Mladi promatraju živi svijet međimurskih voda

>> Mladi promatraju živi svijet međimurskih voda

Ribe su najbrojnija, a ipak najslabije istražena skupina kralježnjaka na našem planetu. Bogatstvo ribljih vrsta u Hrvatskoj daju dva riječna slijeva: jadranski i dunavski (crnomorski). Najveći negativni utjecaj na zajednice riba u Hrvatskoj imaju zahvati koji dovode do degradacije staništa – izgradnja brana i onečišćenje vodotoka, ali i strane i prenesene vrste..

U pozitivne pokušaje očuvanja svakako spada redovito promatranje (monitoring, ihtiološka istraživanja) tog bogatog ribljeg fonda, posebno u rijekama i jezerima, ali i u akumulacijskim jezerima hidroelektrana za što promatrači imaju punu podršku Hrvatske elektroprivrede.

Na akumulacijskom jezeru Hidroelektrane Donja Dubrava svoje prvo iskustvo promatranja riba i ispitivanja kvalitete vode u jezeru i derivacijskom kanalu imali su učenici osnovnih škola Donja Dubrava i Hodošan.

Uvodno predavanje održao je docent Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Marko Ćaleta, sada u ulozi voditelja ekipe Zologijskog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.Detaljno je opisao ciljeve promatranja, načine i postupke mjerenja od ulova u mrežu do izrade konačnih izvješća u PMF-u. U lovu na ribe i uzimanju uzoraka iz jezera i kanala pomogli su tehničar Siniša Vajdić i doktori znanosti Zoran Marčić i Davor Zanella te tehničar za uzorkovanje redovitih monitoringa voda iz Bioinstituta Čakovec.

Zainteresirani slušatelji bili su učenici iz Donje Dubrave: Lea Čituš, Mihael Herc, Matija Lukša (6. razred); Luka Čižmešija, Marko Korotaj (7.) i Hana Horvat, Kevin Pongrac i Mihael Rusak (8. razred) te učenice 8. razreda OŠ Hodošan (sve redom mlade ribolovke) Ema Višnjić, Tamara Barić, Viktorija Horvat i Korina Kanižaj. Voditeljica je bila magistra biologije i kemije profesorica Monika Kanižaj koja radi na obje osnovne škole. Tehničku i opću podršku učenicima su pružili ravnatelji škola Mirjana Ribić i Ivan Barić. Kontakte s PMF-om i terensku nastavu kemije i biologije pripremila je diplomirana učiteljica Kristina Vrabec.

Učenici su praktičnim radom vađenja riba iz mreža, vaganjem i prepoznavanjem riba pokazali veliku zainteresiranost. Svaki je nagrađen knjigom Hrvatske endenske vrste. Mladi, ali i iskusni istraživači složili su se da bi bilo dobro uključiti škole u jednu zajedničku monitoring mrežu u cijeloj Hrvatskoj čime bi se uz suradnju sa stručnjacima PMF-a podaci brže i sveobuhvatnije obrađivali kao što se to radi u svjetskom projektu “Globe”. Među prvima svakako će biti učenici ovih donjomeđimurskih škola.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije