Vijesti / Sport
Sport
SVEN TODOROVIĆ: 'Treniram gotovo svaki dan po tri sata, nekad i više'

SVEN TODOROVIĆ: 'Treniram gotovo svaki dan po tri sata, nekad i više'

Sven Todorović je član Atletskog kluba Međimurje i pisali smo o njegovim izvrsnim rezultatima u mađarskom gradu Tata gdje je držano 12. svjetsko LSW / WTC bacačko prvenstvo od 18. do 20. kolovoza. Proteklog vikenda Sven je bio na natjecanju u Ptuju, a već je u ponedjeljak bio među trenerima koji su radi s djecom na atletskom kampu u sklopu čakovečkih sportskih kampova Svaki tjedan sport jedan.

Sven je bio 15 puta prvak Hrvatske u svim dobnim skupinama (kadeti, ml. juniori, juniori, ml. seniori), osvojio je 39 medalje na državnim prvenstvima, nastupio je na Peteromeču reprezentacija (Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka, Slovačka), nastupio je na Balkanskom prvestvu u Slivenu (Bugarskoj), nastupio je na EYOF - Europske olimpijske igre mladih u Utrechtu (Nizozemska), bio je dva puta na Europskom prvenstu za ml. juniore (Baku, Ažerbajđan) i juniore (Eskilstuna, Švedska) te nastupio na Svjetskom juniorskom prvestvu u Bydgoszczu u Poljskoj.eMedjimurje: Prvo pitanje bit će vezano uz protekli vikend, na kojemu natjecanju ste bili i kako je prošlo?
Todorović: Taj vikend nisam ja nastupio, nego moj otac ujedno i trener koji je ušao u veteransku reprezentaciju Hrvatske koja se natjecala na Šesteroboju nacija u Ptuju gdje su nastupile reprezentacije iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Češke, Austrije i Švicarske. Pošto je na tom natjecanju trebao i moju pomoć tako smo zamijenili uloge trenera i natjecatelja.
 
eMedjimurje: U mađarskom gradu Tata koristile su sprave koje su teže od standardnih olimpijskih sprava, a Vi ste osvojili naslov prvaka u bacanju kladiva 7.5 kg i bacanju gire mase 1.5 kg. Kako je bilo na tom natjecanju?
Todorović: Na natjecanju su se skupili natjecatelji iz raznih zemalja i konkurencija je bila jaka. Najveći konkurenti su mi bili natjecatelj iz Češke i Njemačke. Najveća konkurencija je bila u bacanju gire 1.5 kg koje se baca tehnikom bacanja diska što je moja specijalnost i tu je za pobjedu trebalo baciti 60.28 m što je jedan od najboljih rezultata na svijetu u toj disciplini.
 

eMedjimurje: Kako se uopće spremate za takva natjecanja sa spravama većih masa?
Todorović: Trening se skoro ne razlikuje od običnog atletskog, jedino se više radi s teškim spravama. Jedan takav trening iziskuje više snage i malo veći rizik od povrede na koji uvijek treba paziti.
 
eMedjimurje: Kako izgleda Vaš radni tjedan, koliko puta trenirate, s kim radite, kako se pripremate?
Todorović: Treniram gotovo svaki dan, po tri sata nekad i više. Puno odricanja je tu i nekad dolazi do zanemarivanja prijatelja zbog umora od treninga, ali uspijem nekako sve pohvatati.

Radim sa svojim trenerom koji je i moj otac, on ima višegodišnjeg iskustva u treniranju raznih atletičara i nekad se i on aktivno bavio atletikom. Kod mene je bitno da radim sve od snage preko eksplozivnosti do brzine. Sve to iziskuje veliko financijsko opterećenje zbog odlaska na pripreme koje obavljamo u zimskim mjesecima u Splitu ili Medulinu jer zbog zimskih uvjeta kod nas nije moguće napraviti kvalitetne treninge.

Također tu je potrebna za dodatnom ishranom te raznim vitaminima i preparatima koji su potrebni da bi se tijelo sačuvalo od raznih ozljeda i koji omogućavaju da se lakše obavi i izdrži dnevni trening koji je na pripremama dva puta dnevno. Do sad nismo naišli na neki odjek kod nekih sponzora pa većinu stvari financiramo sami i uz podršku mojeg atletskog kluba.
 

eMedjimurje: Kod nas u Međimurju nema puno sportaša koji su se našli u bacačkim disciplinama, kako to da ste se vi odlučili na takve discipline?
Todorović: Započeo sam prvo s nogometom u nogometnoj školi, a pošto je sve to tamo blizu pa me moj otac malo zainteresiro jer je rekao da se bliži jedno natjecanje uskoro i mogao bi dobro proći pa sam odradio 2-3 treninga i otišli smo u Zagreb gdje sam na Festivalu dječje atletike gdje se skupilo mnogo atletičara iz cijele Hrvatske i neočekivano sam pobijedio. Pa sam tako jednostavno odustao od nogometa i počeo trenirati atletiku.
 
eMedjimurje: Kakvo je stanje s ozljedama?
Todorović: Trenutno sam zdrav i bez ozljeda. Tokom godina imao sam jednu veliku ozljedu i to prošle godine koju sam zaradio prije svjetskog juniorskog prvenstava, napuknuće skočnog zgloba. Uvijek pazim i koristim razne steznike da spriječim raznorazne ozlijede.
 
eMedjimurje: Kakvi su planovi do kraja ove godine?
Todorović: Do kraja godine imamo još dva natjecanja, jedno je Ekipno prvenstvo Hrvatske koje je za tri tjedna, a bit će još jedno, a to je Pojedinačno prvenstvo HALS-a (Hrvatske atletske lige sjever). Ali već prije tog natjecanje krećem s pripremama za novu sezonu jer već u krajem prvog mjeseca počinju dvoranska natjecanja. U sklopu zimskih priprema puno se radi na snazi pa se krajem godine planiram natjecati na Prvenstvu Hrvatske u Powerliftingu gdje sam već na jednom međunarodnom mitingu osvojio prvo mjesto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita
Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!