DOBITNIK PRESTIŽNE NAGRADE

MATEJ HUDIČEK Životni put nastavlja na FER-u i poručuje: ‘Želim uživati u životu, on je samo jedan’

Bio je jedan iz plejade odličnih i posebno nadarenih učenika čakovečkih srednjih škola koje je i ove godine nagradio čakovečki Rotary klub. Danas je Matej budući student sa zagrebačkom adresom.

Upoznali smo se u atriju Starog grada u Čakovcu na svečanosti dodjele prestižnih nagrada Rotary kluba Čakovec. On kao i još petero njegovih kolega ostalih čakovečkih srednjih škola te je lipanjske večeri sjao posebnim sjajem, bio je okružen onima čija srca su te večeri, kao i ostalom njegov dosadašnji životni vijek kucala za njega i bila za njega. Tu je bio i ravnatelj njegove bivše Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka, a posebno je ‘cvao’ uz svoju razrednicu Dragicu Vugrin, prof.

Bila je to profesorica, žena koja ga je svojim savjetima, svojom pozitivnom energijom vodila četiri godine kroz gimnazijske programe koje je u ovoj školi upisao.

Kako nam je kasnije kazao, ostat će ona za njega uvijek draga razrednica kojoj nikad neće zaboraviti sretan i zadovoljan izraz lica, a kada su te večeri u svečarskom tonu i ozračju izgovorena njihova imena.

Tko je i kakav je mladi Matej? 

Prvih devet godina života odrastao sam u Kotoribi, a potom živim u Prelogu gdje sam i završio Osnovnu školu. Kao srednju školu sam odabrao Tehničku školu Čakovec smjer tehnička gimnazija. Redovito sudjelovao na školskim natjecanjima, bio sam županijski prvak u kemiji i engleskom, a ponosim se i devetim mjestom na državnom natjecanju iz kemije. Bilo je to u prvom razredu u prvom razredu. Introvertan sam, tih, miran… Nisam društvena osoba i nastojim se promijeniti. Neambiciozan i pasivan. Uvijek spreman pomoći, imam pozitivan pogled na svijet i spreman sam raditi, normalno ako treba.

A što bi o sebi rekao kao bivšem učeniku ?

Pristojan, uzoran i marljiv. Na satu tih i ne pretjerano aktivan, ali ocjene odlične. Mogao sam postići više da sam ozbiljnije shvatio školu i natjecanja. Pomalo žalim za proteklim školskim danima. Što je, tu je…

Zbog čega si odabrao netom završeno srednjoškolsko obrazovanje, kako je po tebi proteklo ?

Dvoumio sam se između tehničke i prirodoslovno-matematičke gimnazije, ali na kraju je presudila moja zainteresiranost za računala i tehnologiju. Smatrao sam da će mi smjer tehničke gimnazije omogućiti da daljnje obrazovanje nastavim na tehnološkim fakultetima s nekom podlogom, ali i to bi mogao nastaviti na nekom drugom polju kao npr. kemije ili fizike. Sve četiri godine su prošle bez problema i posljednja godina školovanja će vjerojatno biti najljepša godina mog života. Smjer tehničke gimnazije ne bih preporučio, ali Tehničku školu Čakovec bih.

Zbog čega?

Kao smjer je dobro zamišljen, mješavina strukovnih predmeta i gimnazijskih, ali program je mogao biti bolji. Puno gradiva smo ponavljali i to iz različitih predmeta u različitim godinama, vjerojatno je i zato taj smjer od ove godine ukinut. Tehnička škola Čakovec ima odlične profesore, atmosfera je super kao i učenici. Smjerovi koje ima su svi traženi.

Ali ipak ?

Naravno pružila je znanje, ali najposebnije što je pružila su prijatelji. Tokom srednjoškolskog obrazovanja sam stekao toliko prijatelja i uspomena koje nikad neću zaboraviti. 

Kako stečeno misliš dalje iskoristiti i na kojoj visokoj školi ?

Životni put nastavljam na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Mislim da će mi stečeno znanje od strukovnih predmeta dati prednost nad kolegama koji su pohađali opće gimnazije. Fakultet mislim završiti i usput se možda i zaposliti. Ovaj fakultet sam izabrao zato jer je do završetka težak i zahtjevan put, a ja želim izazov u životu i mogu sa sigurnošću reći da ću se sa svima uspješno nositi. 

Uloga roditelja u tvom dosadašnjem obrazovanju?

Imam samohranu majku koja mi je omogućila da obrazovanju pristupam kako želim. Nije forsirala svoje mišljenje niti tijekom izbora srednje škole, a niti tijekom izbora fakulteta. Pružala mi je financijsku u pomoć i kad mi je bilo što bilo potrebno ona bi to sredila.

Što ti predstavlja nagrada Rotary kluba ?

Nagrada me iznenadila i zahvalan sam za nju. U neku ruku mi je i obveza jer me je svrstala u red najboljih završenih čakovečkih srednjoškolskih kolega i prijatelja. Za njih smatram da su izuzetni, a sebe ne želim ocjenjivati i držim da su bolji od mene.

A kada su životni planovi i ciljevi u pitanju? 

Idem kamo me život nosi i za sada mi je glavni životni cilj bio i ostao, pronaći sebe kao osobu, pronaći nešto za što sam strastven i uživati u životu jer samo jednom se živi.

O Mateju smo nakratko popričali i s razrednicom.

– O Mateju, sve najbolje. Izuzetno pametan, bistar momak koji se ne boji izazova. Vjerujem da će uspjeti upisati željeni fakultet. Podjednako je dobar i u društvenoj i prirodoslovnoj grupi predmeta. On je samozatajan, ne voli se eksponirati, ali cijeni kad je njegov potencijal prepoznat – rekla je.

Mi ćemo samo dodati, da nam je želja da on i svi mladi ‘međimurski lumeni’ stasaju u ljude i ‘Bolju Hrvatsku’ !

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije