BUDI FIT i vježbaj uz Borka Bana: Regulacija tjelesne mase

Svakom početniku potrebno je detaljno objasniti što, zašto i koliko jesti da dođe do željenih rezultata.

Omjer osoba koje u teretani žele smanjiti svoju tjelesnu masu i osoba koje je žele povečati je otprilike jednak; osobe srednje i starije dobi najčešće žele smršaviti i pokrenuti svoje tijelo da opet budu sposobni za radnje koje su izvodili bez problema kada su bili mlađi,dok velika većina mlađih osoba želi očvrsnuti i oblikovati svoje tijelo, pogotovo dječaci i mlađi muškarci koji uz to žele i znatnije povećati mišićnu masu.

Sve to počinje s prehranom te ukoliko jedete neredovito i nekvalitetno naravno da će rezultati doći mnogo sporije, odnosno pitanje je ako će uopće i doći do znatnijih rezultata.

Bitno je krenuti s osnovnim pravilima ukoliko želite dobre rezultate – konzumirati više manjih obroka dnevno, konzumirati kvalitetniju hranu te imati veći unos tekućine bez šećera(vode,limunade i sl.).

Osobama koje godinama ili čak desetljećima jedu nekvalitetnu hranu i to najčešće u jednom do dva obroka dnevno, teško je promjeniti prehrambene navike preko noći te im stoga uvijek preporučam neka si daju vremena za promjenu tih navika da im se omjer nekvalitetnih i kvalitetnih namirnica s vremenom promijeni u korist kvalitetnih namirnica.

U tom slučaju i da pojedu nešto što ne spada u kategoriju kvalitetnih namirnica neće im se ni toliko primjetiti na izgledu odnosno postotku tjelesne masti. Svaku drastičnu promjenu teško je psihički podnijeti pogotovo ako je to prelaz s ukusnije hrane na hranu koja je zdravija, ali možda većini nije baš ukusna, a naravno da i naše tijelo pati ako mu odjednom srežemo dnevni unos kalorija na koji je inače naviknuto.

Velika je razlika ukoliko konzumirate primjerice 80-90% kvalitetne hrane, a ostalih 10-20% hrane koja spada u sferu junk fooda, grickalica, pekarskih proizvoda i slično, pa da time i zadovoljite potrebu za hranom koja vam je najukusnija i bez koje ne možete ili da vam je omjer obrnut pa da konzumirate puno više te nekvalitetne hrane, a tek usput nešto od zdrave hrane.

Stoga nije potrebno od samog početka treniranja forsirati neki napredan plan prehrane – prvo treba osigurati da se osoba pridržava osnovnih pravila da bi se kasnije prešlo na detaljniji i individualno prilagođen plan prehrane.

Postoje treneri, sportaši i rekreativci koji strogo paze na dnevni unos proteina, ugljikohidrata i masti pa broje svaku unešenu kaloriju i kalkuliraju da im dnevni unos bude manji od dnevne potrošnje kalorija te da tako postignu efekt smanjenja tjelesne mase. Osobno sam pobornik unosa kalorija ‘po osjećaju’,odnosno pokušavam ljude naučiti da više slušaju svoje tijelo i kakve im ono signale šalje.

Jedan sam od onih koje svako striktno računanje i ograničavanje kalorija psihički umara i ne donosi nimalo bolje rezultate. Ako vam je primjerice od strane trenera, nutricionista ili vas samih određeno da u nekom obroku unesete točno 200 g mesa i 200 g riže, a vi jedva pojedete cijeli taj obrok i imate osjećaj da ste se prejeli, zašto da u tom slučaju jedete na silu samo da bi pojeli zacrtanu količinu hrane?

Možda se taj dan osjećate lošije zbog vremenskih uvjeta, manjka sna, bolesti ili nekog drugog faktora pa niste svaki dan i svaki obrok u stanju pojesti istu količinu hrane.

Isto vrijedi i za osobe koje žele smanjiti dnevni unos kalorija i smršaviti, a nakon pojedenog obroka i dalje osjećaju da su još uvijek vrlo gladni.

Zašto ne pojesti još mesa ako vam tijelo traži dodatan unos proteina i šalje vam signal da mu nije bilo dovoljno mesa u tom obroku i da možete pojesti još? Takvom restrikcijom nutrijenata samo usporavate i ograničavate svoj oporavak i napredak.

Ionako je u tom slučaju potrebno maksimalno ograničiti ili skroz izbjegavati unos šećera i zasićenih masti, a ne proteina i vlakana. Osobe koje provode intenzivne treninge u teretani imaju mnogo veću potrebu za hranom od neaktivnih osoba, prvenstveno za proteinima, a onda za ugljikohidratima i nezasićenim mastima te im uvijek dobro dođe dodatan unos takve hrane.

Naravno da ne treba pretjerivati te stoga naglašavam da se pažljivo sluša svoje tijelo što se tiče prehrane i treninga, nismo svaki dan spremni i sposobni na isti napor ili unos hrane pa se potrebno svakodnevno tome i prilagoditi.

>>> Facebook stranica fitness kluba Aurora

Ukoliko imate pitanje za Borka, slobodno mu se javite na email fitnessklubaurora@gmail.com – na neka pitanja će odgovarati u narednim člancima.

Borko Ban je bodybuilder i voditelj u fitness klubu ‘Aurora’ Čakovec. Studirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu na smjeru Fitness. Imao je uspjeha i u natjecateljskom bodybuildingu na tridesetak natjecanja u periodu od osam godina.

Do sada objavljeni članci:
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Rehabilitacija u teretani
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Dodaci prehrani

>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Izvođenje vježbi i pauze
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Tjelesna masa i masno tkivo
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Aerobni trening u teretani
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Muškarci i žene u teretani
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Prehrana u body buildingu
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: 1. dio – Savjeti za početnike
>>> Budi fit: Prati savjete Borka Bana i vježbaj s nama!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije