TEHNIČKA KULTURA

FOTO Održan III. ljetni kamp Učenje tehnike kroz igru

Nakon uspješno provedena tri zimska kampa tehničke kulture, završio je i šesti po redu, III. ljetni kamp tehničke kulture. Program se odvijao od 17. do 21. lipnja, a kroz programe je prošlo 175 učenika.

Prvi dio je održan u prostorima III. osnovne škole u Čakovcu. Završetak kampa je organiziran u petak 21. lipnja kao Dan tehničke kulture na Aerodromu Čakovec u Pribislavcu. ‘Kamp je provelo Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima, Radioklubom Međimurje, Aeroklubom Međimurje, Foto-kino klubom Ivanovec, dok su im se na Aerodromu pridružili Oldtimer klub Čakovec i Prelog, Astronomsko društvo Vega Čakovec, Zmajarki klub Rode iz Preloga i gosti iz Varaždina članovi tamošnjeg CB radio kluba’,  rekao je na kraju kampa Željko Medved, predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije.

>> Treći ljetni kamp tehničke kulture

Naveo je kako je Kamp je financiran sredstvima za projekte tehničke kulture grada Čakovca i Zajednice tehničke kulture Međimurske županije. Pokroviteljstvom kroz donaciju u materijalu i opremi te posudbom strojeva pomogli su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture. Opremu i strojeve posudilo je i Društvo pedagoga tehničke kulture Varaždin, dok su polaznicima kampa izdavačke kuće Alfa, Profil-Klett i Školska knjiga su poklonile prigodne poklone.

Govoreći o samom tijeku kampa Medved je istaknuo: ‘U radionicama se radilo od devet do dvanaest sati i za učenike su bile besplatne. Svakodnevno su dobili sendvič i sok. Sve radove koje su izradili u radionicama ponijeli su doma kao i zasluženo pisano priznanje za sudjelovanje, kapu kampa, elektroničku značku Pozoja ili Pozojke, maskote ovog kampa i model zrakoplova kao znak sjećanja na boravak na aerodromu.’

Radilo se u jedanaest radionica koje su vodili: Radiokomunikacije – Vladimir Vinko –  Radioklub Međimurje, Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1. (za učenike od 1. do 4. razreda), Mihaela Novak DPTKMŽ, Ines Brckan i Darko Tomašek – DPTKVŽ, Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2. (za učenike od 5. do 8. razreda), Smiljana Colar – DPTKMŽ i Ivan Rajsz – HSPTK, Robotika, Mbot, Micro bit, Ivana Poljak i Kristina Fegeš – DPTKMŽ, Strojarstvo i strojarske konstrukcije, Željko Medved – DPTKMŽ, Kreativna radionica oslikavanje predmeta, Andreja Modrinjak – Fotokino klub Ivanovec i DPTKMŽ, 3D modeliranje, Zvonko Ljubić – DPTKMŽ, Foto i video radionica, Radovan Petković – Fotokino klub Ivanovec, Zrakoplovno i raketno modelarstvo, Leonardo Belović – Aeroklub Međimurje, Code Club programiranje robota Hexapod, Jelena Tuksar i Leon Vlašić – Code Club Mursko Središće – Radioklub Međimurje i Code Club III. OŠ Čakovec, Elektronika izrada elektroničkog sklopa, Draženko Turek – DPTKMŽ i Lucijan Franin – Radioklub Međimurje.

Na početku kampa ugodan boravak u školi i uspješan rad u radionicama, sudionicima su poželjeli ravnateljica III. OŠ Čakovec Nataša Hajdinjak i predsjednik Zajednice tehničke kulture Željko Medved. Legendu o čakovečkom Pozoju ispričao je doc. dr. sc. Krunoslav Mikulan, autor knjige Zmaj ispod Staroga grada. Otvorenju kampa prisustvovali su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i njegov zamjenik Mario Medved. Kovač je učenicima čestitao  kod otvaranja kampa na odlučnosti da su nakon napornog završetka nastave već prvi dan školskih praznika odlučili doći steći nova znanja i vještine iz tehničke kulture. Naglasio je važnost STEM područja za naše društvo.  

Posljednji dan kampa na Aerodromu u Pribislavcu nazvan je Dan tehničke kulture na kojem je bilo 300-tinjak učesnika. Tom su prilikom članovi Aerokluba Međimurje učenike, njihove roditelje, djedove, bake i zainteresirane građane upoznali sa svojim zrakoplovima, jedrilicama, aktivnostima u modelarskoj radionici, hangaru, značenju spomen aviona MIG 21 i važnosti aerodroma u Pribislavcu.

Zmajari iz kluba Rode objasnili su učenicima zakonitosti letenja zmajem. Astronomsko društvo Vega omogućilo je svojim teleskopima promatranje neba. Radioklub Međimurje održao je satelitske veze te su učenici komunicirali s radioamaterima iz raznih dijelova svijeta. Uz njih su svoje uređaje ustupili i kolege iz Varaždina. Veliko zanimanje učenika izazvala su oldtimer vozila članova Oldtimer kluba Međimurje i kluba iz Preloga. Učenike zainteresirane za vožnju provezli su okolicom letjelišta.

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije organiziralo je prijevoz autobusom iz Čakovca do Pribislavca i nazad. Članovi Društva su uz pomoć asistenata na kampu, uspješnih mladih tehničara koji su sada srednjoškolci, vodili učenike kroz predstavljanja. Sva zbivanja fotoaparatom i kamerom zabilježili su članovi Fotokino kluba Ivanovec, koji će nakon ovog kampa kao i nakon svih do sada održanih izraditi dokumentarni video zapis. Sve zainteresirane aeroklub je počastio vojničkim grahom.    

Nekoliko roditelja, djedova i baka koji su svakodnevno pratili zbivanja na kampu na završetku je odalo  priznanje i zahvalilo voditeljima i organizatorima na velikom uloženom trudu i čestitalo im na uspješno provedenom kampu s nadom i željom da se djeca ponovo okupe kroz zimske školske praznike.  Kamp je vodila Jelena Tuksar, predsjednica Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije.     

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije