PRIMJER SVIMA

ODLIČNA UČENICA Lorena Balog (13) iz Pribislavca: ‘Ići ću na fakultet i postati pravnica!’

Lorena je jedna od 1622 učenika romske nacionalne manjine u osnovnim školama Međimurske županije

Trinaestogodišnja Lorena Balog, odlična učenica 7. razreda Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Pribislavcu, najbolji je dokaz da se i među mladima romske nacionalnosti stvari uvelike mijenjaju nabolje.

Ona je odlična učenica puna samopouzdanja, sudjeluje na mnogim školskim natjecanjima, a još je u vrtiću odlučila da će jednog dana postati pravnica.

– Još u vrtiću smo razgovarali o zanimanjima i teta je spomenula pravo. To me zainteresiralo pa sam se počela raspitivati o tome i odlučila da se jednog dana želim baviti tim poslom. Nakon osnovne škole planiram upisati Gimnaziju, a potom i Pravni fakultet – rekla je vesela i marljiva Lorena, koja polazi dodatne satove iz kemije, biologije i povijesti, ide na natjecanja, a pohađa i fotografsku sekciju, pišu 24sata.

Aktivna je i u odbojci koju trenira u školi, ali i izvan nje, te je često također po natjecanjima. Na Lidrano ide već nekoliko godina, a ove će godine s njom u igrokazu ”Gradski – seoski miš” nastupiti i mlađi brat Frank, koji ide u prvi razred osnovne škole. Lorena najviše voli satove povijesti, kemije i tjelesni odgoj. Do 4. razreda u učenju su joj pomagali roditelji Natalija i Slađan, no sad se osamostalila i sve radi sama.

– Ponekad, kad želim pomoći mami u kući, ona kaže neka radije učim. Svake nedjelje imam utakmice pa sam dosta zauzeta, no sve školske obaveze redovito odrađujem. Na praznicima također igram odbojku i družim se s prijateljima. Uglavnom vrijeme provodim s mojom najboljom prijateljicom Stjepanom – kaže Lorena, čiji tata u inozemstvu vozi šleper, a mama radi u općini Pribislavec.

Peti razred je prekretnica

Osnovnu školu “Vladimir Nazor” u Pribislavcu polazi 275 učenika, od kojih je njih 65 posto romske nacionalnosti. Gotovo u svakom razredu ima nekoliko učenika romske nacionalnosti koji odskaču od prosjeka i potpuno su posvećeni školi.

– Iz godine u godinu povećava se broj romske djece koja se upisuju u prve razrede. Peti razred za njih je prekretnica, pa neki ponavljaju razrede i tako ostanu u osnovnoj školi do 15. godine, a onda zakonski više nisu obavezni polaziti školu pa se ispišu – kaže Nada Jelić, pedagoginja škole za 24sata. Nekih 10 posto koji često izostaju ne uspiju završiti osnovnu.

– Ipak, većina onih koji završe osnovnu upisuju se i u srednju, uglavnom u obrtnička zanimanja ili, pak, ako su dobri učenici, u ekonomsku ili gimnaziju. Romska djeca vole ići u školu i ranije jer je škola njima okruženje u kojem se potvrđuju i druže s prijateljima – pojašnjava Nada Jelić.

Prije polaska u školu romska djeca imaju i besplatan program predškole, u kojoj se pripremaju za prvi razred jer nedovoljno poznaju hrvatski jezik. U školi nastoje kod učenika romske nacionalnosti izgraditi povjerenje tako da oni shvate da je obrazovanje za njih važno. Tad se lakše odlučuju i na daljnje školovanje.

Sve kvalitetnije generacije

– Roditelji učenika često ne mogu pratiti njihov rad, pa nastojimo da učenici iz takvih obitelji što više znanja dobiju u školi. Primjerice, domaće zadaće pišu u školi. Razrednu nastavu redovito uspijevaju završiti. Složili smo manje razredne odjele da bi se učitelji što više posvetili djeci – kaže Bruno Matotek, ravnatelj škole.

– Neki će reći da je to nemoguće. Moguće je ako im date sebe. To nas raduje. Postoji katkad i ona druga strana, kad im obitelj sugerira: ‘Što će ti škola? Trebaš novac’. Do prije pet godina bilo im je nepojmljivo da imaju bilježnicu za svaki predmet. Danas je to normalno. Djeca uvijek mogu doći do stručnog suradnika i zatražiti pomoć. Zadnjih pet godina uložili smo puno truda u njihovo školovanje, pa čak i ona djeca koja nisu uspjela završiti osnovnu školu u zadnje vrijeme se odlučuju osnovno školovanje završiti preko Otvorenog pučkog učilišta. Što više i dulje radimo s romskom djecom, dobivamo sve kvalitetnije generacije – zaključuje ravnatelj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije