Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
Tragom međimurskih mitova i legendi

DRUŽENJE S POZOJEM

Tragom međimurskih mitova i legendi

Na istraživački put dana 24. siječnja od III. OŠ Čakovec do Učiteljskog fakulteta uputili su se učenici 2. a.

Promatrali su promjene u prirodi, divili se inju na granama drveća, promatrali ptice stanarice, uočavali zimske brige građana i veselo planirali zimske radosti. Sigurnim korakom, primjereno obučeni i obuveni u toplu odjeću i obuću, po snježnom putu ubrzo su stigli do cilja. Srdačan osmijeh studenata i profesora, šalica toplog čaja, ukusno pecivo i slatke čokoladice dočekale su male putnike.

Nakon prvog divljenja studentskoj učionici, učenici 2.a – možda budući studenti, udobno su se smjestili. Riječi dobrodošlice uputila im je prodekanica dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić te im zaželjela ugodan rad  i boravak na fakultetu. Studenti 2. godine Odgojiteljskog studija na zanimljiv i maštovit način oživjeli su legendu o čakovečkom zmaju zvanom Pozoj.

Legenda je ispunila učionicu. Kroz edukativne igre učenici su, uz vodstvo studenata, uočili likove i redoslijed događaja u legendi. Jedinstveni sat Hrvatskog jezika ostat će u dugom sjećanju jer je glavni lik priče iznenada ušetao u učionicu. Zatim je podučio učenike da priča o njemu pripada zavičajnoj baštini koja se prenosi s generacije na generaciju.

Druženje s Pozojem nastavilo se na kreativnim i maštovitim likovnim radionicama na kojima su učenici od raznih materijala  izrađivali vlastitog zmaja. Voditeljice radionica bile su dr.sc. Adrijana Višnjić Jevtić i dr.sc. Ines Virč.  Uz zdravo kretanje na svježem zraku, na izvanučioničkoj nastavi u međusobnoj povezanosti sadržaja Prirode i društva, Hrvatskog jezika, Likovne kulture i Sata razrednika ostvarena je međupredmetna tema Građanskog odgoja i obrazovanja s naglaskom na njegovanju zavičajnog identiteta, razvoju suradničkog i iskustvenog učenja.

Studenti Učiteljskog fakulteta česti su gosti III. OŠ Čakovec pa tako i 2.a. Mali domaćini, ovim su načinom uzvratili posjet. Zajedno sa svojom učiteljicom Zdenkom Novak i pomoćnicom u nastavi Helenom Vresk Milović bili su toliko oduševljeni gostoprimstvom da su odmah potvrdili dolazak na Dane druge godine zmaja koji će se održati iduće školske godine.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!