U OŠ Hodošan jezik se voli znanjem

>> U OŠ Hodošan jezik se voli znanjem

Povodom Dana hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Hodošan realiziran je projekt Po njemu si sve što jesi. Konačno izvješće o ovom malom projektu koji je na kraju bio složen i velik dala je voditeljica projekta diplomirana učiteljica Mirjana Štrok.

Učiteljica Sandra Premuš-Lepen s grupom učenika (Nino Blagus, Mateo Borović, Melani Jurčec, Viktorija Horvat i Korina Kanižaj) pripremila je scensku igru Crtica o jeziku kojom se 11. ožujka 2016. započelo obilježavanje Dana hrvatskog jezika.

U razdoblju od 14. do 17. ožujka održano je pet radionica za sve učenike predmetne nastave. U svakoj radionici sudjelovalo je dvadesetak učenika; učenici su sami birali radionicu u čijem radu žele sudjelovati. Učiteljica Mirjana Štrok održala je radionicu Iglom i koncem do glagoljice na kojoj su učenici početno slovo svog imena na glagoljici izrezali iz platna i šivali na majicu.Učiteljica Željka Podgorelec uputila je učenike u različite mnemotehnike, kojima mogu olakšati učenje, na radionici Kako lakše učiti Hrvatski jezik?

Učiteljica Sandra Premuš – Lepen održala je radionicu Glagoljska pločica na kojoj su učenici od glinamola izradili pločicu na koju su zapisali azbuku. Pedagoginja Maja Tkalec održala je radionicu Glagoljica u stihovima na kojoj su učenici poznate stihove pjesama o jeziku zapisivali na glagoljici.

Posljednjeg dana provođenja projekta održane su dvije aktivnosti: radionica Priča o straničniku i kviz znanja. Knjižničarka Lidija Kovačić Faić na radionici je s učenicima pomoću ukrasne vrpce, papira i glagoljičnih slova izradila straničnike. Obilježavanje Dana hrvatskog jezika završili smo kvizom znanja. U svakom razredu odabrali smo troje učenika koji su bili članovi natjecateljskih grupa. Svoje znanje odmjerili su na pitanjima iz pet ciklusa. Pitanja za kviz pripremile su učiteljice Podgorelec, Štrok i Premuš-Lepen, a u izradi prezentacije sudjelovao je i učitelj Marko Krhač. Kviz je vodila učiteljica Podgorelec, a točnost učeničkih odgovora provjeravale su učiteljice Ksenija Vugrinec Krumpić, Sandra Premuš – Lepen i Mirjana Štrok. Škola je za članove najbolje ekipe osigurala vrijedne poklone. Učenici su iskazali velik interes za uključivanje u sve aktivnosti. Na kvizu su pokazali da su tijekom svog školovanja puno naučili o hrvatskom jeziku (njegovoj povijesti, slovničkim i pravopisnim pravilima) i zaključili da se jezik voli znanjem.

Rad svih radionica, scenske igre i završnog kviza blicom fotoaparata zabilježili su pedagoginja Maja Tkalec i učitelj Denis Kirić. Za uvodnu riječ na početku obilježavanja Dana hrvatskog jezika učiteljica Štrok pripremila je voditelje Lanu Fajić i Marka Bukala, a za završnu riječ Saru Jesenović.

Knjižničarka Lidija Kovačić Faić uredila je pano u predvorju škole, a učiteljica Štrok u učionici Hrvatskoj jezika. U organizaciji Dana hrvatskoga jezika pridružile su se učiteljice Anastazija Anka Balent, Katarina Barić i Emilija Kolac. Učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda predstavili su se poezijom na kajkavskom, štokavskom i čakavskom narječju. Prikazali su igranje igre Žugice hodite dimo i Hok čali Matek mali. Pjevali su međimursku pjesmu Klinčec stoji pod oblokom. Na kraju su u sportskoj dvorani svi zajedno igrali igru Žugice hodite dimo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije