Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
NOGOMET U ŠKOLE Nogometni dani u OŠ Petar Zrinski u Šenkovcu

GRASSROOTS PROJEKT

NOGOMET U ŠKOLE Nogometni dani u OŠ Petar Zrinski u Šenkovcu

Hrvatski nogometni savez i Hrvatski školski sportski savez su napravili suradnju u projektu Nogomet u škole.

Cilj projekta je unapređenja sustava sporta, uključivanja djece u tjelesne aktivnosti, Razvoj i promidžba grassroots nogometa – nogometa za sve bez obzira na znanja, sposobnosti, dob, spol, vjeru, rasu ili socijalnu pozadinu, ravnopravna zastupljenost djevojčica i dječaka u tim aktivnostima, povećati  broj djece koja će se aktivno baviti nogometnim sportom te povezivanje škola s lokalnim nogometnim klubovima i obratno.

Projekt se počeo provoditi u ožujku 2019. godine u 23 osnovne škole iz 21 županije Hrvatske. Projekt će se provoditi od mjeseca ožujka do lipnja 2019. godine. HŠSS se obvezao izabrati Osnovnu školu u svakoj županiji, Dužnost svake škole koja sudjeluje u projektu je jednom mjesečno organizirati Nogometni dan, a sudionici su njihovi učenici i učenice od 1. do 4. razreda. Također svaka škola je izabrala profesora TZK-a koji je glavna i odgovorna osoba za provedbu aktivnosti i za komunikaciju.

HNS se obvezao svakoj školi osigurati opremu za provedbu Nogometnog dana Football box (lopte, markere, kapice, koordinacijske ljestve i pumpu za lopte). HNS je odabrao koordinatore koji će djelovati unutar svog središta i u dogovoru s školom domaćinom i odgovornom osobom (prof TZK-a) dogovoriti rasporede održavanja Nogometnog dana  i kontrolirati provedbu dogovorenog.

HNS Središte Sjever obuhvaća pet županija (Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska i Virovitičko-podravska). Koordinator HNS za Regiju Sjever je Hrvoje Goričanec. U HNS Središtu Sjever odabrano je pet osnovnih škola, po jedna škola u svakoj županiji. U Međimurskoj županiji to je OŠ Petar Zrinski Šenkovec, a voditelj je Pero Obadić.

Svaki oblik uključivanja djece u sustav sporta je pohvalan. Suradnja HŠSS-a i HNS-a s početkom ovoga projekta samo po sebi na neki način ukazuje na svijest ljudi koji smatraju da je problem današnjeg trenda nekretanja djece prisutan i da treba ustrajno raditi na osmišljavanju ideja da se ti trendovi zaustave. HNS kao krovna nogometna organizacija želi i u mogućnosti je razvijati i promovirati školski nogomet u cijeloj Hrvatskoj, u mjestima, školama koje nemaju adekvatne uvjete za bavljenjem/treniranjem nogometa, ali isto tako naglasiti i ukazati na važnost bavljenja sportom i stvaranju zdravih prehrambenih navika.

Pokretanje 23 odjeljenja se na prvu čini malo, ali daljnjom suradnjom će se taj broj povećati jer HŠSS ima ogromnu bazu djece koja žele biti uključena u njegove aktivnost.  Svakako treba razmisliti i o novim idejama i projektima koje će povećati broj aktivne djeca pa tako i povećati broj budućih nogometašica i nogometaša.     

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!