DVOSTRUKA OBVEZA

Mala heroina Diana, 2. a i Svjetski dan šećerne bolesti

Diana Barbaš učenica je 2. a III. OŠ Čakovec. Polazak u školu za nju je bila velika radost, ali i dvostruka obveza. Radost zato jer nije imala mogućnost polaziti dječji vrtić i nedostajali su joj prijatelji.

Polaskom u školu svakoga dana stjecala je nova razredna prijateljstva. Danas je miljenica razreda koji svakodnevno budno prati Dianu. Zašto? Dianu je ulaskom u školski svijet dočekalo puno školskih obveza. Druga, puno zahtjevnija, obveza koju također mora obavljati u školi je samostalno mjerenje šećera, telefonski poziv mami i očitavanje i mjerenje te postupanje prema majčinim uputama (naravno, treba znati i sve pravilno utipkati na aparatiću).

Sve to od prvih školskih dana radi sama i time je oduševila svoje razredne prijatelje. Objasnila im je svaki korak i naučila ih čemu sve to služi. Svakoga je dana uz nju u vrijeme mjerenja bilo dvoje učenika.  Danas, za vrijeme sata ustane, u tišini ode u zadnju klupu razreda, izvrši mjerenje, mobitelom nazove mamu i sve je gotovo za par minuta.

Nakon toga vraća se na svoje mjesto i nastavlja raditi kao da ništa nije bilo. Niti jedan sat nije toliko točan kao rečenica koja se svakoga dana u 8:50 h čuje u 2.a: Učiteljice, Diana mora mjeriti šećer. Lijepi i iskreni, prijateljski podsjetnik budnih očiju dvadesetero razrednih prijatelja.

14. studenog na Svjetski dan šećerne bolesti, radost je ispunjavala 2. a . Diana je obilježila svoj važan dan. Na satu Tjelesne i zdravstvene kulture vodila je vježbe oblikovanja i odabrala za razred nagradnu igru Graničari jer je kretanje važno u borbi protiv dijabetesa.

Nakon zdravoga kretanja, crvene i zdrave jabuke pojele su se u slast. Tema na satu Hrvatskoga jezika bila je posebno zanimljiva. Opis lika bio je posvećen Diani. Za vrijeme pisanja opisa, učiteljica Zdenka Novak je učenicima podijelila edukativne materijale o prevenciji i znakovima šećerne bolesti koje je osigurao Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.

Edukativne materijale učenici će odnijeti u svoje obitelji i proučiti ih zajedno s roditeljima. Crtanjem plavoga kruga u pisanke i napuhivanjem plavih balona, učenici su naučili da se na taj način upozorava na prečestu pojavu šećerne bolesti i kod djece i kod odraslih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije