FOTO Povijesni trofej GNK Dinamo Zagreb u središtu Čakovca

Ove godine GNK Dinamo Zagreb obilježava 50. godišnjicu od osvajanja Kupa velesajamskih gradova, današnje UEFA Europa Lige. Jedini europski trofej u bogatoj povijesti Dinama, ali i hrvatskog klupskog nogometa krenuo je na put, a usputna postaja mu je u subotu, 15. srpnja između 17 i19 sati bio čakovečki središnji trg gdje je bio izložen uz jake mjere osiguranja.

Uz veliki pokal tu je bila i nogometna lopta iz Leedsa, s potpisima igrača, gdje je Dinamo igrao uzvratnu utakmicu nakon trijumfa u Zagrebu 30. kolovoza 1967. godine.

– Svaki navijač Dinama zna što se dogodilo na utakmicama Kupa velesajamskih gradova 1967. godine: Dinamo – Leeds 2:0, u uzvratu 0:0. Prvi gol u Maksimiru dao je tada junior Marijan Čerček – poručili su u pozivu iz kluba.

I upravo taj Čerček, danas 68-godišnji gospodin, uz njegovog momčadskog kolegu Branka Gračanina (74) bio je pratitelj srebrnog pokala. Tom dvojcu se u Gradskoj kavani Čakovec, na susretu s novinarima, pridružio naš Međimurec Drago Vabec (67) koji je netom zakoračio u trofejnu momčad, no nije bio u slavljeničkoj momčadi.

Moderator razgovora s novinarima bio je naš kolega Siniša Obadić koji je zanimljivim pitanjima potaknuo nogometne legende da ispričaju osobno svoje dojmove povijesnog uspjeha.

Oni su istaknuli kako je tu trofejnu momčad stvarao Branko Zebec, a stvarao ju je od igrača koji su u Dinamo dolazili iz perifernih klubova. Marijan Čerček je izrazio ponos što je bio najmlađi igrač, a k tome još i strijelac vodećeg pogotka u Zagrebu u 39. minuti susreta.

Gračanin je mišljenja da Dinamo od onda nije imao tako sjajnu generaciju, ne samo nogometaša već i prijatelja, a njihovo prijateljstvo živi još i danas ali tih je prijatelja nažalost sve manje.

Lijepom gestom sjetili su se preminulih branitelja pa su podno Zida boli uz pomoć članova Počasnog zdruga UDVDR Podružnica MŽ položili klupski vijenac i zapalili svijeće.

Više od stotinjak namjernika imalo se je prigode družiti s nogometnim legendama, fotografirati se s njima i biti sudionikom različitih zabavnih igara koje je GNK Dinamo ponudio.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije