FOTO Dan OŠ Donja Dubrava u znaku dviju obljetnica

U petak, 18. svibnja, učenici i djelatnici OŠ Donja Dubrava su povodom Dana škole po prvi puta organizirali Dan otvorenih vrata kada su tijekom popodneva svi zainteresirani mogli razgledati izložbu radova učenika rađenih u sklopu projekta Stari obrti, zanati i kućna radinost, a potom su uz učenike mogli sudjelovati na radionicama izrade cekera od komušine (šemetinja), košara od šibe, našivavanja, stolnjaka, izrađivanja ružica od krep papira, izradi slika od slame, informatičkoj radionici izrade stripa, starinskim dječjim igrama na otvorenom te pogledati vidjeti kako je nekad izgledao sajamski štand uz prikaz rada lokalnih medičara i postolara.

U sklopu toga održana je svečana proslava dvaju značajnih datuma za školu. Obilježena je 60 godina djelovanja Učeničke zadruge Pupoljak kao i 150 godina od osnivanja prve čitaonice na području.

U tom sklopu je održan kraći kulturni program u kojem su nastupili članovi Dječjeg pjevačkog zbora, mali folkloraši, recitatori, a predstavljen je projekt Građanskog odgoja Od komušine do cekera s kojim su se učenici škole plasirali na Državnu smotru učenika iz područja građanskog odgoja u Zagreb.

Voditeljica aktivnosti GOO učiteljica Renata Heric je kazala kako se njihovo istraživanje spomenutog područja poklopilo s jubilejom Pupoljka. Kako su u prezentaciji projekta rekle učenice, pokrenut je kako bi se ukazalo na važnost nastavka rada zadruge jer je sve manji interes učenika za rad u njoj, a iz nje izlaze i posljednji učenici koji znaju raditi proizvode od komušine.

Poseban je naglasak stavljen na Učeničku zadrugu Pupoljak u sklopu čega je prikazan podulji video uradak u kojem su o svojem 30 godišnjem radu u zadruzi svjedočile Nada Bogojević, učiteljica koja je zadrugu vodila od 1985. do 2013. godine od kada je u mirovini, a spomenuto je i ime Vere Klarić, školske spremačice koja se svojim iskustvom u pletenju proizvoda od komušine uključila u pomoć učenicima.

Poslije 2013. godine su se mijenjali voditelji Pupoljka, a danas s djecom radi Branka Matjanec koja je zaslužna za nastanak video uratka koji može poslužiti i u edukativne svrhe.

Kada pak je riječ o 150-toj obljetnici prve čitaonice u Donjoj Dubravi izrađene su prigodne Zidne novine s bogatom istraživačkom građom mjesnih entuzijasta Janje Kovač i Slavena Ujlakija. Potonji je bio na svečanosti te je poručio učenicima neka što više čitaju jer ono oplemenjuje čovjeka i ljude, a što su već davno pokazali njihovi sumještani.

Danas je čitalački hram u školi njihova bogat knjižnica koju vodi Suzana Karloci-Kvakan naslijedivši nastavnika Zlatka Bartolića koji je kao umirovljenik nazočio svečanosti. Ona je iskorištena da se u uvodu ravnateljica škole Mirjana Ribić kratko osvrne na školsku godinu na izmaku.

Posebno se osvrnula na Pupoljak, zadrugu koja baštini nasljeđe naših starih, izrazila je radost uspjeha projekta GOO kao i svih ostalih rezultata postignutih tijekom školske godine. Najavila je nova ulaganja u školsku infrastrukturu za koju je posredstvom MŽ osigurano 7 milijuna kuna, a ono što posebno veseli je uključivanje škole u eksperimentalnu kurikularnu reformu koja donosi Školu za život, a upravo je takva, kako je istaknula ravnateljica pokazana u petak, 18. svibnja u popodnevnim satima.

Da sve bude u znaku prošlosti pobrinuo se mjesni bubnjar – Marko Karloci, jedan od rijetkih u Međimurju, koji je svojim biciklom ušao u školski hol najavivši u svom stilu svečanost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije