Jubilarno 20. županijsko natjecanje i smotra radova mladih tehničara

U organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske Županije i Županijskog stručnog vijeća učitelja tehničke kulture 13. ožujka održano je jubilarno 20. županijsko natjecanje i smotra radova mladih tehničara Međimurske županije. Po peti put za redom domaćin je bila Tehnička škola Čakovec.

Na natjecanje je bilo pozvano 157 učenika, koji su se natjecali u trinaest područja Tehničke kulture. Prvi dio natjecanja bila je pismena provjera znanja u drugom djelu učenici su pokazali vještinu izrade tehničke tvorevine ili određene specijalnosti, dok su u trećem dijelu trebali objasniti – “obraniti svoj rad”.



Po programu redovne nastave, H – program, natjecanje je održano u sedam područja. Najbolje rezultate su postigli:

Maketarstvo i modelarstvo, učenici 5. razreda, prvo mjesto je osvojila Barbara Vinković iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu, mentorica Renata Martinec, a slijede je na drugom i trećem mjestu Paula Zadravec i Lovro Žganec iz OŠ Mursko Središće (Sanjin Tomšić).

Graditeljstvo, 6. razred, najbolje se plasirala Rebeka Telebar iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu (Renata Martinec), dok su drugo i treće mjesto osvojile Vita Vlahek iz OŠ Prelog (Milan Zvonar) i Sanela Novak iz OŠ Petar Zrinski, Šenkovec (Mihaela Novak).



Učenici 7. razreda natjecali su se u području Strojarske konstrukcije i u Obradi materijala. Najbolji konstruktor je Bruno Horvat, slijedi ga Mateja Novak oboje iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu (Renata Martinec), dok je treći Marko Damjanović iz OŠ Nedelišće (Smiljana Colar). U Obradi materijala pobjednica je Ema Višnjić iz OŠ Hodošan (Kristijan Ovčarić), slijede je Dora Šipek, OŠ Nedelišće (Smiljana Colar) i Patrik Veren iz OŠ Mursko Središće (Sanjin Tomšić).

Osmaši su se natjecali u područjima Elektrotehnika i Elektronika. Najbolji elektrotehničari su Goran Marđetko iz OŠ Draškovec (Katica Mikulaj Ovčarić), Filip Vršić iz OŠ Mursko Središće (Sanjin Tomšić) i Petar Blažeković iz OŠ Prelog (Milan Zvonar), a elektroničari: Petar Kostanjević, OŠ Podturen (Ružica Murk), Mateo Murković, OŠ Mursko Središće (Sanjin Tomšić), Martina Železnjak, OŠ Nedelišće (Smiljana Colar).

U vrlo zahtjevnom području Robotika prema Pravilima natjecanja mogu se natjecati učenici od 5. – 8. razreda. Već drugu godinu za redom najbolji je David Grabant, 8. raz. iz OŠ Prelog (Milan Zvonar), a slijede ga Viktor Vlahek, 7. raz. iz iste škole, te Vito Totić iz I. osnovne škole – Čakovec (Branko Vujnović).



U natjecanju po P – programu, učenici od 5. – 8. razreda su u testu pokazali znanje koje su stekli na redovnoj nastavi tehničke kulture te dodatne vještine i znanja koja su usvojili radeći u izvannastavnim i izvanškolskim tehničkim aktivnostima u školskim sekcijama, Klubovima mladih tehničara ili u udrugama tehničke kulture Zajednice tehničke kulture Međimurske županije ili Zajednice tehničke kulture Grada Čakovca.

Najbolji mladi fotoamateri su Stela Radek, Katarina Šafarić, obje 7. raz. iz Fotosekcije u OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu (Renata Martinec i Vera Moharić) i Milena Patafta, 8. raz. iz Fotosekcije OŠ Prelog (Milan Zvonar i Silvio Benč).



U najzahtjevnijem dijelu natjecanja Robotsko spašavanje žrtve, najbolji su učenici iz II. osnovne škole, Čakovec: Luka Jalšovec, Noa Jalšovec, oba 8. raz. i Fran Železnjak 5. raz. mentora Gordana Bartolića.

U Modelarstvu uporabnih tehničkih tvorevine najuspješniji je bio Alen Jakupek Strbad, 7. raz. iz OŠ Draškovec (Katica Mikulaj Ovčarić), drugi je Aleksandar Žužul, 8. raz. iz OŠ Ivanovec (Goran Okun) a treći Toni Polanec, 7. raz . iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu (Renata Martinec).



Najbolji u području Orijentacija i komunikacija su učenici iz OŠ Štrigova Veronika Škvorc, Leon Vlašić i Dino Lukman. Za natjecanje su ih pripremali Jelena Tuksar, mentorica iz škole i Vladimir Vinko iz Radiokluba “Međimrje”,

Među deset pozvanih radova mladih tehničara poduzetnika na temu “Igračka” povjerenstvo je najboljim, proglasilo rad “Konstruktorska kutija”, Tomislava Belovića, 8. raz. iz II. osnovne škole Čakovec, prošlogodišnjeg državnog prvaka u tom području. Mentor iz škole Gordan Bartolić i Leonardo Belović iz Modelarske sekcije Aero kluba “Međimurje”. Slijede ga s radom “Automat” Lara Paler, 8.raz. iz I. osnovne škole, Čakovec (Branko Vujnović) i David Posavec iz OŠ Kotoriba (Karmen Somi) s radom “Automobil”.



57. državno natjecanje mladih tehničara i Smotra radova učenika mladih poduzetnika održat će se u vremenu od 8. do 10. travnja u Primoštenu. Uz županijske pobjednike, poziv da dođu na državno natjecanje prema rezultatima na nivou Hrvatske dobili su i učenici koji su zauzeli drugo mjesto iz područja Elektronika, Fotografija i Orijentacija i komunikacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije