MLADI ZNANSTVENICI

ONI SU PONOS HRVATSKE Osvojili pet medalja: Učenici rasturili u Kuala Lumpuru, među njima i Međimurci

Među njima su i učenici David Bendelja i Franjo Križanić te voditeljica ekipe Žaklin Lukša - svi iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec

Ispitivali smo antimikrobna svojstva propolisa te kako različite tvari utječu na njih.

Ne, nisu ovo riječi nekog istraživača sa znanstvenog instituta, već Davida Bendelje, učenika Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca.

David je jedan od članova ekipe koja je Hrvatsku predstavljala na Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika (ICYS) u Kuala Lumpuru. Naši su se učenici s natjecanja vratili s čak pet osvojenih medalja, pišu 24 sata.

Laura Busak iz zagrebačke V. gimnazije osvojila je zlatnu medalju u kategoriji životnih znanosti. Marta Paladin iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga osvojila je srebrnu medalju i medalju za poster. Već spomenuti David Bendelja s kolegom Franjom Križanićem osvojio je broncu i medalju za poster, a hrvatske je boje branila Andrea Belamarić iz zagrebačkog MIOC-a. 

 Naši biolozi i fizičari su rasturili – pohvalila je učenike, čim su sletjeli u zagrebačku zračnu luku, voditeljice ekipe doc. dr. sc. Žaklin Lukša.

A predstavnici hrvatske mlade znanstvene reprezentacije otkrili da se i u budućnosti namjeravaju baviti znanošću. – Trenutno nam je svima mozak malo spržen – priznala je Laura da nije bilo jednostavno postati svjetski prvak među 200 učenika iz 27 zemalja.

Međimurec Franjo kaže da mu prezentirati istraživački rad pred stručnim povjerenstvom nije bilo problem. – David i ja smo se dobro izvježbali – zaključio je skromno najvjerojatnije budući doktor medicine. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije