnja Anamarija Radiković iz Rijeke. No, razlog tome bila je i želja dolaska u Međimurje gdje su joj korijeni. To je bio njezin privi dolazak 'med Muru i Dravu' jer je željela vidjeti Štrukovec, mjesto iz kojeg je njezin djed Petar.

Kao djevojčica igrala se figurama sjedeći kraj djeda koji je bio zaljubljenik u šah. Zacijelo su joj te figurice ušle krv, pod kožu, figurice su je fascinirale. Prve šahovske poteze počela je vući kada joj je bilo sedam godina i to joj se dopalo, a protivnik, tko drugi nego djed. Ne samo protivnik već savjetnik i instruktor.

Njena prava šahovska priča započela je 2013. godine s prezentacije šaha u školi. Toliko su joj šahovski treninzi bili zanimljivi da je jako brzo napredovala pa je nakon otprilike tjedan dana pozvana u  Šahovski klub 'Rijeka', gdje su FIDE majstor Srđan Zelenika i velemajstor Ognjen Cvitan trenirali napredne kadete. Zbog toga je dobila priliku još više učiti i napredovati, igrati na turnirima, te je prvo prvenstvo Hrvatske na kojem je nastupila prošlo odlično - 2014. godine osvojila je 3. mjesto kadetkinja do 11 godina.

Već na sljedećem prvenstvu Hrvatske 2015. osvojila je drugo mjesto do 13 godina i za dio toga uspjeha zaslužna je suradnja sa Šahovskim klubom 'Ivan Dvoržak' koji joj je i  ispunio veliki san - odigrala je simultanku s idolom
Garijem Kasparovom u Puli, te je 42 poteza bilo dovoljno da Anamarija ostane njegov posljednji protivnik, što je izazvalo veliku medijsku pozornost.

2016. godine za kadetsko prvenstvo Hrvatske pripremala se u tzv. Trogirskom kampu koji je organizirao ŠK 'Ivan Dvoržak', gdje je upoznala sadašnje suigrače i puno novih šahovskih prijatelja i bio je to temelj za osvajanje titule prvakinje Hrvatske u šahu do 13. godina.

Time se i plasirala za nastup na Svjetskom šahovskom prvenstvu koje će se održati u rujnu 2017. u Montevideu u Urugvaju, a za odlazak tamo potrebno je osigurati značajna novčana sredstva.  

Ove godine igrati će dvojno registrirana za ŠŠK 'Konaki', Novo Virje i ŠK 'Picok' Đurđevac. Za titulu nacionalne majstorice treba joj još samo 18 bodova.

Voli pisati, te je već napisala cijelu zbirku priča pod nazivom 'Priče iz vilinske bilježnice'.  U školi je odlična učenica i ide na natjecanje iz fizike, hrvatskog, engleskog i povijesti, te je njen likovni rad poslan na natjecanje u Japan.

Plasman u Čakovcu?

U 7 partija, bilo je svih 7 pobjeda i time je osvojila prvo mjesto. Posrednik u našem susretu s ovom mladom šahistkinjom bio je njezin rođak Franjo Hren iz Murskog Središća, a s njom je u Međimurje doputovala i njezina mama Snježana, najveća potpora u Anamarijinom šahovskom usponu.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!