Obilježavanje 123. obljetnice rođenja Ladislava Kralja Međimurca

Povodom obilježavanja Dana Europe, 9. svibnja 2014. u OŠ Vladimira Nazora, Pribislavec predstavljene su aktivnosti na dvogodišnjem eTwinning projektu Seasons provedene u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec koji je organizirao obilježavanje 123. obljetnice rođenja jednog od najpoznatijih međimurskih slikara starije generacije – Ladislava Kralja Međimurca, prvog slikara i grafičara iz Međimurja koji je ušao u povijest hrvatskog slikarstva.

Učenici su s učiteljicama uredili pano u holu škole te predstavili Ladislava Kralja Međimurca i svoje likovne radove napravljene na radionici na manifestaciji Kraljev rođendan održanoj u vrtu Kraljeve memorijalne zbirke u Čakovcu, 24. travnja 2014. Svečanost je otvorio ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec mr.sc. Vladimir Kalšan a nazočili su joj zamjenici župana Sandra Herman i Zoran Vidović, ravnatelj OŠ Vladimira Nazora, Pribislavec Bruno Matotek i drugi uzvanici. Kulturni program održali su učenici OŠ Vladimira Nazora, Pribislavec Nikolina Cmrečnjak, Ivan Krčmar, Lucija Nedeljko, Patrik Kelek i Stella Vanessa Jerković dok je za učenike četvrtih razreda održana likovna radionica. Svrha svečanosti je promicanje života i djela Ladislava Kralja Međimurca i umjetničkog stvaralaštva općenito.

Inicijativa za uključivanje OŠ Vladimira Nazora, Pribislavec u ovu manifestaciju potekla je od učiteljice informatike Ive Naranđa a organizaciju je provela vjeroučiteljica Miroslava Novak. Kulturni program i likovnu radionicu osmislili su učitelj glazbene kulture Josip Kaučić te učiteljice razredne nastave Darinka Trajkova-Vuković i Ksenija Piljušić.

Učenici iz Pribislavca, kao i ostali posjetitelji, imali su priliku razgledati Memorijalnu zbirku Ladislava Kralja Međimurca postavljenu u njegovoj rodnoj kući u kojoj je živio sa suprugom Slavkom koja je nakon njegove smrti darovala veći dio slikareva opusa i kuću s pokućstvom tadašnjoj općini Čakovec. U šetnji prekrasnim dvorištem zatekli su susjedu Rozaliju koja se sjeća obitelji Kralj. Znatiželjnim učenicima pričala je kako je davno, kad su supružnici Kralj živjeli ovdje, dvorište bilo još ljepše.

Voćke, mirisne jagode, grmovi ribizla i borovnica krasili su vrt. Gospođa Kralj bila je učiteljica, voljela je pripremati pekmeze i kompote od voća ubranog u vrtu a društvo su im često pravile njene bivše učenice. Nakon kulturnog programa posjetitelji su bili počašćeni rođendanskom tortom, pecivom i sokovima. Vrijeme je bilo tipično za travanj, promjenjivo, tako da su svi bili sretni da je program proveden za vrijeme sunčanog perioda, uz tek poneku kap kiše.

U manifestaciju Kraljev rođendan OŠ Vladimira Nazora, Pribislavec uključila se u sklopu aktivnosti na eTwinning projektu Seasons u kojem surađuje sa školama iz Poljske, Češke, Litve, Rumunjske i Španjolske. Ovom aktivnošću realizirali su jedan od ciljeva projekta, upoznavanje kulturnih događanja i aktivnosti u svojem mjestu u raznim godišnjim dobima. Kraljev rođendan jedna je od triju, sad već tradicionalnih manifestacija koje u godini u čast Ladislava Kralja Međimurca organizira Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s međimurskim školama.

U lipnju, kad sazru trešnje, održava se manifestacija Kraljeve trešnje, a u listopadu Jesen u Kraljevu vrtu. Ovim događanjima nastoji se popularizirati prostor zbirke kao kulturnog okupljališta poštovatelja likovne umjetnosti, posebice života i djela Ladislava Kralja Međimurca. Aktivnosti u Kraljevoj memorijalnoj zbirci učiteljice su prepoznale kao značajno kulturno zbivanje u Čakovcu i povezale ga s predivnim svijetom godišnjih doba koji je oduvijek bio inspiracija umjetnicima. Učenici će znanja i dojmove o sudjelovanju u kulturnim događanjima u svom gradu podijeliti s europskim vršnjacima putem TwinSpacea projekta i izradit će prezentaciju na engleskom jeziku o provedenim aktivnostima čime će se ime i djelo Ladislava Kralja Međimurca predstaviti u nekoliko europskih škola.

Međimurska županija, kao osnivač Muzeja Međimurja Čakovec i vlasnik objekta, potakla je izradu projekta revitalizacije zbirke. Želja je da Kraljev vrt i prostor zbirke budu otvoreni svakog dana te postanu mjesto održavanja dječjih radionica, sajmova zdrave hrane i autohtonih proizvoda, u svrhu razvoja kulturnog turizma te povećanja turističke ponude Međimurja.


Linkovi:

Muzej Međimurja Čakovec – Memorijalna zbirka Ladislava Kralja Međimurca

TwinSpace projekta Seasons

Stranica projekta na školskom webu

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije