Vijesti / Sport
Sport
APEL Zašto preglede sportaša ne obavlja obiteljski liječnik?

APEL Zašto preglede sportaša ne obavlja obiteljski liječnik?

Policija je kazneno prijavila 47-godišnjaka s područja grada Čakovca koji je od 29. siječnja 2012. do 26. studenog 2017. krivotovorio potvrde o zdravstvenoj sposobnosti sportaša!

- Neovlašteno je izradio pečat ordinacije opće medicine s područja grada Čakovca, za više desetaka sportskih udruga s područja Međimurske županije u više navrata ovjeravao je zdravstvenu sposobnost sportaša.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na sportske iskaznice sportaša stavljao je datum, pečat i potpis te time ovjeravao njihovu zdravstvenu sposobnost, iako isti nisu pristupali nikakvim liječničkim pregledima - kažu u PU međimurskoj koja je podnijela kaznenu prijavu zbog krivotvorenja isprava. Kako neslužbeno dozanjemo, riječ je o jednom nogometnom sucu.

Mato Kljajić, predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije, kaže da nisu znali za kršenje zakona. No ta je prijava skrenula pozornost na problem skupih liječničkih pregleda o kojem u sportskim udrugama upozoravaju dulje vrijeme.

- Uputili smo Ministarstvu sporta prijedlog da sportašima, posebno djeci, obiteljski liječnik bude dovoljan. Ovako je za klubove to preskupo. U županiji nemamo liječnika sportske medicine pa dolazi iz Zagreba, a imamo 18.000 sportaša - kaže Kljajić.

To je, upozorava, problem sportaša u cijeloj Hrvatskoj. Prema postojećem zakonu, sportaši moraju na pregled dva puta godišnje, a cijena je jednog pregleda od 120 do 140 kuna.

- Svako dijete, dakle, godišnje plaća 240 kuna da dobije potvrdu. Predložili smo da to ide preko zdravstvene zaštite svakog sportaša. Preko naših predstavnika stupili smo u kontakt s uredom Janice Kostelić i nadamo se da će biti razmijevanja - napominje Kljajić.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!