Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
ISKUSTVO ZA PAMĆENJE Učenici i učitelji OŠ Ivanovec proveli pet dana na Cipru
I.G.

NEZABORAVNI DANI

ISKUSTVO ZA PAMĆENJE Učenici i učitelji OŠ Ivanovec proveli pet dana na Cipru

Uživali su u zemlji sunca i odlične hrane u kratkim rukavima, a posebno ih je impresionirala privatna škola koju su posjetili. Već planiraju i novo putovanje u Španjolsku

Nakon Danske, koju su posjetili u studenom, učenici i učitelji OŠ Ivanovec u sklopu Erasmus + projekta naziva Travel'n'share uputili su se na Cipar, zemlju sunca i odlične hrane. 

Od 23. do 27. siječnja uživali su u ciparskom gradu Limassolu, no posjetili su i Paphos, Finikoudes i Larnacu. Učenici Matija Bujanić, Matija Drk, Antonija Hamer, Iva Hančić, Jona Jambrošić i Šimun Petek te učitelji Ivana Gradečak, Nina Magdalenić-Veselko i Karlo Mihoci proveli su pet siječanjskih dana u kratkim rukavima jer je na Cipru bilo između 18 i 20 stupnjeva.

Zapravo, Cipar ima svega desetak hladnih dana u godini pa su istinski uživali šetajući uz more i kušajući jedan od najboljih sladoleda na svijetu. Škola koju su posjetili, The Heritage Private School, privatna je škola za koju roditelji godišnje izdvoje i do 10.000 eura. To je internacionalna škola gdje su učenici porijeklom iz 55 različitih država, a sva se nastava, osim stranih jezika, odvija na engleskom jeziku.

U školi uče njemački, ruski, grčki i francuski kao strani jezik, ali ima puno izvornih govornika tih jezika pa su komunikacijske vještine učenika na vrlo visokom nivou. Nastava je slična našoj u Hrvatskoj, osim što oni imaju moderniju tehnologiju koju koriste na satu, škola je vrlo bogato opremljena i puno veća, a učenici nose uniforme – djevojčice imaju suknje, košulje i kravate, a dječaci hlače, košulje i kravate.

Škola je ogromna i sastoji se od tri zgrade - vrtića, osnovne i srednje škole. Nakon završene srednje škole, dječaci moraju ići u vojsku na 14 mjeseci i tek onda mogu na fakultet. Učenici koji pohađaju The Heritage Private School dolaze iz bogatih obitelji, toliko bogatih da ih voze u školu privatni šoferi, nose markirane ruksake i cipele te žive u kućama toliko velikima da su se neki hrvatski učenici skoro izgubili tražeći kupaonicu, no unatoč tome svi su vrlo pristojni, gostoljubivi i spremni pomoći u svakoj prilici.

- Svako je dijete na hodniku pozdravilo, pokazalo nam učionicu koju smo tražili, a na satu bilo disciplinirano, dizalo ruku na postavljeno pitanje i ne upadalo u riječ te se prema svakom učitelju odnosilo s poštovanjem, priča učiteljica Ivana Gradečak.

Hrvatski učenici su mnogo naučili u Cipru, ali najviše toleranciji, jer kod njih se ne pita tko je odakle, budući da školu pohađaju i u njoj podučavaju ljudi svih rasa, nacionalnosti i vjera i svi se odlično slažu. Stekli su ne samo nova iskustva već i nove prijatelje iz cijeloga svijeta. Puni dojmova vratili su se u domovinu gdje će zasigurno primijeniti primjere dobre prakse i u svojoj školi, a uspomene i novi prijatelji ostat će im za cijeli život.

U travnju odlaze na novo putovanje u Španjolsku i tome se već sad jako vesele. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!