Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
INICIJALNI SASTANAK Pozdravljena ideja za formiranje Ispitnog centra Čakovec
Mladen Grubić

DRŽAVNA MATURA

INICIJALNI SASTANAK Pozdravljena ideja za formiranje Ispitnog centra Čakovec

Cilj ispitnih centara je racionalizacija i rasterećenje škola, a potporu ideji pružio je i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

Danas, u utorak, 19. ožujka je u Učeničkom domu čakovečke Graditeljske škole održan inicijalni sastanak za formiranje Ispitnog centra Čakovec. Njegovo formiranje, odnosno predradnje, pokrenuli su ispitni koordinatori svih srednjih škola s područja Grada Čakovca, a u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

- Cilj sastanka je bio informiranje ravnatelja, sindikalnih povjerenika i  svih osnivača  uključenih srednjih škola od strane NCVVO-a. Blizina svih srednjih škola jedan je od osnovnih preduvjeta za formiranje Ispitnog centra Čakovec - istaknuo je u nastupnom govoru Hrvoje Živković, ispitni koordinator iz čakovečke Graditeljske škole.

U ime škole domaćina pozdravne riječi i riječi potpore okupljenima je uputio Zvonko Ladić, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec. Rekao je kako škola podupire taj projekt.

- Prepoznali smo ga u tome jer se njime rasterećuju naši djelatnici jer organizacija državne mature nije jednostavan, već naprotiv, zahtjevan posao i veliki je pritisak na ljude koji su u to uključeni - istaknuo je i dodao: - Ispitni centar će pridonijeti kvaliteti održavanja ispita, a i jednostavnosti organizacije.

Renato Vinko iz Gospodarske škole Čakovec je u svezi toga dodao: - Stvaranje Ispitnog centra za polaganje državne mature je proces za kojeg vjerujem kako će zaživjeti na našem području, a prije svega glede racionalizacije troškova koje svaka škola ima. Rasterećeni će u tom dijelu biti i djelatnici koji u tome i na tome rade. Ipak je to jedan veliki zahvat i vjerujem kako ćemo danas realizirati glavne dogovore u svezi formiranja Ispitnog centra, rekao je Vinko.

Branimir Mihalinec je kazao kako se sindikat ovdje pojavljuje kao socijalni partner koji je oduvijek težio, kada je racionalizacija u pitanju, uspostavljanju socijalnog dijaloga. Pozdravio je inicijativu kolega iz Ispitnog centra Varaždin i da je on danas u Čakovcu kako bi ovoj ideji u ime sindikata dao podršku za koju vjeruje da će doći i od strane resornog ministarstva.

U ime NCVVO-a predavanje je održao Zvonimir Lončar, koordinator pilot projekta Ispitnog centra Varaždin. U uvodu je istaknuo radost što su kolege iz Čakovca pokrenula formiranje Ispitnog centra za državnu maturu, a došla je temeljem pilot-projekta Ispitnog centra Varaždin koji se prvi puta RH oformio prošle školske godine za redovite učenike za polaganje izabranih predmeta i naišao je na plodno tlo.

- Cilj takvih ispitnih centara je racionalizacija i rasterećenje škola - rekao je Lončar dodavši: - Racionalizacija je u ljudskim resursima jer je na takav način puno manje ljudi uključenu u tu proceduru, a ima istu kvalitetu. Rasterećuju se i matične škole koje su u lipnju i rujnu u vrlo zahtjevnim poslovima - podvukao je za kraj.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!