FOTO Čakovečki sportaši darivali krv, prikupljeno 50 doza

Odličan odaziv obilježio je današnju akciju dobrovoljnog davanja krvi koju su zajednički organizirali Zajednica sportskih udruga Čakovca, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec i GP Ekom pod nazivom ‘Čakovečki sportaši daruju krv’.

Darivanju krvi na Čakovečkim gradskim bazenima Marija Ružić odazvalo su se 62 osobe, ali strogu selekciju prošlo je njih 50. Objašnjavajući kako je došlo do pokretanje akcije, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj rekao je kako je darivanje krvi privilegija zdravih ljudi, a sportaši spadaju među najzdravije.

– Cilj nam je popularizirati davanje krvi među tom populacijom, posebno među onim sportašima koji do sada nisu dali krv. Želja nam je da se oni redovito odazivaju ovakvim humanitarnim akcijama i da budu dio velike obitelji darivatelja krvi – kazao je Valkaj.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Čakovca Bojan Ružić naglasio je kako su sportaši odmah prihvatili inicijativu što je potvrdio i odaziv.

– Sportaši su bili generator akcije, ali njoj su se priključili i brojni građani što je zaista pohvalno. Bilo je tu policajaca, pripadnika HGSS-a, djelatnika gradske uprave, umirovljenika i radnika – istaknuo je.

Među onima koji su dali krv bio je i najboljih hrvatski streličar Krešimir Štrukelj koji je izjavio kako je u mladosti redovito davao krv, a ova akcija potaknula ga je da to počne činiti ponovo. – To je jedan humanitarni čin koji spašava ljudske živote i drago mi je biti dio toga – rekao je Štrukelj.

Iako zbog skorih natjecanja krv nisu mogli dati, najbolji sportaš i najbolja sportašica Čakovca, gimnastičari Filip Ude i Tijana Tkalčec podržali su akciju uz poruku kako će se odazvati sljedećoj prvoj akciji darivanja krvi. Krv su osim sportaša dali i treneri, ali i brojni sportski djelatnici. Među njima je bio i predsjednik Čakovečkog plivačkog kluba Goran Kolarić.

– Mi trebamo biti primjer mladim sportašima, a osjećaj kojeg imam nakon davanja krvi znajući da će ta krv nekome pomoći ili čak spasiti život je neopisiv – izjavio je Kolarić.

Iz Zajednice sportskih udruga Čakovca i Gradskog društva Crvenog križa Čakovec najavili su kako će ova akcija postati tradicionalna te da će biti održavana dva puta godišnje. Direktor GP Ekom Miodrag Novosel, koji je i sam dao krv, rekao je kako će i u buduće Gradski bazeni biti mjesto održavanja ove akcije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije