Njegovanje ruskog jezika u drugoj generaciji doseljenika

>> Njegovanje ruskog jezika u drugoj generaciji doseljenika

‘Artek’ je najveće dječje odmaralište na svijetu. Na njegovom teritoriju mogla bi se smjestiti kneževina Monako ili otok Tenerife. To je jedan od najboljih dječjih kampova na svijetu, smješten je na obali Crnog mora i radi već 90 godina. Godine 2000. u Tokiju ‘Artek’ bio je priznat kao najbolji dječji centar među 100.000 dječjih kampova iz 50 država iz cijelog svijeta.

Upravo ondje se provodio finale 3. međunarodnog natjecanja mladih čitaoca “Živaja klasika” (hrv. “Živa klasika”) koja se od 2011. godine provodi u Rusiji. To natjecanje potiče djecu u dobi od 10 do 14 godina da recitiraju na ruskom jeziku ulomke iz poznatih književnih djela. I ove su godine natjecatelji sa svih dijelova svijeta sudjelovali u tom natjecanju na školskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini da bi onda najbolji od njih otputovali u «Artek».

Na međunarodnoj razini ove godine su sudjelovali natjecatelji iz osamdeset država, uključujući Španjolsku, SAD, Argentinu, Latviju, Kazahstan i mnoge druge države. U Hrvatskoj već drugu godinu sudjeluju u “Živoj klasici” djeca koja uče ruski jezik po modelu C – učenje (njegovanje materinskog jezika i kulture ruske nacionalne manjine). Veoma je pohvalno i vrijedno što se i u drugoj generaciji ruskih doseljenika i deseljenica uspješno njeguje ruski jezik.

Ove godine dvije hrvatske učenice su također postigle odličan uspjeh – pobijedile na nacionalnoj razini i bile pozvane na finale. Našu državu su predstavljale Viktorija Horvat (OŠ Hodošan) s tekstom “Posljednji svjedoci” dobitnice Nobelove nagrade Svetlane Aleksijevič i Laura Štriga (OŠ Ljubeščica) s ulomkom iz “Ane Karenjine” L. N. Tolstoja. Osim sudjelovanjaufinalu, Viktorija i Laura dobile su nevjerojatnu priliku provesti tri tjedna u “Arteku” gdje su uživale u raznoraznim izletima, sunčale se na plažama Crnog mora, pronašle prijatelje iz cijelog svijeta i zaželjele svoje želje kod čarobne sekvoje koja raste na teritoriju “Arteka” i gotovouvijek ispunjava sve želje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije