U SKLOPU ERASMUS+ PROJEKTA

LIJEPO ISKUSTVO Četiri učiteljice II. OŠ Čakovec boravile u Poljskoj

Znanja stečena u sklopu transnacionalnog sastanka u Poljskoj učiteljima će zasigurno biti od koristi u budućem radu

Od 5. do 9. svibnja učiteljice II. osnovne škole Čakovec Branka Lamza, Snježana Odak Hrkač, Nives Horvat i Dunja Mikulaj sudjelovale su na transnacionalnom sastanku Erasmus+ KA2 projekta Innovate Together u 19. osnovnoj školi u Legnici, u Poljskoj. Radi se o posljednjem sastanku partnera iz Portugala, Italije, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva, Cipra, Poljske i Hrvatske unutar spomenutog projekta.

U pratnji domaćina sudionici su obišli školu i upoznali se s upravom, nastavnim osobljem i učenicima te organizacijom nastave u Poljskoj. U ovoj zemlji, naime, osnovna škola je do 2017. trajala šest godina, a onda je zakonskim izmjenama trajanje produženo za dvije godine. Na kraju osmog razreda učenici polažu nacionalne ispite. 

Osim obilaska škole i sastanka partnera kao najvažnijeg dijela susreta, za sudionike su priređene i brojne druge aktivnosti, poput bogatog prigodnog glazbeno-scenskog programa. Nadalje, svi učenici, nastavno osoblje škole domaćina i gosti imali su prilike sudjelovati u tradicionalnoj izvanučioničkoj nastavi pod nazivom Szubak Walk, u sklopu koje su doznali zanimljivosti o znamenitostima Legnice, a gosti su uz pomoć učenika škole domaćina naučili deset svakodnevnih riječi i izraza na poljskom jeziku.

U sklopu susreta u Legnici partneri su sudjelovali u zajedničkom obilježavanju Dana Europe, za koji su sve zemlje pripremile snimke tradicionalnih pjesama i plesova, koji su prikazani u školskoj dvorani. Tako su, između ostalog, uživali u snimkama tradicionalnih međimurskih pjesama Raca plava po Dravi, Klinčec stoji pod oblokom i Regica je nesla koscom zajtreka, u izvedbi učenika II. osnovne škole Čakovec, koje su pripremile učiteljice Dubravka Hamer i Dunja Mikulaj.

Domaćini su organizirali prezentacije o svim zemljama partnerima i tematski kviz za svoje učenike i sve učitelje. Organiziran je posjet gradonačelniku Legnice Tadeuszu Krzakowskom koji je primio sudionike projekta u gradskom poglavarstvu i ukratko ih upoznao s najvažnijim činjenicama o Legnici te odgovarao na pitanja vezana uz školstvo i ostale teme značajne za grad. Učiteljica Branka Lamza ukratko je predstavila projekt i zahvalila se na gostoprimstvu u ime škole koordinatora i svih partnera.

Za sve sudionike organizirana je i edukativna ekskurzija u Wroclaw, gdje su se pod stručnim vodstvom upoznali s bogatom poviješću ovoga grada. Posjetili su centar grada, multimedijalni centar znanja o vodi Hydropolis i sinagogu. Wroclaw je četvrti po veličini grad u Poljskoj, poznat kao europska prijestolnica kulture iz 2016. ali i po tome što je dom za više od 250 metalnih patuljaka, koje se može uočiti na različitim mjestima u gradu.

Znanja stečena u sklopu transnacionalnog sastanka u Poljskoj učiteljima će zasigurno biti od koristi u budućem radu u matičnim školama. Projekt Innovate Together započet je u rujnu 2017. a službeno završava zadnjeg dana školske godine 2018/19. U sklopu projekta učenici i učitelji II. osnovne škole Čakovec posjetili su šest zemalja – Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju, Rumunjsku, Cipar i Poljsku, i sudjelovali u mnogim edukativnim i motivirajućim aktivnostima, kojima su ispunjeni postavljeni ciljevi, od kojih valja istaknuti usavršavanje pristupa i metoda kod jačanja 8 ključnih kompetencija cjeloživotnog obrazovanja dijeljenjem primjera dobre prakse svih škola sudionica. Projekt je financiran sredstvima EU.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije