MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Graditeljsku školu posjetili mali ‘žibeki’ i čakovečka spisateljica Tina Čatlaić

- Zaključili smo da je Tina nadahnjujuća/inspirativna osoba od koje bismo svi mogli mnogo toga naučiti - poručuju iz škole

Diljem Hrvatske u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga obilježava se Mjesec hrvatske knjige, a posvećen je hrvatskoj pisanoj riječi. I u Graditeljskoj školi Čakovec ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige obilježen je s nekoliko aktivnosti, od toga sa dvije veće. 

Prva od njih ostvarena je 8. studenog kada su nas posjetila djeca iz starije skupine DV Žibeki iz Brezja, zajedno sa svojim odgojiteljicama i pedagoginjom. S ovom ustanovom sudjelujemo već šestu godinu zaredom u projektu “Čitajmo svi, veliki i mali”, a ove smo godine naš prvi susret odlučili realizirati upravo u Mjesecu knjige.

Na početku susreta naši su nam mali prijatelji ispričali svoju priču o vuku, koju su za tu priliku i ilustrirali. Oduševili su nas njihova mašta i izuzetan osjećaj za dobro i pravedno. Nakon toga su naši učenici  pročitali hrvatsku bajku “Pjetlićeva družina”, a koju su naši vrtićarci kasnije, u radionici animacije, morali i nacrtati.

U čitanju, kao i kasnije u radionici stop-motion animacije sudjelovali su naši učenici: Ana Šafarić, Doroteja Lisjak, Lucija Beti, Lucija Kožar, Zita Treščec, Dora Hasl, Petra Keljar i Luka Škvorc. Kao rezultat cjelokupnog susreta nastao je animirani film, a za čiju su montažu i snimanje bili zaduženi učenici iz 4.d razreda (medijski tehničari) Steven Antalašić, David Šafarić i Luka Vincetić.

Spomenimo i to da su učenike za čitanje pripremile profesorice Darja Šupljika i Romina Fic, dok je radionicu sto-motion animacije osmislila profesorica Ljiljana Ille. Susret je protekao u izuzetno veseloj i opuštenoj atmosferi, a dogovorili smo i novi susret u proljeće, kada ćemo čitati pod krošnjama. 

Drugi događaj kojeg smo realizirali u okviru ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige dogodio se u četvrtak, 14. studenoga kada smo u školskoj knjižnici ugostili mladu čakovečku spisateljicu Tinu Čatlaić. Razlog njezina dolaska bilo je predstavljanje njene prve zbirke poezije Gušenje polikromije. U druženje su nas uveli ravnatelj Zvonko Ladić pozdravom te knjižničarka Romina Fic informacijom o važnosti i svrsi Mjeseca knjige.

Tinu su kroz razgovor predstavile moderatorice susreta Marija Dombaj i Zita Treščec. Doznali smo ponešto o njenom privatnom životu, obitelji i ulozi umjetnosti u oblikovanju osobe. Zanimljiva je bila i priča o putu teksta od ideje do realizacije u obliku knjige. Budući da smo sličnih godina i sličnih životnih interesa, mnogih od nas duboko su se dojmile Tinine pjesme. Neke od njih mogli smo povezati sa svojim iskustvom pa, premda su zahtjevne i duboke, njihovo razumijevanje nije predstavljalo naročit problem.

Zaključili smo da je Tina nadahnjujuća/inspirativna osoba od koje bismo svi mogli mnogo toga naučiti. U goste nam je došla i naša bivša učenica Rea Preksavec, koja je otvorila večer čitanjem jedne od Tininih pjesma. U programu su glazbenim nastupom sudjelovali naši kolege Marija Dombaj i Ivan Leček, koje mnogi od nas dosad nisu poznavali kao talentirane glazbenike. 

Cijela je priredba bila vrlo zanimljiv i poučan događaj, tim više što su ga u potpunosti realizirali učenici, uz mali poticaj profesorica Emilije Kovač i Darje Šupljike. Profesori su ovaj put ipak imali prvenstveno ulogu publike, ali su zasigurno izvođačima držali “fige”. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije