UŽIVALI I U ODLIČNOJ HRANI

PUTOVANJE KOJE SE NE ZABORAVLJA Učenici OŠ Ivanovec oduševljeni Španjolskom

Odmah po slijetanju u Madrid posjetili su nogometni stadion Santiago Bernabéu, dom kluba Real Madrid u kojemu igra i naš Luka Modrić

Nakon Danske i Cipra, učenici i učiteljice OŠ Ivanovec u sklopu Erasmus+ projekta Travel’n’share posjetili su Španjolsku.

Vrijeme od 3. do 7. travnja 2019. učenici Lorena Brzuhalski, Noah Janković, Nikolas Kolarić, Vanja Modrinjak, Marko Novak i Marina Oršuš, ravnateljica Palmina Novak te učiteljice engleskog jezika Ivana Gradečak i Marina Đura proveli su u Španjolskoj, točnije u mjestu Alovera, Guadalajara, koje se nalazi blizu glavnog grada Madrida.

Škola koju su posjetili nosi ime Instituto de Educación Secundaria Carmen Burgos de Segui. Odmah po slijetanju u Madrid posjetili su nogometni stadion Santiago Bernabéu, dom kluba Real Madrid u kojemu igra i naš Luka Modrić. Oduševili su se stadionom i kupili par suvenira.

Domaćini Španjolci pokupili su ih u popodnevim satima i zajedno s partnerima iz Cipra, Norveške i Danske odveli u Aloveru gdje su učenici otišli kućama svojih vršnjaka iz Španjolske, a učitelji su se smjestili u skromni ali simpatični hotel. Cilj projekta je vidjeti i usporediti kako se strani jezici uče u raznim državama Europe.

‘Promatrajući nastavu u Španjolskoj, možemo naći puno sličnosti u školskim sustavima. Učenici također koriste udžbenike koje mogu mijenjati svake 4 godine, tehnologija se polako uvodi u izvođenje nastave, a učitelji koriste vrlo sličnu metodologiju. Razlika je u tome što njihovo obavezno školovanje traje od 6 do 16 godina.

Na satovima stranih jezika primjetili smo da su učenici nemirni i ponekad ometaju nastavu, a budući da se u Španjolskoj na televiziji svi filmovi i serije sinkroniziraju i djeca su zakinuta čuti izvorni govor na engleskom jeziku, to uvelike utječe na kvalitetu njihovog izgovora. Naime, njima se u govoru ”čuje” da su Španjolci i neke riječi ne izgovaraju pravilno.

Učenici u Hrvatskoj su puno bolji u komunikaciji na engleskom jeziku’, primjećuje učiteljica Ivana Gradečak. Međutim, Španjolska i Španjolci sve su ih oduševili. Ljudi su srdačni, velikodušni i vrlo simpatični. Vole se družiti, pričaju brzo i glasno i iako ne govore svi engleski jezik, trude se pružiti kvalitetnu uslugu i to uvijek uz osmijeh.

Jede se kasnije nego u Hrvatskoj, ali je hrana odlična i istinski se uživa u njoj. Puni pozitivnih dojmova, ali i koju kilu teži, vratili su se u Hrvatsku i već polako počinju pripreme za 9. mjesec kad je upravo OŠ Ivanovec domaćin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije