gostovali na HRT-u

FOTO Učenici Graditeljske škole Čakovec i ove godine u emisiji ‘Ni da ni ne’

Tema je bila integracija Roma, a emitiranje emisije bit će 24. studenog

Ove godine učenici Graditeljske škole Čakovec već su treći put gostovali u HRT-ovoj emisiji Ni da ni ne. U nastavku donosimo njihov izvještaj.

– Govorili smo o temi integracije Roma, s nadom da će nas čuti netko na nekoj višoj razini te ozbiljno razmotriti i početi rješavati problem. Teza postavljena na osnovi filma koji su snimili naši učenici Luka Vincetić, Lucija Nedjeljko i Zita Trešćec sa svojom profesoricom Ljiljanom Ille bila je ‘Treba li uvesti kvote za zapošljavanje Roma u Hrvatskoj’.

U debatu su uključeni učenici od 1. do 4. razreda, a kroz čitav proces pripreme i izvedbe vodile su nas prof. Emilija Kovač, Darja Šupljika, Ljiljana Ille i Romina Fic. Pripreme su bile poučne, zanimljive, ali i zahtjevne s obzirom na temu koja je vrlo osjetljiva, osobito za stanovnike Međimurja. Pripremali smo se barem dva puta tjedno pri čemu smo se trudili slušati jedni druge, argumentirano raspravljati, nalaziti ideje za poboljšanje situacije te temi pristupiti iz vlastitoga iskustva, ali i razmjenjivati iskustva s drugima.

U subotu, 27. listopada naša vesela družina krenula je u Zagreb na snimanje emisije, no prije toga našli smo vremena i za spajanje ugodnog s korisnim pa smo zajedno posjetili Muzej iluzija u kojem smo se zabavili optičkim iluzijama i mozgalicama te tako smanjili tremu prije snimanja. Za one koji su HRT posjetili prvi put, bilo je to, barem prvih 10 minuta, pomalo zastrašujuće iskustvo. U nama je, postojao strah od kamera ili još više – strah da ćemo reagirati ili reći nešto pogrešno. No, vidjeli smo drugu stranu televizije, onu koja nam pokazala da ljudi koji tamo rade ipak nisu tako ozbiljni ili strašni kako se čini.

Brzo smo shvatili da svi griješe i da nema ničega što se ne može srediti magijom uređivanja – izrezivanja i montaže. Urednica Sanja Mataga te voditelji David Bankole i prof. Tomislav Reškovac toplo su nas dočekali pa smo nakon nekog vremena zaboravili da su i kamere u istoj prostoriji. Trudili smo se predstaviti našu školu te razgovarati o zadanoj temi s različitih gledišta. Kako bismo to mogli, u pripremama i snimanju sudjelovali su i naši kolege Romi koji su nam približili vlastitu perspektivu o problemu o kojem se raspravljalo.

Iako smo “samo” djeca i pitanja o kojima smo razmišljali nisu nam osobito lagana, nadamo se da se naš trud i mišljenja neće u potpunosti zanemariti. Smatramo da je bilo dobro i potrebno razgovarati, čuti naša mišljenja, kritike i stavove o svijetu današnjice jer smo i mi ti koji će ga krojiti sutra. 

Trudili smo se istaknuti da bi zid predrasuda između Hrvata i Roma s vremenom trebao biti manji kako bismo zajednički poboljšali stanje i odnose u zajednici u kojoj zajedno živimo. Nadamo se da ćemo još koji put imati prilike sudjelovati u sličnom projektu, iskustvo je korisno i nezaboravno.

Emitiranje emisije očekujemo na III. programu HRT-a 24. studenog, kažu u Graditeljskoj školi Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije