OŠ Hodošan našla novi izvor za učenje i zabavu

>> OŠ Hodošan našla novi izvor za učenje i zabavu

Mladi tehničari vozili vlastite bolide

Projekt ‘Go-Car-Go’ sedmu godinu za redom promovira Strojna škola Šolskog centra Ptuj. Radi se o izradi ekstramobila na zadanu šasiju koji sadrže i dio obavezne opreme poput kočnica, a sve ostalo stvar je mašte i mogućnosti graditelja. Iz godine u godinu desetine ekstramobila sklopljenih od strane učenika osnovnih škola sudjeluje na natjecanju u Ptuju.

Stvaraju se vozila koja naliče na Batmanovo, krišku sira, kutiju kesa, posudu za mlijeko; plete su od šiba, plastike, žice, platna, glasaju se najrazličitijim sirenama, a pokretani su guranjem ili povlačenjem. Nadogradnjom solarnih ćelija, drugačijeg električnog sklopa ili dodatnim kotačima postaju mali pokretni bolidi koje učenici rado izvlače i vozaju po školskim prostorima za vrijeme odmora.

Prije tri godine priključila se prva škola iz Hrvatske – pogađamo, bila je to 1. OŠ iz Čakovca s mentorom Brankom Vujnovićem. Odmah za njima uključile su se i prve škole Varaždinske županije Vinica, Cestica, Višnjica i Donja Voća.

Ovogodišnje svibanjskom natjecanje bila je prilika Osnovnoj školi Hodošan da se pojavi i natječe s vozilom RCC – Red Cross Car čije je dijelove za prvu pomoć opremilo Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec. Četveročlanu ekipu pod vodstvom Kristijana Ovčarića podržao je tada pun autobus mladih tehničara navijača.

Ravnatelj OŠ Hodošan Ivan Barić prepoznao je ovaj projekt kao jedan od najboljih načina za razvoj tehničkih znanja i sposobnosti učenika te za profesionalnu orijentaciju učenika viših razreda. Značajna je i suradnja unutar grupe i razni susreti i doživljaji koji upotpunjuju ovu slobodnu aktivnost.

U svrhu promocije projekta, u prvom redu kao “službeno druženje” mladih tehničara, Osnovna škola Hodošan organizirala je susret i natjecanje na kojem su sudjelovale škole nositeljice ove aktivnosti: Strojna škola Školskog centra Ptuj, mentori Daniel Veršič i idejni začetnik projekta Stanko Kostanjevec (extramobiol naziva Jamagotschi), I. OŠ Čakovec, mentor Branko Vujnović (Čizma car), OŠ Vinica, mentor Miroslav Kukec (PAC-MAN) i OŠ Hodošan, mentor Kristijan Ovčarić (Red Cross Car). Međimurje su posjetili i ravnatelj Strojne šole Bojan Lampert i OŠ Vinica Nenad Mesek.

Natjecanja su provedena u dvije discipline. Nakon “Slaloma”, za učenike sudionike i brojnu publiku koja je tijekom nastave našla vremena za promatranje utrka, po prvi puta prikazana je “Međimurska Go-Car-Go alka”. Nakon natjecanja svim sudionicima uručene su zahvalnice, priznanja te pokloni izdavača Školska knjiga i Alfa.

Druženje je nastavljeno u izletištu Zelengaj. Ovih dana kreće se u “nabavu” sponzora i izradu novih atraktivnih ekstramobila koji će nastupiti na 7. srečanju Go-Car-Go u Ptuju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije