Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
PAO DOGOVOR  Premijer Andrej Plenković: Postignut dogovor, prekid štrajka od sutra ujutro
PIXSELL

štrajk u školama

PAO DOGOVOR Premijer Andrej Plenković: Postignut dogovor, prekid štrajka od sutra ujutro

Gotov je štrajk, sve škole počinju raditi u utorak

Danas su okončani pregovori, postignut je kvalitetan kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro, rekao je premijer Plenković u 16.20 sati nakon današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata iz obrazovanja koji štrajkaju više tjedana. 

Plenković je rekao da su, nakon što su štrajkaši odbili raniju ponudu Vlade, "shvatili da je od postotnih bodova važnije dostojanstvo". Stoga su postigli dogovor o sustavu 3+1+2: prvo od 1. prosinca ove godine, za plaću koja ide u siječnju i ide iz proračuna za 2020., ide povećanje za 3 posto kroz povećanje koeficijenta. Drugo povećanje za 1 posto bit će 1. lipnja, tako će u 2020. proračunsku godinu doći do povećanja od 4 postotnih boda. Dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021., rekao je Plenković.

Plenković je opet iskoristio priliku da uputi kritiku ranijoj SDP-ovoj vladi zbog odnosa prema prosvjetarima. Ponovio je sve što je njegova Vlada nudila štrajkašima. Rekao je da je ukupno povećanje plaća u državnom i javnom sektoru u mandatu ove vlade 18,3 posto. - To je postignuće i konzistentna politika povećanja plaća ove Vlade - rekao je Plenković.

- Ovo što je danas na stolu je kompromis. Najvažnije je da apsolutno dođe do kraja štrajka i da škole normalno funkcioniraju od sutra, da nastavnici rade postao za koji su obrazovani i da se stvar pod hitno vrati pod okvir uobičajenog funkcioniranja sustava - rekao je Plenković.

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da su postigli konačni cilj koji su postavili na početku. - Tijela sindikata su danas mirno mogla donijeti i prihvatiti takvu ponudu - rekao je Mihalinec. Rekao je da će nenastavno osoblje imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijente. - Posebno smo uredili da najniže plaćena radna mjesta još imaju jedan mali dodatni postotak i ujednačenje njihovih koeficijenata - rekao je Mihalinec.

- Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici učitelji, odgajatelji, tete kuharice..., svi vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao. Mi imamo apsolutno povjerenje u Vladu i predsjednika Vlade da će na sjednici u četvrtak donijeti uredbu onako kako smo dogovorili i nimalo ne sumnjamo da će se to dogoditi - rekao je Mihalinec, zahvalivši se svima koji su imali strpljenja i dali im podršku.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5955

Vezani članci

Reci što misliš!