SVE PET! Prosvjetari pod povećalom

Priča je stvarna, likovi nisu izmišljeni, bajkovitost jest. Dakle priča ide ovako. Otprilike. Bila jednom jedna maturalna večer. Bio jednom jedan profesor. Lik od krvi i mesa, stvaran lik, srednjih godina, tamo negdje u pedesetima. I taj profesor je u sebe unio na toj maturalnoj večeri malo više alkohola nego što bi smio. Odnosno, promili su mu udarili u glavu pa se počeo ponašati k’o odbjeglica od zakona Zdravko Mamić kad je trijezan.

A priča dalje ide ovako

Naime, sporni se profesor razgolitio, skinuo a ne razderao košulju (neki medijski izvori kažu majicu), bez Tarzanovskog usklika AJMOOOOO i plesao na spomenutoj maturalnoj večeri pred bivšim učenicima i učenicama polugol. Kako, zašto, kojim povodom (istraga je još u tijeku), uglavnom, jedan ga je učenik odlamio, konkretno nokautirao udarcem šakom u glavu. I dok je pijan polugoli prolupali polusvjesni profesor vani čekao hitnu, slomljenog nosa i s potresom mozga, nastala ja makljaža među učenicima.

To su šturi detalji koje prenosi Večernji.hr. Net.hr kaže pak da je učenik opalio profesora isprovociran njegovim degutantnim ponašanjem. Također, isti izvor prenosi da su profesorovo ponašanje neki snimali i da im je on prišao i rekao da ga ne snimaju pa je tada nastao tjelesni obračun.

Ravnatelj škole čiji su to učenici i profesor kaže da: ‘…škola kao ustanova s time nema veze. Maturalna večer je proslava koju organiziraju učenici i privatne je naravi.’ (izvor: net.hr). Potpuno ispravno razmišljanje, ali vidjet ćemo da nije u skladu s Etičkim kodeksima odgojno obrazovnih ustanova. O tome malo kasnije.

Kako volimo crnjake, čudo jedno

Nokautiranje profesora izazvalo je veliki interes u javnosti pa tako Google koji zna sve izbacuje sljedeće linkove: ‘EKSKLUZIVNI VIDEO TUČNJAVE Pogledajte trenutak u kojemu je pijani profesor nokautiran na maturalnoj večeri’, ‘VIDEO U Koprivnici pijani profesor nokautiran na maturalnoj večeri’, ‘OBJAVLJEN NOVI VIDEO S KAOTIČNE MATURALNE ZABAVE U KOPRIVNICI Snimljen je trenutak u kojem učenik nokautira razularenog profesora’ i tako dalje.

Ima toga hrpa. Portali se trgaju za takvim senzacijama.

Prema naslovima u novinama, učenik ispada heroj, branitelj morala i časti, a profesor negativac, pijandura bez kontrole, razularena bitanga.

Što reći o profesoru?

Prvo se je razvila polemika je li dotični lik prosvjetni radnik ili strukovni predavač s didaktičko – metodičko – psihološkim tečajem. Kao da je to bitno. Čim ti radiš s djecom i mladima, čim si ti odrastao, djeci si kao uzor, obrazac za ponašanje.

Ako dotični profač i voli grdovičanski zaviriti u dno čašice, to nikako nije smio napraviti pred učenicima, makar oni bili i sad već bivši. Mislim da će se s tim svi složiti. Također, spuštanje na učenički nivo skidanjem i razularenim plesom ne doliči jednoj odrasloj osobi, a poglavito osobi koja je do nedavno tim mladim ljudima, djeci, predavala. Mora postojati razmak između profesionalnosti i ‘prijateljevanja’ s učenicima. Učenici nisu prijatelji profesorima. Spuštanje na njihovu razinu je infantilno, odaje veliki stupanj nesigurnosti odrasle osobe i želje da ga mladi prihvate kopirajući obrasce ponašanja mladih, odaje strah od starenja i neprihvaćanje vlastitih godina. (Nisam ja to izmislila, rekoše to pametniji od mene. op. a.).

Kad odrasla osoba prihvaća obrazac ponašanja mladih to je zapravo ulizivanje mladima i želja da ga smatraju kao sebi ravnopravnu osobu. Hau jes nou. Sad će profa od 45 biti ko balavac od 18. I svi će kao reći kako je ‘cool’ (čitaj: kul). Aha. A iza leđa će reći: ‘Vid’ budale’.

Što ako je profa baš baš alkohololjubac?

Brate, što radiš u slobodno vrijeme tvoj je problem.

Ako ti se loče nakon nastave, kupi babmuče pive, kupi litre vina, žestice, kupi, odnesi doma i žderi u svoje četiri zida. Ako ti se skida u mamićevoskom stilu, idi na proščenje u neki šator s cajakama ili vatrogasnu zabavu pa se skidaj.

Ali pazi da te ne vidi koji učenik ili kolega jer Etički kodeksi škola zahtijevaju čednost učitelja i profesora i van radnog vremena.

Etički kodeksi škola

Jao kuku lele, Etički kodeksi škola su priča za sebe. Nadam se da se veći dio onih koji čitaju ovo moje laprdanje sjeća Šenoine Branke i ima barem osnovnog pojma o tome kako su nekad učiteljice morale biti čedne, čednije i od časnih sestara. Bila je propisana odjeća, nisu se smjele udavati niti imati svoju djecu. Odlukom da postanu učiteljice prihvaćale su etičke kodekse stroge skoro kao da su u samostan otišle.

Današnji Etički kodeks(i) obrazovnih ustanova u kojima radimo navode i ‘da smo se kao odgajatelji, odnosno odgojno-obrazovni radnici dužni i izvan radnog mjesta i radnog vremena ponašati na način da ne omalovažavamo svoju struku i profesiju ili školu u kojoj radimo.’

Jako širok pojam, jako široke mogućnosti tumačenja.

Posljedice Etičkih kodeksa

Pa tako imamo situacije da su si ravnatelji dozvoljavali dijeliti na temelju tog kodeksa opomene pred otkaz: Učiteljici koja je u subotu navečer viđena kako u kafiću pije pivo, učitelju koji je u slobodno vrijeme na društvenoj mreži počinio ‘verbalni delikt’, učiteljici koja je u narodnjačkom klubu u ultra kratkoj minici plesala na stolu. Bilo bi još primjera kad se ljudi ne bi sramili reći za koje su sve izvannastavne ‘prijestupe’ dobili opomene pred otkaz.

OK, onome koji sluša cajke zaista nije mjesto u školi iza katedre. (op. a.) Ali, maltretirati nekoga za izgovorenu ili napisanu riječ u vrijeme kad nije na nastavi na mjestu koje nema veze s nastavom je u duhu staljinizma i NKVDa, kažnjavati ljude što u kafiću u slobodno vrijeme piju pivo graniči sa zdravim razumom. Pa čak da se i napije van radnog vremena i valja pijan po cesti – osobni je problem svakog pojedinca ma gdje radio.

Sjećam se jednog profača iz doba svojeg školovanja koji bi redovno nakon nastave otišao u istu krčmu u koju su i njegovi učenici zalazili i tamo se na mrtvo opijao. Ali to je bilo u mračnom socijalizmu gdje je svak’ gledao svoja posla i pometao prvo pred svojim pragom.

Što ćemo s nokautiranim profesorom?

Što ćemo s njim? Zlobno prokomentirati: sam si je kriv! Ne pij ako ti škodi, pogotovo ne pred djecom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije