SREDNJA ŠKOLA PRELOG ‘Nosi me ponovno’ dobiva globalnu podršku

Ponekad i male stvari natjeraju na promjene. S tom je namjerom ekipa iz Srednje škole Prelog započela projekt…

Naime, čitanjem članaka i reportaža koji su govorili o štetnom utjecaju tekstilne industrije na okoliš, grupa Mladi građani Srednje škole Prelog (mentori Tanja Gregur i Mirela Petković) zaključila je kako bi se i ove školske godine mogla baviti ekoprojektom, pa bi to bio svojevrstan nastavak prošlogodišnjeg projekta “Recite NE plastičnim vrećicama”.

Ukratko o projektu, ponovno, Kristian Čurila:

“Ideja je jednostavna ali genijalna – prikupljamo stare majice koje učenici oslikavaju ekološkim bojama za tekstil. Tako stare majice, koje bi se inače bacile ili zamijenile novim tekstilom, dobivaju novu uporabnu vrijednost. Cilj nam je spriječiti prečestu i nepotrebnu kupovinu nove odjeće.

Redovito bacanje ili mijenjanje odjeće već nakon mjesec dana jako zagađuje okoliš jer proizvodnja novog tekstila zahtijeva puno resursa, a radna je snaga koja proizvodi tu odjeću vrlo slabo plaćena. Dan zaštite okoliša smo proslavili u društvu Davora Rostuhara.

Potaknuti dobrim reakcijama, kontaktirali smo razne ekološke udruge diljem svijeta, od kojih smo uskoro dobili podršku. Tako podrška stiže iz Butana, Indije, SAD-a, Kanade, Njemačke, Češke, Slovenije, Kameruna i Bjelorusije. Izuzetno nam je drago što je projekt podržan i na globalnoj razini.

Krilatica Misli globalno, djeluj lokalno još jednom se pokazala efikasnom.

Državna smotra se održava upravo danas, 21. svibnja, u Zagrebu. Dečki, sretno!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije