PROJEKT GRAĐANIN U OŠ BELICA

Najmlađi iz PŠ Gardinovec istraživali bogatstvo različitosti

Kroz projekt su razvijali mnoge vrijednosti kao što su poštovanje drugih, tolerancija, međusobno razumijevanje te prijateljstvo.

U Društvenom domu u Gardinovcu je 14. lipnja održan zanimljiv kulturni program u kojem su glavni protagonisti bili učenici tamošnje Područne škole iz sastava OŠ Belica. Program su pripremili uz pomoć svojih učitelja Dražena Čavleka i Lidije Hertarić.

Potonja je bila spomenuta kao voditeljica Projekta građanin na temu Bogatstvo različitosti u čemu joj je pomogla kolegica Silvija Micek, učiteljica informatike u njihovoj centralnoj školi.  Na tome su radili učenici 1.c razreda: Noah Baksa, Lea Ivačić , Ema Jančec , Fabijan Krznar i Filip Mikac , Lea Špoljar. Lana Železnjak te iz  3. b razreda: Roko Kolarić , Marko Lovrek i Gabriel Paler.

Zbog čega taj projekt?

– Učenici naše škole nemaju mogućnosti često stupiti u kontakt s pripadnicima nacionalnih manjina, ali kad jednom odrastu to će se sigurno promijeniti. Uočili smo da u našem zavičaju  žive narodi koji nisu Hrvati. Saznali smo da se oni jednim imenom zovu nacionalne manjine. Međutim, provođenjem ankete saznali smo  da je život nacionalnih manjina nama potpuno nepoznat, kaže učiteljica Hertarić i dodaje: – Naše je mišljenje da su upravo djeca ta skupina ljudi koja bi trebala već od malih nogu učiti o životu ljudi, o njihovu radu, običajima, prehrani, plesu, pjesmi i tako dalje, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. 

U projektu su si postavili ciljeve: Razvijanje empatije prema nacionalnim manjinama. Pripremati se za život bez diskriminacije i predrasuda. Upoznati pripadnike nacionalnih manjina našeg zavičaja te poticati znatiželju za upoznavanjem kulture i običaja drugih naroda.

Kroz projekt su razvijali mnoge vrijednosti kao što su poštovanje drugih, tolerancija, međusobno razumijevanje te prijateljstvo. Rezultat istraživanja je bila prezentacija projekta GOO na Međužupanijskoj smotri u  Čakovcu te Državnoj smotri projekata u Zagrebu.

On je iziskivao brojna istraživanja i radionice, a učenici su na kraju rekli: – Kroz ovaj projekt naučili smo da smo svi mi građani naše zajednice; razreda, škole, sela i da kao takvi moramo biti odgovorni, jer svojim odgovornim djelovanjem možemo potaknuti da se neki problemi razmotre i riješe. Stekli smo vještinu kako drugima prenijeti svoje ideje, ali i samopouzdanje u javnom nastupu. 

Plan je u potpunosti realiziran i ostvarena je suradnja ovim projektom koja neće završiti. Razvijena su brojna prijateljstva i obogaćen život svakog učenika. 

Na spomenutoj priredbi je mladim istraživačima prigodna priznanja predao ravnatelj OŠ Belica Antun Žulić, a čestitao im je i načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi koji je obećao i prijem za najbolje osnovce u svojem uredu u Belici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije