Santa Cruz de Tenerife

FOTO Nastavnik Mladen Tota iz Srednje škole Čakovec na Erasmus+ kontaktnom seminaru na Kanarskim otocima

Četverodnevni seminar je održan u gradu Santa Cruz de Tenerife, a profesor Tota se vratio pun dojmova, pa smo o tome odlučili porazgovarati s njime

Od 24. do 27.10. nastavnik Srednje škole Čakovec, Mladen Tota, sudjelovao je na kontaktnom seminaru Long-term Study Mobility (School Exchange partnerships)  zajedno s predstavnicima 70-ak organizacija iz 19 europskih zemalja. Četverodnevni seminar je održan u gradu Santa Cruz de Tenerife, a profesor Tota se vratio pun dojmova, pa smo o tome odlučili porazgovarati s njime.

Kako ste uopće zavšili na seminaru na Kanarskim otocima?

– Natječaj za ovu mobilnost (seminar) je bio objavljen na stranicama AMPEU (Agencije za mobilnost i programe Europske unije) koja je i pokrila troškove prijevoza, dok je trošak smještaja pokrila španjolska agencija za mobilnost. Kako sam do sada sudjelovao u 3 Erasmus+ projekta koja su bila vezana za strukovno obrazovanje, u dogovoru s ravnateljicom Ramušćak i u skladu s europskim razvojnim planom naše škole odlučili smo da je ovo savršena prilika da i naše gimnazijalce uključimo u Erasmus+ mobilnosti. Prijava nije bila teška, trebalo je ispuniti obrazac  što i napisati kratki projektni prijedlog te sam izabran zajedno s još dvije kolegice iz Hrvatske za sudjelčovanje na ovom seminaru. 

Znači li to da SŠ Čakovec planira nove projekte?

– Svakako! Na seminaru sam upoznao brojne kolege iz Europe, izmjenili smo iskustva, a s nekima sam dogovorio i konkretnu suradnju. Dugoročni plan naše škole je uključiti 20-30 učenika svake godine u mobilnosti. Od toga većinu čine učenici strukovnih smjerova medicinska sestra i fizioterapeutski tehničar, ali ćemo nastojati da u novim projektima uključimo i naše gimnazijalce.

Dosadašnja iskustva s mobilnostima su i više nego pozitivna, “strukovnjaci” su imali priliku obavljati dio prakse u europskim poduzećima, liječilištima i bolnicama i steći neprocijenjiva stručna i životna iskustva, a kako smo postali i iznimno atraktivna škola i za učenika gimnazijskog usmjerenja, cilj nam je i da nekoliko učenika svake godine uključimo u mobilnosti. Nadamo se da ćemo kroz nekoliko godina i 2 učenika slati na dugoročne mobilnosti, što znači da će pohađati redovnu nastavu u trajanju od 2-3 mjeseca u zemljama EU.

Jeste li imali i slobodnog vremena za istraživanje Kanarskog otočja? 

– Kako je seminar trajao svaki dan od 9 do 19 sati, na put sam krenuo dan ranije kako bih iskoristio vrijeme i upoznao se s egzotičnim otokom Tenerife. Mogu reći da sam oduševljen prirodom ovog vulkanskog otoka na kojem se u jednom danu možete kupati i sunačti na obali, za 1 sat šetati prekrasnom tropskom šumom, a za još jedan sat biti na 3 000m nadomrske visine u posjetu vulkanu i skijati, ako je dovoljno hladno. Ugodno sam spojio s korisnim, tako da sam dobio brojne ideje za nastavu Geografije, posebno u području geologije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije