Projekt građanin

FOTO Smotra srednjoškolskih i osnovnoškolskih škola iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja – Projekt građanin

Smotra je svečano otvorena himnom Lijepa naša, izvrsnom izvedbom vokalne skupine Srednje škole Čakovec.

U organizaciji i domaćinstvu skladnog tima triju škola III. OŠ Čakovec, Gospodarske škole Čakovec i Srednje škole Čakovec održana je 6. međužupanijska smotra/8.županijska smotra za osnovne i srednje škole Međimurske i Varaždinske županije iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja – Projekt građanin.

Smotra je svečano otvorena himnom Lijepa naša, izvrsnom izvedbom vokalne skupine Srednje škole Čakovec, zatim pjesmom Shallow iz filma Zvijezda u izvedbi zbora Srednje škole Čakovec i solista Josipa Mikulana te Natali Vurušić, pod vodstvom profesorice Petre Horvat.

Otvorenje smotre obogatili su i učenica Gospodarske škole Čakovec Ema Rošanić recitalom Ružice Jukić: Idi reči japi zbogom, pod vodstvom profesorice Patricije Kozar, učenice Srednje škole Čakovec, viceprvakinje u plesu srednjih škola RH (Školski plesni virtualni show) pod vodstvom profesora Željka Domjanića i vanjske suradnice Ane Vodišeki Folklorna skupina III. OŠ Čakovec s dva međimurska plesa Cin can cvrgudan i Klinček stoji pod oblokom, pod vodstvom učiteljice Ane Jeđud.

Pozdravne riječi i čestitke na sudjelovanju na svečanosti demokracije učenicima, mentorima, sucima procjeniteljima te uzvanicima uputili su učenici triju škola Martin Podobnik, Stjepan Kirić i Katja Posavec.

U ime organizatora i domaćina srdačnu dobrodošlicu svima, s ponosom, je uputila ravnateljica III. OŠ Čakovec, Nataša Hajdinjak.

Svojim dolaskom, podršku smotri dali su viši savjetnici za nacionalne programe Nevenka Lončarić–Jelačić i Tomislav Ogrinšak. Savjetnica Nevenka Lončarić–Jelačić s velikom radošću čestitala je svimučenicima i mentorima na velikom trudu uloženom u rad na projektima i naglasila važnost iskustvenog, istraživačkog učenja te aktivnog građanina koji uočava i rješava probleme u svojoj lokalnoj zajednici.

Svoju tradiciju, osmu godinu za redom, nastavio je i uvijek strpljiv i pun podrške za učenički i učiteljski trud u području Građanskog odgoja i obrazovanja, župan Matija Posavec koji je rado prihvatio poziv i uz riječi koje nose dodatni vjetar u leđa za rad na novim projektima, proglasio Smotru otvorenom.

Nakon toga slijed uputa dala je predsjednica Povjerenstva Aleksandra Oreški, učiteljica u VI. OŠ Varaždini ‘priča’ zvana obrana projekta je započela. Predstavljanje projekta pratilo je deveteročlano Povjerenstvo u sastavu: Aleksandra Oreški, Aleksandra Ličanin, Sandra Vlahek, Darinka Kiš-Novak, Dijana Oreški Vidović, Martina Švenda, Marija Stanković i Branka Bedić.

Na Smotru je pozvan 21 projekat. Hvale vrijedan je podatak da je od ukupnog broja projekata, 17 projekata bilo iz osnovnih i srednjih škola Međimurske županije.

4 projekta su rad učenika Varaždinske županije. Učenici su u obrani svojih projekata objasnili koje su rezultate ostvarili u rješavanju različitih društvenih, gospodarskih, kulturoloških i drugih problema svoje lokalne zajednice. Prezentirali su rezultate istraživanja problema te naveli članke zakona, Ustava i međunarodnih dokumenata na koje su se pozivali u rješavanju problema. Svaki tim učenika objasnio je sucima procjeniteljima koje su stručnjake konzultirali te koje su moguće načine oblikovali za rješavanje problema. Suce je zanimalo i kako su osmislili plan djelovanja te tko im je pružao podršku iz lokalne zajednice.Ostvarene rezultateu provedbi projekata i koje su kompetencije stekli radeći timski na rješavanju društvenog problema prezentirali su uz portfelj i dokumentacijsku mapu.Suci procjenitelji uočili su i pohvalili izvrsne portfelje i dokumentacijske mape predstavnika Međimurske i Varaždinske županije te njihovo sigurno i argumentirano predstavljanje projekata.

Ostvarena postignuća učenici su postigli zahvaljujući predanom radu kroz čitavu školsku godinu uz vodstvo svojih mentora. Čestitke učenicima i njihovim mentorima na marljivom radu i izvrsnom uspjehu u predstavljanju projekata te promociji svojih škola, općina/gradova i svog zavičaja.

Projekti predstavljeni na Smotri:

OSNOVNE ŠKOLE

RAZREDNA NASTAVA

III. OŠ Čakovec

Projekt: Blago Zrinskih

Voditelji: Zdenka Novak i Aleksandar Bartolić

COO Čakovec

Projekt: Čarobna kutija znanja

Voditelji: Emina Braniša i Dinka Žulić

OŠ Prelog

Projekt: Glazba i ja, vesela su naša srdašca!

Voditelji: Branka Podgorelec i Silvija Kosec

OŠ Štrigova– PŠ Stanetinec

Projekt: Granica nije prepreka prijateljstvu

Voditelji: Božena Kralj i Petra Sklepić

OŠ Ivanovec

Projekt: Grb moje škole

Voditelj: Irena Levačić

II. OŠ Čakovec

Projekt: Idemo van

Voditelj: Marta Novak

OŠ Belica – PŠ Gardinovec

Projekt: Mašta može svašta

Voditelji: Lidija Hertarić i Silvija Micek

PREDMETNA NASTAVA

OŠ ‘Petar Zrinski’ Jalžabet

Projekt: Baština naša svagdašnja

Voditelj: Milivoj Dretar

OŠ Belica

Projekt: Financijka pismenost

Voditelji: Lidija Hertarić i Silvija Micek

OŠ Kuršanec

Projekt: Kutija iznenađenja

Voditelj: Zvonka Rakuša

III. OŠ Čakovec

Projekt: Mali poduzetnici – UZ “Čmelice”

Voditelj: Katarina PahekČajić

III. OŠ Varaždin

Projekt: Od papira do drva

Voditelj: Berislav Njegovec

OŠ Nedelišće

Projekt: Oprez, škola!

Voditelj: Željka Trupković

OŠ Donja Dubrava

Projekt: Svatovska jabuka

Voditelj: Renata Heric

OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

Projekt: Školski vremeplov

Voditelj: Suzana Jagić

II. OŠ Čakovec

Projekt: Tibet

Voditelj: Snježana Odak Hrkač

OŠ Sveta Marija

Projekt: Učenje na otvorenom

Voditelji: Anica Trstenjak i Romina Volar

SREDNJE ŠKOLE

Gospodarska škola Čakovec

Projekt: Gospodarska škola – prijatelj životinja

Voditelji: Martina Šoltić i Patricija Kozar

Srednja škola Čakovec

Projekt: Otvori novi prozor

Voditelji: Martina Švenda i Katarina Škvorc

Medicinska škola Varaždin

Projekt: Povodac je zakon

Voditelj: Jadranka Težački

Srednja škola Prelog

Projekt: ‘Zato čitaj!’

Voditelji: Mirela Petković i Tanja Gregur

Predani rad u pripremi Smotre uložile su voditeljice Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, Zdenka Novak i Patricija Topolnjak uz podršku ravnateljice III.OŠ Nataše Hajdinjak, ravnatelja Gospodarske škole Renata Vinka te ravnateljice Srednje škole Čakovec Gordane Ramuščak. Izvrsnost ovogodišnje smotre, već otvara vrata pripremi za 7.međužupanijsku/9. županijsku smotru 2020. Prije toga s nestrpljenjem se čeka poziv Državnog povjerenstva koje će najuspješnije projekte s današnje Smotre pozvati na Državnu smotru koja će se održati 21. svibnja 2019. u Zagrebu.

– Zahvaljujemo izdavačkoj kući Profil Klett na lijepoj donaciji za učenike prezentere – poručuju organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije