BRAVO VATRENI! Idemo u Rusiju – Hrvatska remizirala s Grčkom i izborila SP

Rusijo, evo i nas! Hrvatska nogometna reprezentacija ide na Svjetsko prvenstvo. Nakon uvjerljivog trijumfa nad Grčkom (4:1) u Maksimiru nitko nije sumnjao u naše nogometaša da će u Pireju samo ovjeriti karte za svjetsku smotru. Dvoboj je završio netaknutih mreža iako smo mi bili bliži pogotku. U 43. minuti Perišić je pogodio stativu.

Vatreni su peti put od hrvatske samostalnosti izborili SP, promaknulo nam je samo ono u JAR-u 2010. godine. Hrvatskoj je ovo deseto veliko natjecanje od prvog pojavljivanja na EP-u u Engleskoj 1996. godine kada smo zapeli u četvrtfinalu. Dvije godine kasnije na SP-u u Francuskoj osvojili smo treće mjesto i to je dosad bio naš najveći reprezentativni nogometni uspjeh. Na tom tragu mogla bi biti i ova sadašnja reprezentacija koja ima potencijala, a igračka kvaliteta nikada nije bila upitna.

A prije mjesec dana vatreni su ozbiljno ugrozili svoje izglede za put u Rusiju. Nakon remija na Rujevici protiv Finske oglasila se uzbuna! Pa neće se valjda dogoditi da ova sjajna generacija hrvatskih igrača ostane bez najveće nogometne smotre. Nekima je to posljednja prilika otići na SP.

Naš se brod opasno počeo naginjati četiri mjeseca ranije u posljednjoj minuti kvalifikacijske utakmice u Reykjavíku. Magnússon je u 90. zabio za domaćine i Islandu donio vrijednu pobjedu protiv Hrvatske koja je većim dijelom dvoboja bila bolja reprezentacija. Na površinu su isplivali problemi koji su se oslikavali u blijedoj predstavi protiv Kosova (1:0). Uslijedio je bolan poraz od Turaka (0:1) i teško razumljivi remi protiv Finaca (1:1). Više se nisu mogli skrivati problemi koji su iznutra razdirali momčad.

Nešto se moralo učiniti, prvo mjesto u skupini smo prokockali i ostali smo opasno visjeti za doigravanje. Trebao je nekakav rez, jer se za tri dana igrao posljednji dvoboj u kvalifikacijskoj skupini! Umjesto Ante Čačića reprezentaciju je u Ukrajinu poveo Zlatko Dalić.

S novim čovjekom na kormilu vatreni su u Kijevu izborili najvrjedniju pobjedu u skupini (2:0), ali i pokazali kako nisu zaboravili igrati. Hrvatski reprezentativci svoj su igrački potencijal pokazali i dodatnim kvalifikacijama protiv Grčke….

Zlatko Dalić je u mjesec dana stručnim znanjem preporodio igru reprezentacije, a momčadi je pridružio i nekoliko novih igrača, koji su u zadnje vrijeme bili neshvatljivo zapostavljani. Nije odstupao od svoje vizije. Nekim je igračima promijenio poziciju i zadaće, a oni su svojim talentom i znanjem odlično provodili svaku njegovu zamisao.

Hrvatska reprezentacija sada djeluje vrlo moćno, a navijači su presretni! Iako igra u Pireju nije bila ni približna onoj koju su vatreni pokazali u Maksimiru, važno je bilo 90 grčkih minuta odigrati bez stresa. U tome su naši reprezentativci uspjeli. Dalić je vatrene vodio posljednje tri utakmice bez ikakva ugovora. Odmah je bio na raspolaganju reprezentaciji i vodstvu HNS-a.

Dolaskom na izborničku klupu reprezentaciji je ubrizgao dodatnu snagu, a igra je dobila i glavu i rep. Znaju to i u savezu. Nakon trijumfalnog povratka iz Grčke predsjednik Davor Šuker pred Zlatka Dalića treba staviti ugovor, jer on je to svakako zaslužio. Neka Dalić vodi dečke do velikog rezultata na svjetskoj nogometnoj smotri u Rusiji. Sretno, Hrvatska!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije