Knjižnica 'Nikola Zrinski' Čakovec

Projekt ‘Naša mala knjižnica’ prihvaćen s oduševljenjem

Cilj projekta je razvijanje kritičkog čitanja i upoznavanje pisaca i djela iz različitih europskih zemalja

Knjižnica ‘Nikola Zrinski’ Čakovec sa svojim kreativnim, vrijednim i entuzijastičnim suradnicima i njihovim učenicima ove godine su dio projekta ‘Naša mala knjižnica’, a koji provodi nakladnička kuća Ibis grafika. Cilj projekta je razvijanje kritičkog čitanja i upoznavanje pisaca i djela iz različitih europskih zemalja.

– Projekt smo, mogli bismo reći, započeli i prije samog početka projekta, kupnjom knjiga za slobodnu posudbu u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec, prezentacijom šest zadanih naslova učiteljicama i knjižničarkama koje će u suradnji s Knjižnicom “Nikola Zrinski” Čakovec sudjelovati u projektu – kaže Helena Andrašec, dipl. knjižničar. 

Na njezino zadovoljstvo, učiteljice su s oduševljenjem prihvatile projekt i s mnogo kreativnosti iznosile svoje ideje kako projekt što kvalitetnije provesti. U sljedećoj fazi kupili su komplet knjiga za svaki razred, dok su učenici uključeni u projekt dobili “Kreativne knjižice” te popis književnih naslova obuhvaćenih projektom. Prve aktivnosti su počele već pri samoj podjeli paketa, prelistavanjem knjiga, dogovaranjem s učenicima što će se sve raditi…

Početkom 11. mjeseca počele su i aktivnosti – putovanje knjižnog Zeca. Naime, Zec iz priče Grigor Vitez ‘O zecu koji se volio smijati’ bio je inspiracija za izradu lutaka. 

– Govorim lutaka jer eto svi razredi, s mnogo ideja kako će zec krenuti na putovanje, čime će putovati, što će nositi na put, su odlučili da će napraviti dvije lutke: jedan zec već putuje s knjigom i dnevnikom od učenika do učenika u razredu, a druga lutka čeka adresu škole u koju će putovati s dnevnikom – kaže nam Helena.

U projekt se uključilo pet razreda iz četiri škole, a njihove reakcije na projekt su više nego pozitivne. 

– Iako projekt traje do kraja školske godine, nadamo se da ćemo suradnju nastaviti i sljedeće školske godine u nekom novom izazovu čitanja i stvaranja – kaže Helena Andrašec, a u nastavku donosimo prve fotografije i radove koje su učenici radili sa svojim učiteljicama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije