međunarodni projekt

FOTO Predstavnici I. osnovne škole Čakovec posjetili Finsku

Oduševile su ih učionice opremljene kućanskim aparatima gdje učenici uče kuhati jednostavnija jela, uče koristiti perilicu rublja i prati rublje, koristiti glačalo i glačati rublje, čistiti kuću, obuću...

I. osnovna škola Čakovec je u dosadašnjih šest međunarodnih projekata iz programa Erasmus+ KA2 ostvarila suradnju s ukupno 19 škola iz različitih dijelova Europe. U svibnju 2018. godine projektni tim I. osnovne škole Čakovec po prvi je puta posjetio Finsku i to glavni grad Helsinki te gradove Tampera i Nokia.

Učenici Marko Borković, Dora Tuksar, Dora Gašparić, Žana Klasić i Irina Šincek u pratnji ravnatelja Siniše Stričaka, učiteljice Tanje Žganec, učiteljice i voditeljice projekta Ivane Ružić, posjetili su partnersku školu Emäkosken koulu u Nokiji.

– Ovaj posjet je bio izuzetna prilika da upoznamo načine i metode rada, učenja, stjecanja vještina i razvoja stavova u nadaleko cijenjenom finskom obrazovnom sustavu – kažu.

Predstavnici I. osnovne škole Čakovec tjedan dana su aktivno sudjelovali u radu i životu jedne finske škole. Sudjelovali su na nastavi matematike, fizike, glazbene kulture, ali i na nastavi kulinarstva, domaćinstva…

– Oduševile su nas učionice opremljene kućanskim aparatima gdje učenici uče kuhati jednostavnija jela, uče koristiti perilicu rublja i prati rublje, koristiti glačalo i glačati rublje, čistiti kuću, obuću… Učenici u finskim školama imaju pogodnost dobivanja posebnih popusta na kupovinu platna i materijala za šivanje, u školskim radionicama uz pomoć učitelja kroje i šiju odjeću koju kasnije odjevaju i nose u školu, za slobodno vrijeme ili za svečane prigode – prepričavaju doživljaje iz Finske.

Kako bi što potpunije doživjeli život u finskoj školi, redovito su ručali u školskoj blagovaoni, zajedno sa svim učenicima i učiteljima domaćinima te gostima iz partnerskih škola iz Poljske, Portugala i Italije. Nakon nastave, sudjelovali su u svakodnevnim aktivnostima učenika i učitelja, druženju uz finska jezera…

Posjet je dio projekta Erasmus+ Smarter… Greener… Safer… To je projekt u kojem u međunarodnim timovina razvijamo suradnju i primjere dobre prakse u uvođenju i primjeni inovacija u nastavi, razvijajući ekološku svijest i poduzetnički duh učenika, učitelja i lokalne zajednice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije