DRŽAVNA MATURA

INICIJALNI SASTANAK Pozdravljena ideja za formiranje Ispitnog centra Čakovec

Cilj ispitnih centara je racionalizacija i rasterećenje škola, a potporu ideji pružio je i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

Danas, u utorak, 19. ožujka je u Učeničkom domu čakovečke Graditeljske škole održan inicijalni sastanak za formiranje Ispitnog centra Čakovec. Njegovo formiranje, odnosno predradnje, pokrenuli su ispitni koordinatori svih srednjih škola s područja Grada Čakovca, a u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

– Cilj sastanka je bio informiranje ravnatelja, sindikalnih povjerenika i  svih osnivača  uključenih srednjih škola od strane NCVVO-a. Blizina svih srednjih škola jedan je od osnovnih preduvjeta za formiranje Ispitnog centra Čakovec – istaknuo je u nastupnom govoru Hrvoje Živković, ispitni koordinator iz čakovečke Graditeljske škole.

U ime škole domaćina pozdravne riječi i riječi potpore okupljenima je uputio Zvonko Ladić, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec. Rekao je kako škola podupire taj projekt.

– Prepoznali smo ga u tome jer se njime rasterećuju naši djelatnici jer organizacija državne mature nije jednostavan, već naprotiv, zahtjevan posao i veliki je pritisak na ljude koji su u to uključeni – istaknuo je i dodao: – Ispitni centar će pridonijeti kvaliteti održavanja ispita, a i jednostavnosti organizacije.

Renato Vinko iz Gospodarske škole Čakovec je u svezi toga dodao: – Stvaranje Ispitnog centra za polaganje državne mature je proces za kojeg vjerujem kako će zaživjeti na našem području, a prije svega glede racionalizacije troškova koje svaka škola ima. Rasterećeni će u tom dijelu biti i djelatnici koji u tome i na tome rade. Ipak je to jedan veliki zahvat i vjerujem kako ćemo danas realizirati glavne dogovore u svezi formiranja Ispitnog centra, rekao je Vinko.

Branimir Mihalinec je kazao kako se sindikat ovdje pojavljuje kao socijalni partner koji je oduvijek težio, kada je racionalizacija u pitanju, uspostavljanju socijalnog dijaloga. Pozdravio je inicijativu kolega iz Ispitnog centra Varaždin i da je on danas u Čakovcu kako bi ovoj ideji u ime sindikata dao podršku za koju vjeruje da će doći i od strane resornog ministarstva.

U ime NCVVO-a predavanje je održao Zvonimir Lončar, koordinator pilot projekta Ispitnog centra Varaždin. U uvodu je istaknuo radost što su kolege iz Čakovca pokrenula formiranje Ispitnog centra za državnu maturu, a došla je temeljem pilot-projekta Ispitnog centra Varaždin koji se prvi puta RH oformio prošle školske godine za redovite učenike za polaganje izabranih predmeta i naišao je na plodno tlo.

– Cilj takvih ispitnih centara je racionalizacija i rasterećenje škola – rekao je Lončar dodavši: – Racionalizacija je u ljudskim resursima jer je na takav način puno manje ljudi uključenu u tu proceduru, a ima istu kvalitetu. Rasterećuju se i matične škole koje su u lipnju i rujnu u vrlo zahtjevnim poslovima – podvukao je za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije