DRŽAVNA MATURA

MATEMATIČKI GENIJ Filip Vinković (18) iz Svetog Martina na Muri sa sto posto riješio višu razinu matematike

Filip Vinković (18), maturant Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, sa sto posto je riješio višu razinu matematike na maturi.

Gimnazija Josipa Slavenskog u Čakovcu ove se godine zaista može pohvaliti najmaturantima. Osim Tine Čatlaić (18) koja je državnu maturu iz hrvatskog jezika napisala bez greške, 100-postotni rezultat na maturi postigao je još jedan učenik te škole, Filip Vinković (18) iz Svetog Martina na Muri. Oboje su proglašeni najučenicima generacije, pišu 24sata.

>> TINA ČATLAIĆ “Teško je odgonetnuti Osmana na maturi, ali ja sam uspjela”

Filip je kao maturant prirodoslovno-matematičkog smjera bez greške napisao test više razine matematike. U Gimnaziji, kaže Filip, jako su ih dobro pripremili za polaganje mature, te je s peticom položio i hrvatski jezik.

– Imao sam jako dobru podlogu. Nije mi bilo teško i očekivao sam da ću sve dobro riješiti. Jedan zadatak s jednadžbam a je bio malo zeznuti, ali vjerovao sam da sam ga dobro riješio što se na kraju i pokazalo točnim. S matematikom sam se počeo baviti još prije polaska u školu. Ljubav prema tom predmetu mi je usadila sestrična Ivana, koja je odlazila po državnim natjecanjima. Tako sam krenuo i ja, najprije samostalno, a onda sam kroz školovanje nadograđivao i napredovao u svom znanju. Na državnim natjecanjima sam sudjelovao od petog razreda osnovne škole do 4. srednje – kaže  inteligentni i skromni mladić koji je interes za matematiku pokazivao još prije polaska u osnovnu školu.

Znanje je unaprjeđivao i nadograđivao tijekom cijelog školovanja, što mu je omogućilo i odličan uspjeh na maturi te upis na Prirodoslovno-matematički fakultet. Cijelo svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje je bio odličan učenik s 5,0, osim drugog razreda srednje škole, kada je imao četvorku iz povijesti.

Sudjelovao je i osvajao nagrade na državnim natjecanjima. Jednom je bio prvi, te je osvojio dvije treće nagrade i četiri pohvale. Za maturu se, kaže, nije ništa posebno pripremao, već je ponovio znanje s natjecanja.

– Kroz pripreme za natjecanja, dobio sam dosta znanja. Odlazio sam i u Centar izvrsnosti iz matematike u Varaždin, gdje su me također profesori jako dobro pripremili za natjecanja. Za državna natjecanja sam se pripremao nekoliko mjeseci ranije, dva-tri pa i više sati na dan – kaže Filip, otkrivajući još jedan element svoga uspjeha:

– Matematiku sam radio i nakon nastave, vikendima. Pomažem i prijateljima ako negdje zapnu pa im malo pojasnim gradivo. Već pomalo dajem i instrukcije drugima. Većini ljudi, matematika predstavlja problem. U mojem razredu, uglavnom je svima matematika dobro išla, a čak nekoliko nas se upisalo na PMF. Uglavnom su mi i drugi kolege poznati koji su se upisali na taj fakultet, jer sam ih upoznao na državnim natjecanjima.

Filip nalazi vremena i za svoje hobije. Trčanje je neizostavni dio njegovog svakodnevnog života, a do sada je istrčao i dva polumaratona. – Redovito idem i na Pub kvizove u Stari Hrast u Čakovcu svaki četvrtak. To je vrlo zanimljivo iskustvo gdje stječemo znanja iz matematike, sporta, glazbe, geografije i sličnih područja. Jedna osoba sastavi 50 pitanja iz raznih područja i onda se 20 ekipa natječe tko će biti bolji u znanju. Kad dođem na studij u Zagreb, namjeravam se prijaviti u neki kviz, možda Potjeru – kaže Filip, koji je na taj način stekao puno znanja iz drugih područja. Filip se veseli studiju u Zagrebu, iako mu je pomalo žao što napušta svoj kraj i prijatelje,  te se nada da će biti jednako uspješan kao i u srednjoj školi, pišu 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije