OŠ PRIBISLAVEC

eTwinning projekt Let’s do compost!

Rezultati evaluacije pokazuju da je projekt ostvario pozitivan učinak, a ističemo podatke da je 90,9% učenika odgovorilo kako smatra da je steklo znanja i vještine koje će moći koristiti u budućem životu.

Tijekom školske godine 2017./2018. u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pribislavec marljivo se radilo na projektu o kompostiranju kojeg je škola pokrenula u rujnu 2017. Tijekom eTwinning projekta Let’s do compost! ostvarena je suradnja s devet škola iz pet država, Grčke, Rumunjske, Turske, Španjolske i Hrvatske.

Osnovna ideja projekta Let’s do compost! je podići svijest učenika, njihovih roditelja i lokalne zajednice o ulozi kompostiranja pri zaštiti okoliša. Ujedno smo našim učenicima omogućili korištenje informacijsko-komunikacijske tehnologije na pozitivan, siguran i kreativan način, te kroz međunarodnu suradnju upoznavanje drugih škola i načina rada u njima, te mjesta i država.

Iz naše škole u projektu su sudjelovali polaznici izvannastavne aktivnosti Mali ekolozi pod vodstvom učiteljice Milice Vadlja i polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri pod vodstvom učiteljice Ive Naranđe. Tijekom školske godine učenici su kroz razne aktivnosti učili o kompostiranju i pripremali kompost koji su na kraju projekta dodali cvijeću u školskom dvorištu.

Lokacije projektnih partnera mogu se vidjeti na animiranoj karti, a prezentacije škola na zajedničkom Padletu. Uvodne aktivnosti za eTwinnere obuhvaćale su upoznavanje učenika s eTwinningom, projektom i projektnim partnerima i izradu postera u Sketchpadu.

U listopadu 2017. u školskom dvorištu postavili smo komposter u koji smo tijekom školske godine dodavali prikupljene materijale za kompostiranje.

U studenom 2017. OŠ Vladimira Nazora Pribislavec posjetila je gospođa Bernarda Orehovec i održala predavanje za Male ekologe i eTwinnere, o čemu smo već pisali na portalu emedjimurje.

Nadalje, eTwinneri su izradili postere o kompostiranju alatom Sketchpad. U studenom 2017. Mali ekolozi održali su aktivnosti na otvorenom, akciju sakupljanja lišća u školskom dvorištu i odlaganja prikupljenog lišća u komposter.

Prvo predstavljanje projekta u školi održano je u prosincu 2017. kada su svim učenicima 3.a i 4.a razreda predstavljeni projektni partneri i dotadašnje projektne aktivnosti.

Pod vodstvom razrednica naši učenici izradili su novogodišnje čestitke za eTwinning partnere, a posebno su nas razveselile čestitke koje su nam poštom poslali učenici i učitelj Ioannis Papanikitas iz Grčke.

Kao primjer izvrsne suradnje sa školama iz Rumunjske i Turske ističemo zbirku edukativnih online igri s temom kompostiranja napravljenu alatom LearningApps.

U ožujku 2018. Mali ekolozi su nastavili s aktivnostima na otvorenom, pregledali kako se odvija proces kompostiranja i izmjerili temperaturu našeg komposta. eTwinneri su izradili poster “Što stavljamo, a što ne stavljamo u kompost”, a radili su i na zadatku “Prirodni tijek tvari – u prirodi se ništa ne gubi” te je eTwinning kutak u informatičkoj učionici ukrašen učeničkim radovima. Sljedeća aktivnost bilo je obilježavanje Dana planeta Zemlje, o čemu smo također pisali na portalu emedjimurje.

Tijekom travnja 2018. eTwinneri su izradili edukativnu igru o kompostiranju koju su zatim odigrali i podijelili s projektnim partnerima.

Sljedeća aktivnost bila je sudjelovanje u globalnoj kampanji poticanja učenja i igre na otvorenom pod nazivom Outdoor Classroom Day u svibnju 2018. Mali ekolozi i eTwinneri učili su i igrali se u školskom dvorištu, na košarkaškom igralištu blizu kojeg se nalazi naš kompost i eTwinning stablo. Ovom aktivnošću povezali smo matematiku i ekologiju.

Završna aktivnost na projektu Let’s do compost! bilo je dodavanje komposta cvijeću u školskom dvorištu, što smo realizirali 29. svibnja 2018.

eTwinneri su aktivno sudjelovali u TwinSpaceu, pregledavali i komentirali objave partnera. Od ostalih aktivnosti spomenimo sudjelovanje u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta i Dana eTwinninga.

Na samom kraju projekta učiteljice Bilge Varel iz Turske i naša učiteljica Iva Naranđa pripremile su pitanja za online evaluacijski upitnik koji smo proveli putem Google obrasca, a u kojem je sudjelovalo svih devet škola. Rezultati evaluacije pokazuju da je projekt ostvario pozitivan učinak, a ističemo podatke da je 90,9 % učenika odgovorilo kako smatra da je steklo znanja i vještine koje će moći koristiti u budućem životu, a 21,7 % učenika odgovorilo je da je njihova obitelj napravila kompost u svojem dvorištu tijekom ovog projekta.

Više o eTwinning projektu Let’s do compost! možete pogledati na mrežnim stranicama škole i na TwinSpaceu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije