NOVA BRONCA Usprkos godinama Fićo i dalje uspješno i dobro vozi

Filip Ude (31), hrvatski gimnastički reprezentativac, sjajno je ušao u novu sezonu. Na turniru Svjetskog kupa u mađarskom gradu Szombathelyu osvojio je brončanu medalju u finalu vježbe na konju s hvataljkama.

– Da nije pada, osvojio bih prvo mjesto. Naime, moja početna ocjena je 6,5, a to je treća najveća početna ocjena na svijetu. Samo dvojica vježbača imaju veću ocjenu – rekao je Ude. Filip je u vrhunskoj gimnastici desetak godina, a još i danas svi pamte srebro s Olimpijskih igara u Pekingu, na istoj spravi.

Do njegove pekinške vježbe u vodstvu je bio Kinez Quin. Jedino je Filip dobio od gledališta pljesak prije nego mu je izvedba završila, i to, ponajprije, zbog izvođenja elementa ruska kola s vijkom od 1080 stupnjeva između hvataljki. Taj vrlo zahtjevan element jedino je Filip izveo u finalu, pa su mu suci dodijelili ocjenu 15.725, istu kao što je dobio Britanac Louis Smith, ali je Filipu zbog bolje ocjene iz kvalifikacija pripalo srebrno odličje.

Bila je to prva hrvatska gimnastička olimpijska medalja. Nažalost, ostala je za sada i zadnja. Fićo je od Pekinga do danas imao puno nastupa na europskim i svjetskim prvenstvima te turnirima Svjetskog kupa. Osvojio je tri velike medalje u devet godina – olimpijsko, svjetsko i europsko srebro. Zadnju veliku medalju osvojio je na SP-u u Kini, 2014. godine.

– Već me svi polako pitaju kada ću se povući s obzirom na godine. Ja im odgovaram da ću vježbati sve dok mi treninzi i nastupiti čine zadovoljstvo. Jasno, puno toga ovisi o tome hoću li ostati zdrav. Plan je trenirati do Igara u Tokiju 2020. godine – rekao je jednom prilikom Ude. Možda ćete vježbati sve dok ne osvojite barem jednu zlatnu medalju? – Ima nešto i u tome – odgovorio je.

Prvu priliku za zlato imat će već u listopadu kada će se u Montrealu održati Svjetsko prvenstvo. Filip je nedavno postao otac djevojčice Eve. Svoje prvo dijete Ana i Filip Ude dugo su čekali, a Anina trudnoća bila je rizična zbog trombofilije i antitijela u krvi, koja se razvila zbog Rh-negativnog faktora.

– Bitno je da su njih dvije sad dobro. Nakon svakog treninga i svakog natjecanja brzo jurim kući kako bih se igrao s kćerkicom – kazao je Ude.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije