NK MLADOST SVETA MARIJA Klub bogate i ponosne tradicije obilježio 70. rođendan

U Domu kulture u Svetoj Mariji u petak 21. srpnja 70. godina od osnutka i aktivnog rada obilježio je NK Mladost iz Svete Marije.

Učinjeno je to svečanom sjednicom svih klupskih struktura na kojoj je bio dio onih koji su pisali klupsku povijest, a našli su se ovdje njihovi navijači i simpatizeri, gosti i uzvanici.

Sve njih je na početku pozdravio klupski predsjednik Slavko Kvakan, a pozdravi su bili upućeni Ivici Kočišu, zamjeniku načelnice Općine Sveta Marija, Draženu Šulju, predsjedniku OV Sveta Marija, tajniku, MNS Darku Jambroviću te mjesnom župniku vlč. Pavlu Markaču.

Spomenuti su se tijekom sjednice obratili slavljenicima prigodnim riječima dok je Darko Jambrović uz to klubu predao plaketu i zastavicu MNS.

Intoniranje državne himne, himne Svete Marije i minuta stajanja za one nogometaše kojih više nisu među živima obilježili su početak sjednice.

Iz opširnog izvješća o minuloj nogometnoj prošlosti, a koje je pročitala mlada Paula Kedmenec, izdvojit ćemo najbitnije. Istaknula je kako jurnjava za krpenom loptom datira od prije 9 desetljeća kada je najvažnija sporedna stvar na svijetu počela zauzimati maha i u toj maloj sredini.

Rezultiralo je to osnivanjem 1932. godine NK Sveta Marija koji nije bio registriran pa zato se zato 1947. godina smatra godinom organiziranog igranja nogometa, a za što zasluge pripadaju Miji Peteru koji je bio inicijator osnivanja kluba Novi život koji su sačinjavali radnici i težaci, a okupljali su se nakon posla izmučeni i iscrpljeni pa nisu kao takvi imali nekih značajnih rezultata.

Drugi bolji igrači su zato igrali u susjednim klubovima. Odlučeno je da se oni vrate, da klub ima stalnog trenera, da klupska boja bude plava i da klub promijeni ime koje i danas nosi.

Od tada počinju evidentni rezultati, natjecanja od Ligi centra Preloga, 2. Međimurskoj nogometnoj ligi u koju su se vraćali nakon ispadanja iz najelitnije međimurske lige u kojoj se i danas nalaze, a što su izborili nakon 23 godine, a gdje su od 2014.

Raduje što u tom rangu natjecanja pune 3 godine pri samom vrhu prvenstvene ljestvice. To su ostvarili sustavnim radom sa svim igračkim kategorijama pa u klubu danas, uz seniore, okupljaju limače i početnike, mlađe pionire, pionire i juniore.

Takav rad je sustavan što je rezultiralo da su juniori sredinom 80-tih godina osvojili juniorski kup Međimurja. Prošle godine su bili korak do toga kada je zajednička momčad juniora Mladosti i Drave iz Donjeg Mihaljevca bila prvak Međimurska i finalista juniorskog kupa.

Klub se ističe kao sredina koja njeguje dobre suradničke odnose s drugim sportskim i drugim kolektivima u mjestu.

Rođendanske želje? Da klub bude rasadnik talenata, mjesta prijateljskih druženja, da klub razvija sport u kojem je čovjek uvijek na prvom mjestu. To su ustvari klupske vrline koje traju, a njihovi promicatelji nikada nisu težili da ih se ističe ponaosob, nisu željeli da ih se hvali, njih su hvalila njihova djela.

Svečarski trenutak je iskorišten da se istaknu svi oni koji su klub pomagali različitim oblicima pomoći, a posebno je istaknuta zahvalnost navijačima.

Mjesni svećenik im je poručio da u pobjedama i dalje budu radosni, a u porazima dostojanstveni te im je zaželio da ime Svete Marije s ponosom pronose diljem sredina gdje nastupaju. Predsjednik OV Dražen Šulj je izrazio ponos što dva općinska kluba, Mladost i Drava iz Donjeg Mihaljevca ove godine obilježavaju ove vrijedne jubileje.

Klupskom članstvu je poručio da žive i rade pod sloganom koji stoji u klupskom grbu ‘Sveta Marija u srcu’.

Pedeset i devet zaslužnih za rad u klubu i pomaganja njegova rada primilo je zahvalnice, a oni najzaslužniji plakete kluba. Dobitnici plaketa su: Dragutin Posavec, Zdravko Sabol, Darko Frančić i Ivan Kvakan.

Zahvalnice su utučene i susjednim suradničkim klubovima i mjesnim udrugama.

Valja istaknuti mjesnu čipkaricu Magdalenu Kvakan koja je klubu za rođendan poklonila zlatnom niti izvezenu čipku nogometne lopte i kopačke.

Rođendanska proslava nastavlja se i danas ‘triangl’ turniru na kojem će gosti Mladosti biti NK Dubravčan Donja Dubrava i NK Vidovčan Donji Vidovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije