Profesionalno usmjeravanje u OŠ Hodošan

>> Profesionalno usmjeravanje u OŠ Hodošan

Naglasak na deficitarnim zanimanjima

Upoznavanje učenika osmih razreda sa školama u kojima će polaziti srednje obrazovanje uobičajena je praksa međimurskih osnovnih škola. Osnovna škola Hodošan uz to redovito organizira i posjete proizvodnim poduzećima. Naglasak je uvijek na deficitarnim zanimanjima pa je nakon tvrtke Dohomont ovogodišnji izbor proizvodnih pogona pao na tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca te TMT iz Čakovca. Pripreme za posjet Tehnixu napravio je ravnatelj Ivan Barić, a prijevoz s vozačem Vladom Vurušićem omogućila je tvrtka Ivo-Exspress.

Kompanija Tehnix vodeća je eko-industrijska tvrtka Hrvatske i šire i idealna za prikaz rada od stvaranje ideje. preko izrade projekata, proizvodnje i na kraju uspješne prodaje proizvoda diljem svijeta. Učenike je osobno primio idejni voditelj i osnivač tvrtke direktor kompanije Đuro Horvat koji je dobitnik nagrade za poduzetnika godine u Hrvatskoj.

Najprestižnija svjetska nagrada globalni je program koji promovira postignuća najboljih svjetskih poduzetnika, a provodi se na regionalnoj, državnoj i globalnoj razini u više od 145 gradova i 60 država. Nakon ovog izbora podržana je promocija na svjetsku razinu u Monte Carlu gdje će se od 7. do 12. lipnja 2016. godine održati izbor EY Svjetskog poduzetnika godine. Đuro Horvat izgledni je dobitnik i nagrade za poduzetnika Europe.

Učenicima je Đuro Horvat govorio o uspjesima koje mogu ostvariti tijekom srednjeg školovanja, a i kasnije tijekom rada. Tehnix je za njih otvoren u izboru široke palete zanimanja, od kadra do suvremene proizvodnje, promocije, prodaje te trgovačke i ugostiteljske djelatnosti. Tehnix uz nagrađivanje preko 500 zaposlenih svoje praktikante i uspješne učenike nagrađuje stipendijama, a najboljima osigurava daljnje školovanje na fakultetima.

Učitelj tehničke kulture u OŠ Hodošan i ponosni mentor Kristijan Ovčarić direktoru Horvatu i nazočnim inženjerima predstavio je učenicu OŠ Hodošan Karlu Lovrenčić koja je na državnoj razini osvojila 5. mjesto iz elektrotehnike. Prikazao je i rad svoje učenicei natjecateljice Nikoline Novak iz OŠ Štrigova, koja je osvojila 1. mjesto u kategoriji strojarstva – obrade materijala, izradom ručne hvataljke smeća. Hvataljka je, naravno, uspješno isprobana rukama iskusnih ekologa.

Učenici su prošli cjelokupni proizvodni ciklus (kontejneri, kompostane, komunalna vozila i slično). Vidjeli su i ispitivanje proizvoda za usitnjavanje biljnog otpada ‘Kompost mlin’. Kroz pogone su ih vodili voditelj proizvodnje kontejnera ing. Mladen Repalust, a ugostiteljskim objektom Hotelom Kralj i bp Kraljica voditelj Mario Vrbanec. Osmašima slijedi radni posjet tvrtki TMT gdje će i praktično raditi na obradi metala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije