ZAKLJUČNE OCJENE

BAŠ SMO PONOSNI Oni su za 5: Međimurski maturanti imaju najbolji prosjek u Hrvatskoj (4,56)

Posjek kojim je ovogodišnja generacija maturanata u cijeloj Hrvatskoj završila srednjoškolsko obrazovanje je 4,11.

U spomenuti prosjek nisu uračunani rezultati državne mature, koja se još uvijek provodi, već je riječ o prosjeku dobivenom na temelju zaključenih ocjena u završnom razredu srednjih škola.

Bar osam sati učenja

U cijeloj je Hrvatskoj 67 učenika i učenica kako gimnazija tako i srednjih škola kojima je u posljednjoj godini školovanja zaključena negativna ocjena iz nekog od predmeta i koji će tijekom ljetnih praznika morati na popravne ispite. Cijela ova generacija, koja barem prema izlaznosti na maturu, bez uračunanih ponavljača iz prethodnih godina, broji 28.669 učenika, može se pohvaliti s 979 super odlikaša – toliko ih je naime u cijeloj Hrvatskoj srednjoškolsko obrazovanje završilo s prosjekom 5,00.

Promatrano prema superodlikašima u osnovnim školama, pad superodlikaša u završnom razredu srednjih škola ne čudi s obzirom na to da se samo u gimnazijama učenici susreću s petnaest školskih predmeta u svakoj godini školovanja i zahtjevima koji, da bi se dostigli, podrazumijevaju učenje koje i te kako premašuje osmosatno radno vrijeme zaposlenih.

Takva paradigma, koja zahtijeva bubanje opsežnog gradiva trebala bi se, barem prema najavama i obećanjima ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, izmijeniti u sljedećoj nastavnoj godini. No unatoč tome, još će tri generacije srednjoškolaca u Hrvatskoj na ispite državne mature koji će se provoditi po starom programu bez ikakvih promjena u nastavnom sadržaju.

Promjena, koja uključuje i promjenu državne mature zahvatit će tek generaciju učenika koja ove godine upisuje prve razrede srednjih škola iako će prvu izmijenjenu maturu najprije “testirati” generacija koja je ove školske godine završila prve razrede srednjih škola. Uz 979 superodlikaša ovogodišnja generacija maturanata može se pohvaliti s gotovo pet tisuća učenika koji su zadnji razred srednje škole završili odličnim uspjehom.

Promatrano prema općem uspjehu svih maturanata, s najboljim su prosjekom svoje srednjoškolsko obrazovanje završili učenici Međimurske županije – s 4,56. Po uspješnosti, slijede ih maturanti Virovitičko-podravske, Varaždinske, Ličko-senjske, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije.

Konačni rezultati 10. srpnja

Najviše maturanata superodlikaša je u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Varaždinskoj, Sisačko-moslavačkoj, Ličko-senjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Matura je obvezna samo za gimnazijalce, unatoč zaključenim ocjenama na kraju školske godine. Da bi uspješno završili srednjoškolsko obrazovanje, moraju na maturi položiti obvezne ispite. Maturanti su već bili na ispitima iz hrvatskog jezika, jučer je održan ispit iz engleskog jezika i na osnovnoj i na višoj razini, a 26. lipnja očekuje ih ispit iz matematike na osnovnoj i višoj razini.

Tim datumom maturanti ulaze u četvrti tjedan polaganja državne mature u kojem ih još očekuju ispiti iz logike, glazbenog, etike i španjolskog jezika na osnovnoj i višoj razini – sve odreda izborni ispiti mature. Konačne rezultate o uspjehu na maturi, a time i uspjehu svog srednjoškolskog školovanja, maturanti će saznati 10. srpnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije