Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
Žar ptica oduševila učenike OŠ Hodošan

Žar ptica oduševila učenike OŠ Hodošan

160401rnzg09486770 Fotogalerija

Prema planu putovanja za ovu školsku godinu, mi, učenici razredne nastave Osnovne škole Hodošan, išli smo početkom travnja na terensku nastavu u Zagreb. Bili smo znatiželjni što je opet učiteljica Katarina Barić novo pronašla u glavnom gradu Hrvatske, a da nam bude lijepo, zanimljivo i poučno.

Najprije smo se svi okupili pred školom, a zatim krenuli za Zagreb. Iskrcali smo se pred grobljem Mirogoj i prošetali do Kazališta Žar ptica. Pogledali smo predstavu „Bajka o žar ptici“ koja je bila predivna i svi smo bili oduševljeni izvedbom glumaca. Shvatili smo da je da Žar pticu ima svatko od nas i da nas ona potiče da budemo bolji i bolji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zatim je jedan autobus odveo 1. i 2. razred u Zračnu luku Zagreb, a nas je autobus odveo do Zagrebačke katedrale. Spustili smo se do Trga bana Josipa Jelačića gdje smo imali kratku pauzu. Ilicom smo se prošetali do uspinjače, a usput kupili sladoled u slastičarni „Vincek“ i malo se osvježili.

Uspinjačom smo došli do kule Lotršćak gdje su nas dočekale dvije gospođe. One su nam podijelile pregače da bi izgledali kao srednjevjekovni obrtnici u Gradecu. Pridružili su nam se i glumci koji su nas poveli u šetnju Gornjim gradom. Tako su započele naše „Gornjogradske priče“. Glumci su se preoblačili u znamenite osobe kako bi nam što bolje dočarali kako se živjelo u Gradecu u dalekoj prošlosti. Podijelili smo se u dvije skupine cehova. Jedni su bili srebrnjari, a ja sam bila u skupini krojača. Svaka skupina imala je svog cehmeštra, a jedan od učenika je nosio zastavu.

U ulici Dverce  dočekao nas je kralj Bela IV. koji je proglasio Gradec slobodnim gradom i dodijelio nam zlatne bule. Kad je kralj otišao pridružila nam se Manda koja nam je ispričala priču o Mandi i kuli Lotršćak. Na Trgu Katarine Zrinski dočekao nas je pater Petar Vragović koji na je pokazao crkvu sv. Katarine i njihov nekadašnji samostan. On nas je odveo do Kamenitih vrata.

Tamo smo susreli Magdu Paprenjarku koja nam je ispričala priču o Dori Krupićevoj i Kamenitim vratima. Produžili smo do Trga sv. Marka, a usput nam se pridružio i Petrica Kerempuh koji nas je jako prestrašio. On nam je na Trgu sv. Marka ispričao priču o tome kako su pogubili Matiju Gubca.

„Gornjogradske priče“ završili smo u Muzeju Meštrović i s glumcima ponovili što smo sve danas naučili i gdje smo sve danas bili. Počastili su nas pecivom i sokom. Imali smo još i malu radionicu, a zatim prošetali muzejom i pješice se uputili do Dolca. Imali smo malo slobodnog vremena i tko je htio mogao je kupiti neki suvenir.

Za to vrijeme učenici 1. i 2. razreda posjetili su Zračnu liku Zagreb. Evo što o tome govori Iva Ladašić iz 2.h razreda:

- Nakon predstave uzbuđenje je bilo još veće kada smo se u Zračnoj luci Zagreb vozili uz avion koji je upravo slijetao i mahali pilotu i putnicima. Taj prekrasan dan začinili smo druženjem, igrom i sladoledima na Bundeku. Ovu terensku nastavu dugo ću pamtiti jer su me događaji tog dana posebno dojmili. Jedva sam čekala da svojima kod kuće ispričam što sam sve vidjela i doživjela!

Eto, ovo je bio zabavan, uzbudljiv i poučan izlet. Posebno mi se dopao projekt „Gornjogradske priče“ jer takvo što nismo još iskusili. Terensku nastavu upotpunili smo ovih dana mnogim sastavcima, uredili snimke i sve uredno posložili na našu stranicu www.skola-hodosan.hr. Nek se zna! 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!