za više od 1000 učenika

FOTO Otvorene obnovljene školske radionice Tehničke i Graditeljske škole Čakovec

U novoobnovljenim prostorima dobit će modernije, kvalitetnije i inovativnije obrazovanje. Radovi su vrijedni više od 7 milijuna kuna

Funkcionalniji i kvalitetniji prostori za praktičnu nastavu i laboratorijsku nastavu danas su svečano otvoreni u zgradi školskih radionica Tehničke škole Čakovec i Graditeljske škole Čakovec. Školske radionice ukupne su površine oko 1.100 m², a izgrađene su 1983. godine. Do sada je jedino ulaganje u same objekte bilo 2003. godine. Projekt energetske obnove zgrade školskih radionica započeo je 1. listopada 2016. godine.

Obnovljene školske radionice koristit će više od 1000 učenika. U novoobnovljenim prostorima dobit će modernije, kvalitetnije i inovativnije obrazovanje koja će im pomoći pri daljnjem zapošljavanju. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.027.560,62 kuna, a Međimurska županija sudjelovala je s 1.500.000 kuna.

– Izvedena je kompletna zamjena starih grijaćih tijela, ugrađeni su ventilacijski uređaji s povratom topline, također su ugrađeni kalorimetri za mjerenje potrošnje toplinske energije kao i sustav očitanja potrošnje energenata i vode te spajanje na ISGE sustav. Što se tiče vanjske ovojnice, izvedena je rekonstrukcija (toplinska izolacija) vanjskih zidova pročelja i sanacija toplinskih mostova, rekonstrukcija ravnog krova u čitavoj površini s novim pokrovom, rekonstrukcija (toplinska izolacija) ravnog krova kata, kompletna zamjena vanjske bravarije grijane ovojnice, ugradnja krovnih svjetlosnih kupola na ravni krov, sanacija toplinskog mosta- strop iznad grijanog prizemlja-lođa, opisao je odrađene građevinske i strojarske radove koji su se odvijali protekle dvije godine Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije d.o.o.

Također su izvršeni radovi na elektroinstalacijama i rasvjeti. Izvršena je kompletna zamjena postojeće rasvjete novom visokoučinkovitom LED rasvjetom. Izvedena je i nova gromobranska instalacija na krovu zgrade. Po završetku investicije, godišnja potrebna toplinska energija za grijanje zgrade za stvarne klimatske podatke u odnosu na postojeće stanje smanjena je za 61,07 %. Nakon provedbe energetske obnove, zgrada je iz energetskog razreda C prešla u energetski razred B.

Zvonko Ladić, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec rekao je: – Ovom energetskom obnovom dobili smo konačno zgradu koja je pogodnija za rad i obrazovanje u zanimanjima za koja pripremamo djecu te vjerujem da će na sve naše učenike djelovati motivirajuće. Učenici su već dali svoj doprinos jer smo završetkom radova na pojedinim dijelovima naših radionica i ponovnim useljenjem u taj prostor, mi sami obnovili neke učionice iznutra, za ono što nije bilo predviđeno projektom. Pred nama je novo razdoblje, a uvjeren sam da će obnovljeni prostori učenicima i profesorima služiti na najbolji mogući način.

>> Otvorene obnovljene školske radionice Tehničke i Graditeljske škole Čakovec

– Ovo je značajna investicija za učenike i zaposlenike TŠČK te su paralelno s energetskom obnovom radionica, temeljito su obnovljene garderobe i sanitarni prostori za učenike i majstore u školskoj radionici te je u svih 18 učionica u školskoj zgradi uveden i klimatizacijski sustav vrijednosti oko 900.000 kuna. Školska zgrada i školske radionice koriste oko 3.000 m² što je odgovarajući prostor i za budući Centar kompetentnosti u sektoru strojarstva, rekao je Dražen Blažeka, ravnatelj Tehničke škole Čakovec.

Matija Posavec, župan Međimurske županije, u svome govoru istaknuo je: – Ulaganjem u obrazovanje, ulažemo prije svega u ljude koji su najsnažnija karika gospodarstva svake zemlje. Povezivanje međimurskih tvrtki, odgovarajućeg obrazovanja te osiguravanje uvjeta za bolje učenje i rad, zasigurno će rezultirati još uspješnijim i snažnijim gospodarstvom naše male, ali u poduzetničkom smislu velike županije. Ovom investicijom nećemo stati. Do kraja godine završit ćemo i otvoriti još nekoliko energetski obnovljenih škola i dvorana. Iako je u 2018. godini u međimursko obrazovanje uloženo više od 260 milijuna kuna, smatram da prostora za daljnji napredak ima i da ćemo i u budućnosti biti još uspješniji.

Prijavitelj projekta bila je Međimurska županija, voditelj projekta Leota d.o.o. u suradnji sa Međimurskom energetskom agencijom d.o.o. (MENEA), a razdoblje provedbe projekta od 1. listopada 2016. do 31. listopada 2018. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije