Migration Matters

Nastavnici i učenici Gospodarske škole Čakovec na susretu s migrantima u Francuskoj

U okviru Erasmus+ projekta Migration Matters, nastavnice Gospodarske škole Čakovec Natalija Varga i Željka Mihalic s učenicima Marijem Moharićem i Sašom Martinjaš sudjelovale su na susretu članova projektnih timova u francuskom gradu Tarbesu.

Tema sastanka bila je izrada e-knjiga. Zadatak svakog tima prije puta bio je napraviti intervju s migrantima. Naši su učenici odabrali sezonskog radnika – učenika naše škole, Darija Perčića koji već treću godinu za redom sudjeluje u berbi jabuka u Poljskoj i nastavnicu Vesnu Stunković (ujedno i koordinatoricu projekta) koja je prošle godine prošla put Santiaga de Compostele. 

Na radionicama organiziranim u srednjoj školi u Tarbesu učenici su intervjue pretvorili u e-knjige u obliku stripa. Uz to što su u radu s vršnjacima iz drugih zemalja saznali zbog čega se ljudi odlučuju na migracije, učenici su u svakodnevnim razgovorima s učenicima poboljšali i svoje jezične vještine.

Osim rada na e-knjigama, za sve sudionike projekta organiziran je i razgled Lourdesa te izlet na najviši vrh Francuske Pic du Midi (2877m) i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom džema.

Budući da je tema projekta migracije, u Lourdesu nas je dočekao hodočasnik koji nam je ispričao svoje iskustvo hodočašćenja, na vrhu Pireneja saznali smo od astrofizičara da njihov posao zahtijeva neprestano seljenje (migracije), a na farmi džema dočekala nas je studentica iz SAD-a koja već drugu godine za redom sezonski dolazi na rad u Francusku. 

Održan je i sastanak članova projektnih timova te su dogovoreni detalji sastanka u Poljskoj koji će se održati u prosincu. Posljednji dan mobilnosti sudionici su se oprostili uz večeru koju su pripremile članice udruge migranata. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije