Žar ptica oduševila učenike OŠ Hodošan

>> Žar ptica oduševila učenike OŠ Hodošan

Prema planu putovanja za ovu školsku godinu, mi, učenici razredne nastave Osnovne škole Hodošan, išli smo početkom travnja na terensku nastavu u Zagreb. Bili smo znatiželjni što je opet učiteljica Katarina Barić novo pronašla u glavnom gradu Hrvatske, a da nam bude lijepo, zanimljivo i poučno.

Najprije smo se svi okupili pred školom, a zatim krenuli za Zagreb. Iskrcali smo se pred grobljem Mirogoj i prošetali do Kazališta Žar ptica. Pogledali smo predstavu “Bajka o žar ptici” koja je bila predivna i svi smo bili oduševljeni izvedbom glumaca. Shvatili smo da je da Žar pticu ima svatko od nas i da nas ona potiče da budemo bolji i bolji.

Zatim je jedan autobus odveo 1. i 2. razred u Zračnu luku Zagreb, a nas je autobus odveo do Zagrebačke katedrale. Spustili smo se do Trga bana Josipa Jelačića gdje smo imali kratku pauzu. Ilicom smo se prošetali do uspinjače, a usput kupili sladoled u slastičarni “Vincek” i malo se osvježili.

Uspinjačom smo došli do kule Lotršćak gdje su nas dočekale dvije gospođe. One su nam podijelile pregače da bi izgledali kao srednjevjekovni obrtnici u Gradecu. Pridružili su nam se i glumci koji su nas poveli u šetnju Gornjim gradom. Tako su započele naše “Gornjogradske priče”. Glumci su se preoblačili u znamenite osobe kako bi nam što bolje dočarali kako se živjelo u Gradecu u dalekoj prošlosti. Podijelili smo se u dvije skupine cehova. Jedni su bili srebrnjari, a ja sam bila u skupini krojača. Svaka skupina imala je svog cehmeštra, a jedan od učenika je nosio zastavu.

U ulici Dverce dočekao nas je kralj Bela IV. koji je proglasio Gradec slobodnim gradom i dodijelio nam zlatne bule. Kad je kralj otišao pridružila nam se Manda koja nam je ispričala priču o Mandi i kuli Lotršćak. Na Trgu Katarine Zrinski dočekao nas je pater Petar Vragović koji na je pokazao crkvu sv. Katarine i njihov nekadašnji samostan. On nas je odveo do Kamenitih vrata.

Tamo smo susreli Magdu Paprenjarku koja nam je ispričala priču o Dori Krupićevoj i Kamenitim vratima. Produžili smo do Trga sv. Marka, a usput nam se pridružio i Petrica Kerempuh koji nas je jako prestrašio. On nam je na Trgu sv. Marka ispričao priču o tome kako su pogubili Matiju Gubca.

“Gornjogradske priče” završili smo u Muzeju Meštrović i s glumcima ponovili što smo sve danas naučili i gdje smo sve danas bili. Počastili su nas pecivom i sokom. Imali smo još i malu radionicu, a zatim prošetali muzejom i pješice se uputili do Dolca. Imali smo malo slobodnog vremena i tko je htio mogao je kupiti neki suvenir.

Za to vrijeme učenici 1. i 2. razreda posjetili su Zračnu liku Zagreb. Evo što o tome govori Iva Ladašić iz 2.h razreda:

– Nakon predstave uzbuđenje je bilo još veće kada smo se u Zračnoj luci Zagreb vozili uz avion koji je upravo slijetao i mahali pilotu i putnicima. Taj prekrasan dan začinili smo druženjem, igrom i sladoledima na Bundeku. Ovu terensku nastavu dugo ću pamtiti jer su me događaji tog dana posebno dojmili. Jedva sam čekala da svojima kod kuće ispričam što sam sve vidjela i doživjela!

Eto, ovo je bio zabavan, uzbudljiv i poučan izlet. Posebno mi se dopao projekt “Gornjogradske priče” jer takvo što nismo još iskusili. Terensku nastavu upotpunili smo ovih dana mnogim sastavcima, uredili snimke i sve uredno posložili na našu stranicu www.skola-hodosan.hr. Nek se zna!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije