Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
Obilježen Dan svetoga Jeronima, Svjetski dan srca i Europski dan jezika

Obilježen Dan svetoga Jeronima, Svjetski dan srca i Europski dan jezika

cam03720678940 Fotogalerija

Povodom Dana svetoga Jeronima, Svjetskoga dana srca i Europskoga dana jezika, u Osnovnoj školi Štrigova održan je projektni dan pod naslovom 'Od srca štrigovskom srčeki', a pod vodstvom učiteljica Jasmine TuksarKlaudije Kežman.

U uvodnom se dijelu projektnoga dana predstavio zbor s pjesmama na kajkavskom narječju, a pripremljena je i prezentacija pod naslovom 'Srce'. Izlaganje o sv. Jeronimu održao je vjeroučitelj Višeslav Štimec Protrka.Gosti predavači bili su doc. dr. sc. Ines Virč koja je održala predavanje pod naslovom 'Srce u frazeologiji' i Crveni križ čije su predstavnice pokazale i objasnile kako spasiti srce u slučaju zastoja te kako spasiti čovjeka koji je u nesvijesti.

Nakon uvodnih predavanja, počele su radionice. Niži su razredi sudjelovali u likovnim radionicama gdje su izrađivali srčeka od različitih materijala, a neki su od njih pripremili i scenske prikaze na temu srce.Radionica „Srčeko“ bavila se dijalektologijom i licitarskim srcima, kao i očuvanjem međimurske tradicijske baštine. Učenici su posjetili obitelj Mekovec Črnčec u Malom Mihaljevcu gdje su izrađivali licitarska srca, u školi su proučavali frazeme kojima je jedna od sastavnica srce i sastavljali priče na štrigovskom mjesnom govoru, ispisivali su i tražili izreke vezane uz teme projektnoga dana te izradili plakate.

Učenici viših razreda sudjelovali su u više radionica: 'Srce u Bibliji' (proučavali su tekstove u Bibliji), 'Jeronimov lav' (izrađivali su makete svetoga Jeronima, tj. Oremuša), stihove Dobriše Cesarića, ali i nekoliko pjesama na engleskom jeziku,  prevodili su na štrigovski mjesni govor, mjerili su otkucaje srca, odigrali su igru 'Srce', bavili se heraldikom, a na samom kraju održan je i kviz o poznavanju Biblije.Povodom projektnoga dana školski su prostori ukrašeni srcima od kolaža, licitarskim srcima i srcima izrađenim od slame, a dan je zaključen milenijskom fotografijom svih učenika i učiteljica koji su na Svjetski dan srca u hodniku škole stali u oblik srca i s izrađenim srčekima u rukama na današnji dan poželjeli svima sve najbolje.

I kao što je doc. dr. sc. Ines Virč rekla na kraju predavanja:
Nemojte biti bez srca jer…
lijepo je dirnuti u srce koga…
I uvijek budite dobra srca.
Pažljivo izgovorite sve što vam leži na srcu,
i svaki se dan nasmijte od srca.
A kad osvojite čije srce…
Pustite srcu na volju…

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita
Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!