Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
FOTO Učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec predstavljali Hrvatsku u Parizu
Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

PUT U FRANCUSKU

FOTO Učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec predstavljali Hrvatsku u Parizu

David Košić, Lara Marčec, Luka Pleš i Korina Srpak, u pratnji prof. Petra Pavlica, u Gradu Svjetlosti predstavljali su Hrvatsku na jubilarnoj 50. sjednici Modela Europskog parlamenta

Učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec od subote su bili u Parizu! Nakon dolaska i kratkog obilaska grada u subotu, gimnazijalci su se u nedjelju upoznali sa svojim kolegama, s oko 150 mladih iz svih država Europske unije i nekih država kandidatkinja. Dan je završio koncertom u školi Sainte-Marie de Neuilly.

U ponedjeljak je u svečanoj dvorani gradske vijećnice pariške općine Neuilly-sur-Seine i službeno otvorena 50. sjednica Modela Europskog parlamenta. Predstavnici delegacija svoje su države predstavili kratkim govorima, a poslijepodne su svi delegati u odborima radili na svojim rezolucijama koje će uskoro predstaviti u Europskom parlamentu. Utorak su naši učenici proveli radeći na svojim rezolucijama u školi Sainte-Marie de Neuilly, nakon čega su posjetili Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu, gdje su bili gosti veleposlanika Republike Hrvatske u Francuskoj i stalnog predstavnika RH pri UNESCO-u, gospodina Filipa Vučaka. Veleposlanik je rado porazgovarao s učenicima o njihovu radu u Parizu te sa zanimanjem prolistao školski list Čagi.

Nakon upoznavanja s osobljem i razgledavanja jednog od najvećih hrvatskih veleposlanstava, naši su "Parižani" dan zaključili zanimljivom panel-diskusijom o važnosti sudjelovanja na europskim izborima. Na kraju dana bacili su posljednji pogled na Eiffelov toranj.

U srijedu su se naši učenici pozdravili sa svojim pariškim obiteljima i nakon prijepodneva provedenog u radu u delegacijama u školi Sainte Marie de Neuilly krenuli brzim TGV vlakom u Strasbourg, kamo su stigli nakon nepuna dva sata, prešavši 400 kilometara.

Sljedeći dan započeli su svoj rad u dvorani Robert Schuman u Europskom parlamentu u Strasbourgu, a imali su prilike posjetiti i plenarnu dvoranu Europskog parlamenta u kojoj Hrvatsku predstavlja 11 od ukupno 751 europarlamentarca. Naporan dan zaključili su prijemom u strasburškoj gradskoj vijećnici. O sljedećem sazivu Europskog parlamenta u Strasbourgu uskoro možete odlučiti i vi! 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!